Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter

A vásárhelyi polgármester harmad-unokatestvérével és néhány barátjával átvenné a kezdeményezést az ellenzéki térfélen. A legfrissebb hírek szerint Szél Bernadett is kacsingat az új mozgalom vagy párt felé. Heller Ágnes dörzsölheti a tenyerét?

Az európai integráció álcája mögött megtartott, kendőzetlenül kormánygyalázó „Szent István-napi” vásárhelyi pódiumbeszélgetés után a Soros Györgyhöz kötődő 444 balliberális blog robbantotta a bombát. Azaz csak robbantotta volna, hiszen az országos sajtóban – és itt, a Promenadon is – több alkalommal megjelent már a hír, miszerint Márki-Zay Péter polgármester az LMP-ből (is) kiugrott rokonával, Hadházy Ákossal (valamint másokkal: Botka László, Róna Péter, Kész Zoltán, Jávor Benedek stb.) új ellenzéki párt létrehozásán szorgoskodik.

A nyílt színi Fidesz-fikázás után mint aki jól végezte dolgát, Márki-Zay és Hadházy a pajtás média 444-nek bontotta ki a mestertervet. Korábban hevesen tagadták a konspirációt, most azonban elismerték, hogy egy új pártért vagy mozgalomért dobog a szívük. Az ex-LMP-s honatya úgy fogalmazott: „a megoldás kulcsa jelenleg nem hiszem, hogy a parlamenti pártoknál lenne”. A vásárhelyi városvezető még egyértelműbb volt, világossá tette, reményei szerint

„még az idén lesz olyan [új ellenzéki] formáció, amihez ő is tud csatlakozni”.

A célja pedig továbbra is a teljes ellenzéki összefogás, azaz nyilván a létrehozandó új formáció mögé állítaná be a „régi” (20. és 21. századinak is csúfolt) egységeket a színtelen-szagtalan MSZP-től kezdve a felrobbant LMP-n és Jobbikon át a Gyurcsány-pártig. Márki-Zay alaposan meg is fenyegette a létező ellenzéket. Április 8-a előtti taktikai szavazós road show-jához visszanyúlva azt mondta,

a fideszesekkel szemben mindenhol egy jelöltet kell majd indítani, „aki megtöri, az áruló, a rendszer része”, avagy „akik nem működnek együtt [ellenzéki oldalon], azok tartják hatalomban a jelenlegi rendszert”.

 

 

A magyar médiában vasárnap óta számtalan elemzés látott napvilágot a vásárhelyi polgármester és rokona pártalapítási terveivel kapcsolatban.

„MZP nekiment az ellenzéknek. Nagy csata lesz, mert Gyurcsánynak, Szélnek, Tóthnak, de még Toroczkainak is kell az ellenzéki vezér szerepe. Nagy harc lesz. Például egy Gyurcsány kontra MZP kifejezetten szórakoztatónak ígérkezik: a nemzeti elkúró és a műkedvelő. Micsoda párharc lesz ez!”

– írja egy cikkében a Blogstar.hu.

A Blogstar.hu egy másik posztban leszögezi: „Márki-Zay és Hadházy szemmel láthatóan maga alá gyűrné az ellenzéket”. A portál arra is felhívja ugyanakkor a figyelmet, a nagypolitika országos színpada felé törtető vásárhelyi városvezető semmit sem tanult, és semmit sem felejtett. „Hiába mondott totális csődöt április 8-án az általa hirdetett taktikai szavazósdi és az egy az egy ellen képtelen őrülete. Hiába mutatta be azóta kormánykritikus elemzők/elemzések sora, hogy a magyar társadalom nem kér az elvtelen, tartalom nélküli ‘takarodjon a Zorbán’ jeligéjű összefekvésből. Hiába nyeri azóta is sorra a Fidesz kétharmados fölénnyel a szivárványos összeborulás jelöltjei elleni időközi harcokat Józsefvárostól Pásztón át Miskolcig. És hiába hullott azóta éppen emiatt is atomjaira a Jobbik és az LMP” – áll az írásban.

A Magyar Idők és az Origo.hu ennek kapcsán emlékeztet, politikai ambíciót tekintve Márki-Zay Péter finoman fogalmazva is össze-vissza beszél. A ködösítéssel pediglen félrevezeti a helyi polgárokat…

A napilap szerint legalábbis ellentmondásos, hogy „néhány hónapja azt mondta, nem kíván országos politikával foglalkozni”, majd „a minap bejelentette: még az idén létre szeretne hozni valamiféle szervezetet, illetve mozgalmat. A Magyar Idők megjegyzi, „ismerőit nem lepte meg a sajtkukactempó”.

„Az új párt alakításával kecsegtető hódmezővásárhelyi városvezetőtől azért is furcsa ez a nyilatkozat, mert

korábban egyértelműen arra célzott, hogy nem akar részt venni az országos politikában, főleg vezetőként. Az áprilisi választást követő ellenzéki demonstrációk egyikén meglepetésre nem maga lépett színpadra, inkább levelet küldött, amelyet aztán felolvastak a pódiumon”

erősít rá az Origo.hu.

Való igaz, az említett április 14-i fővárosi tüntetésen Márki-Zay Péter kockás inges résztvevőként – látszólag – a háttérbe húzódott, és a balliberális 24.hu-nak úgy indokolt, „a hódmezővásárhelyieknek […] azt szerette volna megüzenni: első a város.

Arról nem is beszélve, hogy miután június 14-én nagy csinnadrattával elzarándokolt Lázár János országgyűlési képviselő fogadóórájára, szavakban annyira vásárhelyivé vált, hogy

„az országos politikában én április 8-a óta abszolút nem vagyok aktív”

jeligével hirdetett politikai passzivizmust.

Az államalapítás ürügyén Vásárhelyre összetrombitált rokoni-baráti csevegős pártalapítósdi aztán megmutatta, hogy vásárhelyi városvezető nemcsak hogy igen aktív az országos politikában, de valójában éppen oda igyekszik.

A legfrissebb hír pedig az, hogy a HVG.hu információi szerint az LMP-ben teljes visszavonulót fújó Szél Bernadett is kacsingat Márki-Zay és Hadházy formálódó új ellenzéki mozgalma felé. A Magyar Hangnak úgy nyilatkozott erről: „semmi jónak nem leszek az elrontója”.

Heller Ágnes dörzsölheti a tenyerét? A balliberális véleményformálók emblematikus filozófusa áprilisban az Élet és Irodalomban nyilatkoztatta ki, hogy szerinte Egységes Magyar Ellenzéki Pártra van szükség, melyek „alapító atyja” és vezére Márki-Zay Péter lehetne. Hogy Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Vona Gábor, Toroczkai László és a többiek mit szólnak ehhez, az majd a következő hetekben és hónapokban derül ki…