Kószó Péter: Márki-Zay bosszút áll a református iskolán

A polgármester hivatali ügyintézéssel lassítja a Petőfi utcai ingatlan átadását, bármit megtesz, hogy elérje, szeptembertől ne indulhasson meg a tanítás az édesapjának odaígért épületben – mondta el a Vásárhely24-nek Kószó Péter, akit a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány pénzéről és a Boldog Gizella-díjról is kérdezett a portál. A képviselő szerint a gyűlölet és a megosztottság időszaka jött el Vásárhelyre, amit csak bátorsággal és összefogással lehet legyőzni.

– Miért mondott le a Vásárhelyi Fiatalokért Kuratórium tagságáról?

– Miután nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az új polgármester egyetlen célja az előző városvezetés támadása, 16 év után lemondtam az alpolgármesteri megbízatásomról, valamint azokról a feladatokról, amelyeket annyira szerettem: a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumi tagsága mellett ilyen volt az első világháborús emlékbizottság, vagy az általam életre hívott állatvédelmi kerekasztal vezetése is. Azonban akkor is elmondtam, ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnék a vásárhelyiek közösségéért dolgozni. Megkezdtem a Johannita Lovagrend Segítő Szolgálatának újjászervezését és kiterjesztését a dél-alföldi régióban, valamint a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elnökeként egy közösségépítő, vagy talán inkább közösség újraegyesítő munkába fogtam, aminek első eleme a Boldog Gizella-díj életre hívása volt. A Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány az önkormányzat tulajdona, helyesnek láttam, ha a polgármester azokkal a személyekkel dolgozik együtt, akiket ő maga választ. A közös munka feltételei amúgy sem állnak fent.

– Nem azért mondott le, mert az alapítvány számlájáról eltűnt a pénz?

– Semmilyen pénz nem tűnt el az alapítvány számlájáról. A Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány vagyonának egy része pénzben a bankszámlán van, másik része ingatlanokban fekszik. A 2006-os alapítást követően, a válság éveiben várható volt, hogy az ingatlan ára nem csökken, hanem emelkedik, a közalapítvány az ingatlanok bérbeadásából pedig bevételre is szert tehet. Amennyiben holnap reggel akár száz jogosult család jelezné, hogy ingatlant szeretne vásárolni Vásárhelyen, amihez a város most azonnal fizesse ki a támogatást, az alapítványi vagyon erre minden gond nélkül fedezetet biztosítana. Ez tehát egy mondvacsinált, nemtelen ügy, senkit nem érhet semmilyen kár. Ha valóban eltűnt volna a pénz a polgármester azonnal feljelentést tett volna, ebből is látható, hogy nem erről van szó. Amit látunk az nem más, mint bosszú, amiért nem az édesapja, Márki-Zay János használhatja a Petőfi utca 6. szám alatti ingatlant a tudományos játszóterének kialakítására, hanem a református iskola kapja meg az épületet.

– Ezt Márki-Zay Péter több alkalommal is cáfolta.

– Sajnos a nyilvánosság vajmi keveset érzékel abból, milyen ember is a polgármester. A közgyűlést megelőzően Bán Csabát egy az egyben megfenyegette, hogy politikai botrányt fog kirobbantani, ha nem vonja vissza a Petőfi utcai ingatlanra vonatkozó kérését. Csaba viszont nem olyan ember, aki könnyen megijed, így nem lépett vissza, a közgyűlés megszavazta, hogy az iskola költözzön a Petőfi utcára, jött is a karaktergyilkosság és a közösségi médiában történő meghurcolás. Sőt, jelenleg éppen a református iskolába járó gyerekeken áll bosszút.

– Ezt hogyan érti?

– A polgármester arról tájékoztatta a református egyházközösséget, hogy nem tudja átadni a Petőfi utcai ingatlant, mert azon a megyei kormányhivatalnak használati joga van és a korábbi, a Belügyminisztériumtól felújításra kapott pályázati pénz miatt a minisztériumtól is engedélyt kell kérnie. A Kormányhivatal tudomásom szerint azonnal jelezte, hogy a használati jog nem akadálya az iskola költözésének és hozzájárulnak a jog azonnali törléséhez, a BM-mel pedig szintén egy egyszerű eljárásról van szó. Márki-Zay tehát most hivatali ügyintézéssel húzza az időt, hogy azért se tudjanak szeptembertől beköltözni az iskolások az épületbe.

Ez az ügy ismét nagyon jól megmutatja, milyen a Márki-Zay-féle városvezetés: ha valaki ellent mer mondani, ha valaki más véleménynek ad hangot, vagy csak egyszerűen ki meri mondani, hogy amit a polgármester állít az hazugság, azt azonnal meghurcolja a sajtóban és a közösségi médiában. Csak a hatalom számít neki, aminek érdekében olyan embereken is gátlástalanul képes átgázolni, akik az életük munkájával bizonyítottak. Vásárhelynek egy pitiáner, kicsinyes és bosszúálló polgármestere van, aki nem tesz mást, mint uszít és gyűlöletet kelt. Nem múlik el nap, hogy valaki ne mondaná el nekem, mennyire megosztott lett a város, hogy baráti köröket, családtagokat szakít el a határtalan, polgármester által vezérelt gyűlölet. Ebben az esetben sem történt más, mint valaki ellent mert állni a Márki-Zay család hatalmi törekvéseinek, ezért jött a politikai vendetta.

– Márki-Zay Péter szerint csak azért hozzák összefüggésbe a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kapcsán kirobbant botrányt a Petőfi utcai ingatlannal, mert ezzel akarják takargatni az alapítványnál történt visszaéléseket.

– Még egyszer mondom: ha a polgármester valóban visszaélést gyanít, hivatalából eredő kötelessége feljelentést tenni! Ez nem a városi vagyonért való aggódás, hanem egyértelműen és mindenki által jól láthatóan megtorlás, bosszú. Ez Márki-Zay Péter módszere. Nem is lenne baj, ha mindez a politikusok között maradna. Az, hogy a képviselő-testület tagjairól hazudozik, minket támad és járat le, még valahol elfogadható, hiszen politikai ellenfelek vagyunk, ráadásul, aki közügyekre adja a fejét az számítson rá, hogy hideget és meleget is kap. Itt azonban már nem erről van szó. Nézzen körül, hogy mi zajlik a városban! Márki-Zay újságírókat, sajtóorgánumokat hurcol meg, mert olyan cikket írnak, vagy olyan kérdéseket tesznek fel, ami neki nem tetszik, egyházi vezetőket támad, a képviselő-testületi ülésre gyűlöletkórust szervez, ami pedig a közösségi médiában zajlik, az minden normális, gondolkodó ember számára elfogadhatatlan. A legdurvább, legmocskosabb szidalmakat kapja mindenki, aki ellent mer mondani a polgármesternek, az esetek jelentős részében ráadásul nem is vásárhelyi, hanem más városokban élő felhasználóktól, vagy kamuprofilok mögött rejtőzködő felbérelt emberektől. Ez volna a demokrácia? Ezért küzdöttünk a rendszerváltáskor? Ez volna a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága? Ez a szeretet hatalma? És ezzel akarunk példát mutatni a gyermekeinknek? Mit látnak a fiatalok, ha egy városi ügyben tájékozódni akarnak az általuk leginkább használt közösségi csatornákon? Márki-Zay a gyűlölet, a viszály és a megosztottság korszakát hozta el a városba. A kommunista diktatúra legsötétebb éveit, ahol egymás feljelentgetése, zsarolása zajlik és olyan emberek mondanak nyilvánosan ítéletet a közösség megbecsült tagjai felett, akik sehol sincsenek velük szemben az emberi értékek terén. Meg kell tanulnunk ismét felvenni a harcot a hatalommal szemben, eljött az idő, amikor ki kell állnunk egymásért, a közösségünk tagjaiért, akiket a hatalom éppen el akar taposni. Nem gondoltam volna, hogy 30 évvel a rendszerváltást követően eljuthatunk oda, hogy ismét tort ül a városban a gyűlölet, az irigység, az ostobaság és a bosszú. Még emlékszem ezekre az időkre, és lehet, hogy közben megöregedtem, de újra harcolni fogok a közösségért.

Forrás és fotó: vasarhely24.com