Márki-Zay Péter

A Promenad.hu által megkeresett művészek, együttesek elhatárolódtak a vásárhelyi augusztus 20-i rendezvénysorozat politikai tartalmától. Kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy nem akarnak politizálni, őket a Szent István-i örökség, a kulturális értékek tisztelete és a helyi közönsége szeretete motiválja.

Rágalomhadjáratba kezdett a Promenad.hu ellen Márki-Zay Péter polgármester, aki az országos sajtóban többek között azzal vádaskodott, miszerint portálunk „megfenyegetett” olyan művészeket, előadókat, akik az augusztus 20-ához kapcsolódó vásárhelyi városi programsorozaton lépnek majd föl. Arra is célozgatott, hogy ezzel egyfajta „puccs” lett volna a cél.

Az ausztriai nyaralásban és a bécsi videózgatásban láthatóan megfáradt politikus rágalmait e helyütt visszautasítjuk.

Tény és való, a Promenad.hu az elmúlt hetekben több fellépőhöz is kérdést, kérdéseket intézett. Tettük ezt annak kapcsán, hogy szerkesztőségünknek és az ünnepet váró vásárhelyi olvasóknak is szemet szúrt: szokatlanul átpolitizált lesz a ma kezdődő, és hétfőig tartó Szent István-napi rendezvénysorozat a városban. Márki-Zay Péter különös módon több, közvetlenül kormánykritikusnak szánt pódiumbeszélgetést szervezett a „bor- és gasztrofesztiválra” ellenzéki politikusok – például a volt LMP-s Hadházy Ákos és Róna Péter – részvételével. Az országos lapokban az is megjelent, könnyen elképzelhető, hogy Márki-Zay és Hadházy – többek között az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval – éppen Hódmezővársárhelyen jelentik be egy új ellenzéki mozgalom/párt megalakítását Szent István ünnepének égisze alatt.

Igen, kíváncsiak voltunk rá, mit szólnak ehhez a meghívottak, egyáltalán tudnak-e arról, milyen „közéleti” rendezvények lesznek a színpadokon, egyetértenek-e Márki-Zay Péter egyre kevésbé burkolt országos ellenzéki politikai ambícióival, és nem zavarja-e majd őket vagy rajongóikat, ha a későbbiekben esetleg az derül ki, hogy egy kormányellenes politikai show-műsornak voltak a kellékei.

Voltak, akik nem válaszoltak a megkeresésre. Megértjük, hiszen művészemberek számára kellemetlen lehet a téma. Akadtak, akik írásban feleltek, mások szóban fejtették ki a véleményüket, és olyanok is voltak, akik ugyan „megmondták a magukét”, de kérték, ezt ne jelentessük meg. Többen jelezték, sajnálatosnak tartják, hogy a szervezők előzetesen nem informálták őket a nyílt színi (ellenzéki) politikai beszélgetésekről: „hogy a város milyen egyéb programokat rendez, esetleg éppen azon a színpadon, arról semmiféle tájékoztatást nem kaptunk.”

A reakciókból egyértelműen kitűnt, hogy a fellépők „fáznak” az ünnep átpolitizálásától, elhatárolódnak a vásárhelyi rendezvénysorozat politikai tartalmától. A válaszadók kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy nem akarnak politizálni, őket a Szent István-i örökség, a kulturális értékek tisztelete és a helyi közönsége szeretete motiválja. Megírták vagy elmondták szerkesztőségünknek, hogy (többen visszajáró vendégként) szívesen lépnek fel Vásárhelyen, örömmel jönnek a városba, de természetesen kulturális fellépést vállalnak, nem politikai nagygyűlésen való közreműködést.

A szombati sztárvendég, Péter-Szabó Szilvia menedzsmentje nevében Völgyesi György a lehető leghatározottabban leszögezte: az énekesnő politikai szereplést nem vállalt és a jövőben sem tervezi.

Augusztus 18-ára, Szent István király ünnepére, illetve a XIV. Bor- és Gasztrofesztiválra kapott felkérést, amit be tudtunk illeszteni a Szilvia újonnan megjelent, Ébredő című albumának égisze alatt zajló országos turné állomásai közé. A szervezőktől nyomatékosan fogjuk kérni, hogy a koncertet határolják el mindenfajta politikai rendezvénytől!

– egyértelműsítette.

Ahogy Péter-Szabó Szilvia, úgy mások sem kértek és kérnek a politikából.

2018. április 18-án kértek fel minket a XIV. Bor- és Gasztrofesztivál keretében tartandó, augusztus 19-i koncertre a Bessenyei Ferenc Művelődési Központból. Április 26-án egy újabb e-mailben értesítettek, hogy a helyi önkormányzat is rábólintott, ezért szerződést szeretnének kötni. Politikáról nem volt szó, mi zenélünk, énekelünk!

– így Király Tamás, Király Viktor édesapja.

Külön érdekes a Villeroy & Boch Magyarország Kft. szerepe. A vásárhelyi vállalat egy színpadot szponzorál, azon lesz egyébként a Márki-Zay Péter által moderált, a felütése szerint a hazai roma integrációról szóló (nyilvánvalóan kormánykritikus) politikai pódiumbeszélgetés. A Villeroy & Bochot is megkérdeztük, miért tarják fontosnak, hogy egy pártpolitikai és kormányellenes műsort támogassanak, ezzel a jelenlegi vásárhelyi közgyűlési megosztottságban az egyik fél támogatójaként lépjenek fel, és nem tartanak-e attól, hogy az emberek politikai állásfoglalásként, szerepvállalásként értelmezik majd az egészet.

A városban immár 14. alkalommal kerül megrendezésre a Bor- és Gasztrofesztivál, amely egy kulturális esemény az államalapítás ünnepe köré szervezve. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. ezen kulturális eseményt támogatja a kisszínpadon való megjelenéssel, amellyel elősegítheti a város lakóinak, így részben a munkatársainak és azok családjainak az ünneplését, illetve a kikapcsolódását. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. mint a város egyik legnagyobb munkáltatója a város mindenkori vezetésével jó kapcsolatokat ápol, és párbeszédet folytat. A cég nem támogatott a múltban sem, és a jövőben sem kíván támogatni, semmilyen politikai rendezvényt, eseményt. Így semmilyen politikai eseményen nem jelenik meg a cég és a márkáinak kommunikációja

– írták nekünk.

A válasz különösen érdekes annak tükrében, hogy a Fidesz-kormány romapolitikáját hónapok óta hevesen támadó Márki-Zay Péter éppen a Villeroy-színpadra(!) hirdette meg augusztus 18-ára a honi romaintegráció nehézségeit és problémáit boncolgató beszélgetést, melyen mások mellett az Orbán-kormányt szintén folyamatosan ekéző Bogdán László, Cserdi polgármestere is részt vesz. Hogy ez mennyiben tekinthető kulturális, és mennyiben politikai rendezvénynek, illetve a cég részéről politikai rendezvény támogatásának, azt az olvasók fantáziájára bízzuk…