Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 1

A JAN-KER 2001 Kft. is pályázott tavaly a pénzügyi tárca vállalkozások számára meghirdetett támogatására. A vásárhelyi székhelyű cég Makói országúti központjában ennek apropóján üzemlátogatáson vett részt szerdán Juhász Tünde megyei kormánymegbízott.

Idén országszerte hatmilliárd forinttal segíti a Pénzügyminisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait. A cél a cégek fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának javítása, illetve a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése.

Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 2

Juhász Tünde ismertette, a gazdasági társaságok, az egyes jogi személyek vállalatai, a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei és kereskedelmi képviseletei, a szövetkezetek, az egyéni vállalkozások és cégek szeptember 10-ig pályázhatnak az egyénre szabott támogatásra.

– Gépekre, berendezésekre, informatikai eszközbeszerzésekre és ingatlanfejlesztésre is lehet forrást igényelni – mondta a kormánymegbízott, hozzátéve, a nyertes pályázók személyéről a pénzügyminisztér dönt.

Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 4

A vásárhelyi JAN-KER 2001 Kft. tavaly már pályázott a kormány által meghirdetett támogatásra. Az italnagykereskedéssel, élelmiszerrel és vegyiáruval foglalkozó cég Csongrád és Békés megyében összesen 8 telephelyen működik. – A legnagyobb problémának a munkaerőhiányt tekintjük, ezért a támogatás által 4 alkalmazottal bővültünk, továbbá nyomtatókat, notebookokat, emelőkocsikat és takarítóeszközt is beszereztünk, a gyalukísérleti targoncánk pedig még nem érkezett meg – fejtette ki Miklós Anita ügyvezető.

Ezt követően a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalban tartottak egy pályázattal kapcsolatos fórumot a helyi vállalkozásoknak.

Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 6

Ötödére csökkent a munkanélküliség a megyében

Az üzemlátogatáson Juhász Tünde arról is tájékoztatott: 2010-ben még több mint 20 ezer regisztrált álláskereső volt a megyében. Ez a szám idén júniusra 6900-ra csökkent, ami 70-80 százalékos csökkenést jelent. A közfoglalkoztatotti létszám is hasonló tendenciát mutat: jelenleg 4600 közmunkás van, ami 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Napjainkban 15 ezer bejelentett álláshely és a már említett 6900 álláskereső van Csongrádban, így elmondható, hogy aki akar, az talál magának munkát. Hódmezővásárhelyen is ötödére csökkent a regisztrált álláskeresők száma: 2010-ben 3000, most valamivel több mint 600 ember keres munkát. A munkanélküliség 2 százalék alatti a városban.

Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 3 Vásárhelyi vállalkozás is fejlődött a kormányzati támogatással 5

Fotók: Gémes Sándor