Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 2

Augusztus 19-én nyílik meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás című kiállítása. A rendezés alatt álló tárlatot Cs. Tóth János művészeti író, a kiállítás kurátora és Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésének negyedszázada során a művészeti alkotómunka támogatásáról gondoskodott annak minden területén. A mostani tárlat az ország három vidéki városában állítja ki az NKA által támogatott félszáz művész egy híján száz alkotását. Az ötven művész közül tizennégy alkotó művét Szentendrén, harminchat művész alkotását Hódmezővásárhelyen láthatja a közönség, míg a két kiállítás anyaga októberben a balmazújvárosi Semsey-kastélyban együttesen lesz megtekinthető.

Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 11

A kiállítás anyagát az NKA fennállása huszonöt éve alatt támogatott 1 438 művész közül a ma is élő alkotók anyagából válogatta a kurátor. Vásárhelyen kiállításra kerülnek többek között Aknay János, Balla Attila, a Csongrádi Művésztelepet vezető Nagy Gábor és László Dániel munkái is. Különlegesen hozta a sors, valamint a döntnökök szakmai bírálata, hogy van egy család, ahol mindenki részesült alkotói támogatásban: Kányási Holb Margit textilművész és Fátyol Zoltán képzőművész, valamint gyermekük, Fátyol Viola fotóművész. A családtagok alkotásai a kiállításnak az egyik különtermében lesznek megtekinthetőek. A támogatásban részesült alkotók közül a legfiatalabb a harmincadik életévét alig betöltött Hermann Zsófia festőművész Keszthelyről.

Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 10

A tárlat válogatása során Cs. Tóth János igyekezett minél sokszínűbb kiállítást összeállítani: a festmények mellett szerepelnek plasztikák, textilből és bőrből alkotott tárgyak, s fotó- és videoművészeti technikával készített alkotások is.

Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 13

A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás című kiállítás augusztus 19-én, délben nyílik meg a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben. A vernisszázson köszöntőt mond Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója. A tárlatot Baky Péter festőművész nyitja meg. A kiállítás 2018. szeptember 23-ig hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között lesz látogatható a közgyűjteményben.

Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 5 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 1 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 3 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 4 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 6 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 7 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 8 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 9 Válogatás az elmúlt negyedszázad magyar képzőművészetéből 12