Lázár János Makó

Miniszterelnöki biztos lesz a hódmezővásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselője, kiemelt feladata a nemdohányzók védelme.

A Hivatalos Értesítő augusztus 14-i számában jelent meg Orbán Viktor miniszterelnöki utasítása, mellyel szerdai hatállyal miniszterelnöki biztosi kinevezést adott Lázár Jánosnak.

A miniszterelnöki biztos feladata a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők (és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok) előkészítése, összehangolása.

Egyebek mellett összehangolja a nemdohányzók védelme érdekében végrehajtandó rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozását, javaslatot tesz a nemdohányzók védelmével kapcsolatos hazai hatósági eljárások hatékonyságának javítására, javaslatot tesz a dohányzókat és a nemdohányzókat egyaránt az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták irányába befolyásoló folyamatokkal kapcsolatos kormányzati álláspontra. Képviseli a kormány álláspontját hazai, európai uniós és nemzetközi fórumokon a nemdohányzók védelmével és a dohánypiac szabályozásával kapcsolatos kérdésekben. Részt vesz a közép- és hosszú távú jövedéki és adózási stratégia kidolgozásában a dohánytermékek vonatkozásában a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében.

Emellett előterjesztéseket készít a jogszabályok módosítására, összehangolja a hazai dohánytermesztés fenntarthatóságával kapcsolatos kormányzati stratégiát, és felügyeli annak végrehajtását, megalkotja az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepciót és felügyeli a dohánytermékek nyomon követésével kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtását.

A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, és a Miniszterelnöki Kormányiroda szervezetén belül működő egyfős titkárság segíti.