Átadták a Montág-pusztai állattartó telepet 2

A Körös-Maros Nemzeti Park a 600 millió forintos beruházással új magyar szürkemarha törzstenyészetet is létrehozott. Lázár János szerint tragikus, hogy a térségre kétszáz évvel ezelőtt jellemző pusztai életforma ma már csak szigetszerűen lelhető fel – írja a makohirado.hu.

A Csongrád és Békés megye határán fekvő Csanádi pusztákat a Tiszántúl legjobb állapotú pusztái között tartják számon, ezen a területen hozta létre a Körös-Maros Nemzeti Park az új 700 egyedes szürkemarha törzstenyészetnek is otthont adó állattartó telepét.

Az agrárminiszter az átadón kiemelte, a kormány ebben az európai uniós ciklusban 37 milliárd forintot fordított arra, hogy 92 projektben 100 ezer hektárnyi terület környezetvédelmi megújítása valósuljon meg.

Átadták a Montág-pusztai állattartó telepet 1

– Ezek a beruházások a környezet védelme, a városi emberek számára biztosított kikapcsolódás lehetősége mellett azzal, hogy a fiatalokkal is megszerettetik a természetet, fontos szerepet játszanak agrárium utánpótlásának megteremtésében – fogalmazott Nagy István, hozzátéve, gazdasági szempontokból nem lehet felülírni a jövő örökségét.

Lázár János szerint a dunántúli világhoz, hegyekhez, dombokhoz szokott embereknek talán furcsa lehet, de az itt élők szeretik, imádják a pusztát, éppen ezért fontos, hogy az évszázadokon keresztül fennálló egyensúlyt ember és természet között megpróbáljuk megőrizni.

– Ha arra gondolok hogy mekkora volt a csanádi puszta kiterjedése kétszáz évvel ezelőtt, akkor ez egy tragikus folyamat. Szomorúan tapasztalhatjuk, hogy az a világ, az életforma, a természet, a közösség, amely uralta ezt a vidéket ma már csak szigetszerűen lelhető fel. A nemzeti park munkatársai és vezetése jól teszik, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ami megmaradt, azt megpróbáljuk megóvni – mondta el a térség országgyűlési képviselője, aki szerint az új állattartó telep komoly állomása az egyensúly helyreállításának.

Átadták a Montág-pusztai állattartó telepet

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, a Montág-pusztai Állattartótelep fejlesztésével elkészült egy új, 1280 négyzetméter alapterületű, három oldalról zárt istálló és a hozzá csatlakozó 7850 négyzetméteres karámrendszer iroda- és fogadóépületet, valamint egy 320 négyzetméteres kiszolgáló épület, szervestrágya-tároló, a csurgalékvízgyűjtő-akna és a szikkasztóárok-rendszer.

A nemzeti park 2620 egyedes szürkemarha-állományával az egyik legnagyobb hazai tenyésztőnek számít.

Szürkemarha telep átadó Montág – pusztán, 2018.08.14.

Ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának meghívására jártam a Csanádi – pusztán. 600 millió forintból új szürkemarha törzstenyészetet valósítottak meg. A puszta, a "nagy sömmi" csodás része ennek a térségnek. Jómagam is rendszeresen kirándulok a pusztán.

Posted by Lázár János hivatalos oldala on Tuesday, August 14, 2018

Forrás és fotók: makohirado.hu