Márki-Zay Péter és Botka László

Az ismert és népszerű politológus, Török Gábor elemzőintézete legfrissebb politikai előrejelzésében reális forgatókönyvként tekint a sajtóban már megszellőztetett, körvonalazódó ellenzéki összeborulásra.

Mértékadó szakértők is egyre komolyabb esélyt látnak rá, hogy hamarosan, legkésőbb az ősz folyamán zászlót bont és megjelenik az ellenzéki politikai porondon az a szivárványos összeborulás, melyet Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi városvezető, Botka László szegedi MSZP-s polgármester, az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint többek között a Veszprémben bukott Kész Zoltán neve fémjelez. Ezt valószínűsíti például az ismert és népszerű politológus, Török Gábor Vision Politics elemzőintézetének a Promenad.hu birtokába jutott legfrissebb politikai előrejelzése.

A jelenlegi politikai klímát az ellenzéki alternatíva nélküliségeként jellemzik a politikával foglalkozók. A Fidesz-KDNP április 8-án sorozatban harmadszor nyerte kétharmados fölénnyel a parlamenti választásokat, az európai színtéren is egyre fajsúlyosabbnak számító Orbán Viktor népszerűsége töretlen, a kormánypártok támogatottsága fokozódik, sorra nyerik elképesztő fölénnyel az időközi választásokat (most vasárnap például Pásztón buktatták meg az ellenzék egyik emblematikus figuráját, a volt tévés Dömsödi Gábort), miközben az ellenzéki pártok az ötlettelenség, az erőtlenség, azaz a válság és a széthullás jeleit mutatják az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig.

Ebben a helyzetben a vezetéssel szemben elégedetlenek körében egyfajta Messiás-várás figyelhető meg, ami táptalajt teremt Márki-Zay, Botka és Hadházy mozgolódásának, valamint akciózásának.

Érdekesség, hogy miközben a hódmezővásárhelyi polgármester – többek között az augusztus 20-i helyi ünnepségsorozatra tervezett politikai pódiumbeszélgetések kapcsán is – folyamatosan tagadni igyekszik a városon túl mutató terveit, az elemzők nagyon is azzal számolnak, hogy az országos politika színpadára tör, azaz egyfajta ugródeszkának használja Hódmezővásárhelyt és a kormány, illetve a Fidesz folyamatos ostorozását.

Török Gáborék szerint is nyilvánvaló, hogy Márki-Zay Péter országos politikai álmokat dédelget, és céljainak elérése érdekében hajlandó lehet együttműködni, sőt mi több, szövetséget kötni olyan, a létező ellenzéki pártokból kiszorult vagy azokban marginalizálódott politikusokkal, mint az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltje, Botka László szegedi polgármester, az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, a Veszprémben kiszavazott Kész Zoltán vagy akár a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek.

Rájuk épülhet tehát az újragombolt ellenzéki mozgalom, és a fogantatás egyik állomása akár a Márki-Zay, Hadházy és a szintén ex-LMP-s Róna Péter részvételével augusztus 19-ére, Vásárhelyre tervezett, elvben az európai integrációról szóló színi előadás lehet. Aligha lennénk meglepve, ha az európai integráció köntösébe az Orbán-kormány bel- és külpolitikai ekézését bújtatnák…

Az elemzőintézet előrejelzése rámutat, fent nevezettek számára jelen pillanatban viszonylag kevés a kockázat az összeborulásban, ám az sem véletlen, hogy a mozgalom megvalósítása helyett még csak a tervezés embriójáig jutottak el. Ideológiai különbségek állnak fenn ugyanis az egyes szereplők között, és az sem teszi őket vonzóvá a politikát leginkább értők közönségében, hogy korábbi pártjukban eljelentéktelenedtek. Ami nem éppen a jövőbeni a siker záloga.

És valóban. Botka László miniszterelnök-jelöltként bukott meg, majd visszafelé mutogatott, Hadházy Ákos összefogáspárti koncepciója alulmaradt az LMP-n belül, erre sértődötten távozott onnan. De Márki-Zay és Kész is csődöt mondott április 8-án, hiszen Készből nem kértek korábbi győzelme helyszínén, és Márki-Zay is hiába állt bele teljes lendülettel a jobbikos Kiss Attila támogatásába, a választókerületben és Hódmezővásárhelyen is óriási előnnyel diadalmaskodott a Fidesz-KDNP-s Lázár János.