Panaszláda: virágzik a parlagfű az északi elkerülő mellett! 1

A hatóság nem, vagy nem akarja látni? – tette fel a kérdést egy olvasónk. A kormányhivatal kivizsgálja a bejelentést.

Az északi elkerülő út mellett virágzik a parlagfű. A kerékpáros aluljáró, a mártélyi úti körforgalom Tisza felőli oldala környékén. A hatóság nem, vagy nem akarja látni?!

– ezzel a problémával kereste fel szerkesztőségünket egy olvasónk, aki fotókat is küldött nekünk.

Panaszláda: virágzik a parlagfű az északi elkerülő mellett! 2

A Csongrád Megyei Kormányhivatal megkeresésünkre közölte: minden évben felhívják a földhasználók figyelmét a parlagfűvel szembeni védekezésre, és mindig július 1-től ellenőrzik, hogy betartják-e a védekezési kötelezettségüket.

A földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóságok – belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal – július 1-től a vegetációs időszak végéig, hatósági ellenőrzés keretében és lakossági bejelentések alapján ellenőriznek, a Készenléti Rendőrség Légirendészeti szolgálatának bevonásával több alkalommal a levegőből is – áll a reakcióban.

Panaszláda: virágzik a parlagfű az északi elkerülő mellett! 3

Azt is írták: a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén eljárást indítanak és közérdekű védekezést rendelnek el. Ha a földhasználó nem mentesíti önként a területet, kényszerkaszálást hajtanak végre, aminek a költsége a mulasztót terheli. Mulasztás esetén pedig

növényvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet.

Attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke. 2017-ben egyébként 243 eljárás indult és 4,8 millió forint növényvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal.

Panaszláda: virágzik a parlagfű az északi elkerülő mellett!

A hatóság minden bejelentést beazonosít és kivizsgál, és minden esetben eljárást folytat le. Jelen esetben is ez várható.

Valami felbosszantotta? Valami bántja? Panaszkodjon, írja meg, ha valami nem tetszik, valami botrányosra, valami elkeserítőre, valami szomorúra vagy éppen valami örömtelire bukkan Hódmezővásárhelyen vagy térségében! Email-címünk: szerkesztoseg@promenad.hu, valamint nyitva áll Panaszládánk is!