Értékes pontokért szántották a parcellákat Orosházánál

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Székkutasi Regionális Szántóversenyt Orosháza mellett. A 47-es főút 159-es kilométerénél több tucat traktor, traktoros, gazda és érdeklődő gyűlt össze a kijelölt parcelláknál, hogy együtt ünnepeljék az őszi munkák kezdetét is jelentő szántást.

Kilenc órakor nyitották meg a rendezvényt, ahová rengeteg család és érdeklődő látogatott ki. A versenyen túl, ugyanis bográcsos marhapörkölttel, ugráló várral készültek a szervezők, valamint az érdeklődők megcsodálhatták a parcellák mellett felsorakozott modern és veterán traktorokat is.

Értékes pontokért szántották a parcellákat Orosházánál 1

Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a szántóversenyek szervezése nem öncélú tevékenység, hiszen a természetbarát mezőgazdasági termelés nem képzelhető el jó minőségű szántás nélkül – olvasható a radio7.hu cikkében.

„Ehhez a traktor és az eke mellett szükség van jól képzett és elegendő gyakorlattal rendelkező gazdálkodóra, traktorvezetőre is. A szántóember a munkáját általában egyedül végzi, így nem áll módjában munkájának minőségét másokéval összevetni. A szántóversenyek erre adnak lehetőséget” – fogalmazott Horváth József.

A megnyitó beszédek után a versenyzők visszavonultak a számukra kijelölt területen várakozó traktorukhoz, majd megkezdték az első lépéseket. Beálltak a rajtszámukhoz, valamint a segédek segítségével kijelölték a párhuzamost, ami mentén a nyitóbarázdát elkészítik.

Dr. Horváth József, az SZTE-MGK dékánja elmondta, hogy a versenyszántás és az otthoni szántás közt nincs sok különbség, mivel majdnem ugyan azokat a szabályokat kell betartani.

Értékes pontokért szántották a parcellákat Orosházánál 2

„A versenyen is mindenki saját magával versenyez tulajdonképpen, hiszen a cél ugyanaz, hogy jó minőségű legyen a szántás” – tájékoztatott a dékán. Megjegyezte, a szakma szempontjából is fontos, hogy a fiatalok professzionálisan el tudják végezni a szántást.

A verseny eredményét a kora esti órákban hirdetik ki.

A teljes cikk ITT olvasható.