Grezsa István: egyértelmű és világos gesztus az ukrán háborús sebesültek segítése

Ezt a Vásárhelyi Televíziónak mondta Grezsa István, akit a közelmúltban nevezett ki Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztossá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A politikus az Ukrajnából való kitiltását meglebegtető hírekről is beszélt.

Az elmúlt három évben kormánybiztosként végezte lényegében ugyanazt a kárpátaljai magyarság felzárkóztatását elősegítő munkát, amit a jövőben miniszteri biztosként végez majd tovább dr. Grezsa István. Ez a nemzetrész jelenleg a legveszélyeztetettebb és kiszolgáltatottabb ma a világon élő magyar népcsoportok közül. Ez volt az indoka annak, hogy évek óta megkülönböztetett figyelemmel követi a Magyar Kormány az ottani 150 ezer fős magyarságot. Ebben kapott újabb szerepet dr. Grezsa István, immár miniszteri biztosként – írja a vasarhelyitv.hu.

– Nem lehet más a feladatunk, csak az, hogy mindenáron tartsuk szülőföldjén az ottani magyarokat. Ennek pedig egy nagyon egyszerű oka van. Az, hogy ha feladunk egy ezeréves szálláshelyű területet, vagyis áttelepítjük ezt a nagyon nehéz helyzetben élő népcsoportot, akár Kelet-Magyarországra, akkor önmagunkat adjuk fel. Előbb-utóbb, akkor fel kell adni a más országban lévő népcsoportjainkat is – fogalmazott dr. Grezsa István.

Az egyre erősödő Magyarország alapot ad arra, hogy hatékonyan tudjon segíteni ezeknek a határon túli magyar közösségeknek az életén. Ha a magyarság egészében megmarad a Kárpát-medencében és kulturálisan, gazdaságilag, akár politikailag egy nemzeti közösségben tudnának elkezdeni működni, akkor mi egy versenyelőnyhöz juthatnánk – érvelt dr. Grezsa István. Hazánk környezet- és műemlékvédelmi, vagy közegészségügyi segítséget is nyújtott már Kárpátalján, de többek között ingyenes magyar nyelvoktatást is biztosít az óvódaépítési program mellett. Dr. Grezsa István arról is beszélt stúdióban, hogy a napokban a két nemzet között feszülő diplomáciai konfliktus kellős közepébe került egy szempillantás alatt. Az Ukrán Állam ugyanis kilátásba helyezte, hogy kitiltja a miniszteri biztost a szomszédos ország területéről.

– Ez egy nagyobb politikai játszma egy látványosabb megnyilvánulása. Hangsúlyozom, hogy kifejezetten jó kapcsolatban vagyok a kijevi kormányzattal, ráadásul a nyilatkozó külügyminiszterrel külön is, akivel azóta persze üzenetet is váltottunk, hogy azért nem kell mindent olyan komolyan venni. Elmondta, a munkámmal mindig is elégedettek voltak és elismerték Magyarország erőfeszítéseit, hiszen azon túl, hogy mi szeretnénk azt elérni, hogy Kárpátalján megérje magyarnak lenni – tehát nem csak öntudatban, anyanyelvben, hanem gazdaságilag is meg tudjuk az ott élő magyarokat erősíteni, Magyarország mindig erőn felül támogatta az egymilliós ukrán-ruszin többséget Kárpátalján. Ez a gesztuspolitika nagyon jelentős eredményeket ért el az elmúlt időszakban, amit Kijevben is láttak és elismertek, nem is beszélve arról, hogy a hatátmenti megye ukrán vezetésével szinte harmonikus kapcsolatban állunk. Én azt hiszem, ez egy három napig tartó csoda. Nem gondolom, hogy nemzetközi diplomáciai bonyodalomba kíván Ukrajna bocsátkozni – tette hozzá Grezsa István

A miniszteri biztos hozzáfűzte, az élet minden területén Ukrajnában a Magyar Állam jelen van és a szomszédos ország kormányzóinak nyilatkozatai alapján kijelentette, ha a Magyar Állam nem segítené Kárpátalját, akkor működésképtelenné válna.

Forrás: vasarhelyitv.hu