A Szőnyi továbbra is egész Vásárhelyt szolgálja! 1

Több kérdést és tévhitet tisztázott Bán Csaba református lelkész és Grezsa Ferenc iskolaügyi gondnok arról, hogy a hétfői közgyűlésen a testület teljes egészében átadta a Petőfi utca 6. szám alatti épületet a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközségnek. Elhangzott: holott sokan úgy vélik, hogy politikai kérdéssé vált a Szőnyi iskola sorsa, ennek ellenére az intézmény hovatartozás nélkül továbbra is az egész várost szolgálni fogja.

Mint arról portálunk az elsők között beszámolt: a hétfőn a vásárhelyi képviselő-testület közel másfél órás vita után átadta a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközségnek a Petőfi utca 6. szám alatti egykori iskolaépületet oktatási célokra.

A kérdésben megoszlott a képviselők véleménye, mivel Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester, Molnár Lászlóné és Nagy Ernő MSZP-s képviselők az ott működő civil szervezetek miatt nem az egész épületet, hanem csak a feltétlenül szükséges részt biztosították volna az iskolásoknak. A fideszes képviselők és Szabó Pál független képviselő szavazatával azonban az a döntés született, hogy az egész épületet kapja meg az egyház.

Az év végére költözhetnek át a Szőnyisek a Petőfi utcára 3

– A Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából 18 gyermeket nem vettek át a Bethlen-gimnáziumba, így az ötödik osztályt szeptembertől 44 diák kezdené meg. Ekkora létszámot azonban két részre kell osztani, de a Deák Ferenc utcai épület erre nem elegendő – ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Bán Csaba, aki Márki-Zay Pétertől, Hegedűs Zoltántól, a Fidesz-frakció vezetőjétől és Lázár János országgyűlési képviselőtől is segítséget kért az ügyben.

– A közgyűlésen elhangzott, hogy az egyház egy tantermet kért a szőnyis diákoknak. Ez nem igaz, mivel jeleztük, hogy szeptember elsejétől határozatlan időre, de legalább öt évre a teljes épületet igényelnénk – folytatta a református lelkész. Hozzátette, ennek oka, hogy

karácsonyig az egész felső tagozatot át szeretnék költöztetni a Petőfi utcára, ami jelenleg két ötödik, egy hatodik, egy hetedik és egy nyolcadik osztályt, azaz rögtön öt osztályt jelent.

A Szőnyi továbbra is egész Vásárhelyt szolgálja!

Archív fotó (Forrás: Vásárhely24)

Emiatt öt tantermet, egy tanulószobát és egy tanárit kértek, plusz a tornatermet és az udvart. A tornaterem különösen fontos, ugyanis a Szőnyiben mindössze tornaszobában tudnak tartani testnevelés órákat.

A Petőfi utcai épület azért is előnyös, mert az Ótemplom területén található, illetve a diákoknak a Deák Ferenc utcáról csak 100-150 métert kell sétálniuk addig.

Felmerült az a kérdés is, hogy miért csak most, tanévkezdés előtt egy hónappal került napirendre a téma. Bán Csaba erre azt mondta: a Bethlen felvételi eljárásának végét és a tanév végét is meg kellett várni. Amikor látták a pontos számokat, azonnal intézkedésbe kezdtek.

A lelkész azt is leszögezte:

a vásárhelyi születési ráta csökkenése ellenére a Szőnyibe egyre több diák jár. Például 2005-ben még 158 gyermek tanult ott, most pedig már 300.

Szeretnék, ha nem csak az alsó tagozatban, hanem felsőben is párhuzamosan indítanának osztályokat, azaz minden évfolyamban két osztály lenne.

Az év végére költözhetnek át a Szőnyisek a Petőfi utcára 2

Grezsa Ferenc arra mutatott rá: máról holnapra valóban nem biztos, hogy teljesen betöltik a kapott területet, de fejlesztési tervvel rendelkeznek, és ha minden az elképzelések szerint alakul, akár iskolamodellt is tudnak mutatni a tapasztalatok alapján.

– Egykori országgyűlési képviselőként elmondhatom, hogy ilyenkor derül ki, mennyire is stratégiai kérdés a döntéshozóknak az oktatás – mondta az iskolaügyi gondnok, aki nem érti, miért gondolja azt a városvezetés, hogy egyházként nem tudnának együttműködni a civil szervezetekkel.

– Annál is inkább, mert a református egyházat egy 500 éve működő civil szervezetnek tekinthetjük – fejtette ki Grezsa Ferenc. Még elmondta, figyelembe kell venni, hogy ugyan sokan politikai kérdésként tekintenek az ügyre, de az iskola továbbra is a város és az összes vásárhelyi szolgálatában áll.