Jeleskedünk a szószaporításban 2

Feliratok, szavak, szószörnyetegek vesznek bennünket körül. És csak a hülyék nem veszik észre, hogy fölöslegesen szaporítjuk a táblákra írt szavakat. Persze minél bonyolultabb, annál jobb. Vagy talán tekintélyesebb?

A klasszikus szószörnyetegeket egyébként nem a rendszerváltás után találták ki, de bizony az amióta a HIVATAL létezik, szeretné ezzel is felhívni magára a figyelmet. Mert minél hosszabb egy elnevezés, annál komolyabbnak igyekszik magát mutatni. Hol vagyunk már a sóhivataltól? Ugyan? Most teljesen máshogy hívják azt, sok-sok néven.

Az újabb példák közül a legrégebbi, amikor a vásárhelyi iskolák neveit hosszabbították meg a ’90-es években. Így születtek a következő intézménynevek: pl. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Központi Általános Iskola vagy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola.

Na Pistike, melyik iskolába írattak be a szüleid? – kérdi a nagypapa. – Na fiam nagyon rád fér a tanulás, ha még hetedikes korodban sem tudod megmondani!

Persze ezeket senki sem hívta így, csak a sikoltozó titkárnők csaphatták össze a kezüket, amikor gépelés közben elkalandozott a figyelmük, s ötödjére sem sikerült pontosan leírva az intézmény neveket.

Persze az újabb időszak sem kíméli a jobbára olvasási nehézségekkel küzdő embereit, az olyan feliratok láttán, mint: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet Csongrád Megyei Ellátási Csoport. Ugye, hogy mosolyt csak az arcokra? Már aki végig tudja olvasni! És vajon mi lehet a pontos neve és a dolga az Igazgatói Szervezetnek? Mert ha az igazgatóhelyettesi a kéményseprőket jelenti, akkor az igazgatói vajon a kéménykotróit, kéményépítőt. Arra gondolni sem merek, hogy esetleg a kémények bekormolóit?

Aztán ott van Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal név, ami ugyan hosszú, de legalább könnyen ki lehet találni belőle, hogy mit is takar. Vagy a Csongrád Megyei Egészségellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, amiről a helybéliek egy része is csak sejti, hogy az a vásárhelyi és a makói kórházakat jelenti.

Persze a feliratok másik csoportja éppen hiányosságaival nevetteti meg az embereket. Ezekre itt van két példa.

Jeleskedünk a szószaporításban

Jeleskedünk a szószaporításban 1

És aki eddig csak mosolygott, az vegye csak elő kedvenc kényeztető élelmi- vagy testápolási szerét! Na azok apró betűs részeit értelmezve a hasát fogja majd a röhögéstől. S könnyeit törölgeti, ha belegondol, hogy a hangzatos mondatok mit is jelentenek:

gondosan válogatott = beletettük ami jött,

liposzómákban gazdag = zsíros,

teljes értékű = nem bíbelődtünk a feldolgozásával,

természetes összetevők = a nagy része közönséges csapvíz.