Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 4

Több mint egy órás – néha személyeskedő – vita után megszavazta a vásárhelyi közgyűlés, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületbe járhassanak. 

Hétfő délelőtt 9 órától a Fidesz-frakció kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a hódmezővásárhelyi képviselőtestület. Az első napirendi pont az volt, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolát fenntartó Hódmezővásárhelyi Református Ótemplomi Egyházközségnek odaadja-e az önkormányzat a Petőfi utca 6. szám alatti jelenleg kihasználatlan iskolaépületet.

Az egyház azért kérte erre a várost, mivel a Szőnyiből a Bethlen-gimnáziumba 18 gyermeket nem vettek át. Így az ötödik évfolyamot szeptemberben 45 fő kezdené meg az iskolában, amit két osztályra kell bontani, ezért több terem szükséges. Márki-Zay Péter polgármester a Petőfi utcai épületben működő civil szervezetek védelmében nem támogatta, hogy az egész épületet az udvarral és a tornateremmel együtt adják oda az egyháznak, mivel szerinte a számok nem azt mutatják, hogy az iskola a következő évfolyamokban is hasonló helyzetbe kerülne. Ő csak annyi termet javasolt, ami feltétlenül szükséges.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője azonban úgy vélte, hogy arról van szó:

Márki-Zay Péter az édesapjának odaígérte az épületet egy tudományos játszótér kialakítására, ezért nem támogatja az előterjesztést. 

Ezt követően heves vita alakult ki a két politikus között: Márki-Zay hazugnak nevezte a képviselőt és a fideszes testületet. Azt elismerte, hogy szeretne oda egy önfenntartó természettudományos központot, az ellen viszont tiltakozott, hogy ez családi célok miatt lenne. Hegedűs Zoltán szerint viszont a polgármester egyértelműen elismerte: ezért nem támogatja, hogy átadják a Szőnyinek az épületet.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 1

Cseri Tamás és Kószó Péter fideszes képviselőkkel is nézeteltérésbe keveredett a polgármester. Kószó Péter azt mondta, méltatlan a lehazugozás, és világosan látszik, hogy Márki-Zay új testületet szeretne, Cseri Tamás pedig arra hívta fel a városvezető figyelmét: ne a közgyűlést nevezze hazugnak, hanem annak az állításait próbálja megcáfolni, akivel éppen vitatkozik.

Végül név szerinti szavazás következett.

Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester, Molnár Lászlóné (Jobbik) és Nagy Ernő (MSZP) képviselők nemmel, míg a fideszes képviselők és Szabó Pál független képviselő igennel voksolt. Így az épületet a tornateremmel és az udvarral együtt kizárólagosan megkapja az egyház. 

Még arról döntöttek: pályázatot írnak ki a Vásárhelyi Televízió ügyvezető igazgatói posztjára, mivel a jelenlegi ügyvezetőnek, Rókus Ákosnak szeptember 16-án lejár a megbízatása. A nyertes pályázó személyéről a közgyűlés dönt. Márki-Zay Péter egyébként nem támogatja Rókus Ákos további kinevezését.

Percről percre tudósításunkat (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:34: Véget ért a közgyűlés, a következő alkalom szeptember 14-én lesz.

10:29: A második napirendi pont következett. – A VTV ügyvezetőjének, Rókus Ákosnak az ötéves megbízatása szeptember 16-án lejár, ezért célszerű pályázatot kiírni a posztra – mondta Hegedűs Zoltán.

Márki-Zay Péter ugyan nem támogatja az ügyvezető további kinevezését, de a közgyűlési többség dönt, így nem feltétlenül kell kiírni a pályázatot.

A testület megszavazta: a pályázatot kiírják.

10:26: Név szerinti szavazás következett. Kis Andrea, Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné (Jobbik) és Nagy Ernő nemmel szavazott, míg a fideszes képviselők és Szabó Pál igennel. Az épületet így kizárólagosan megkapja az egyházközség.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet

10:16: Faragóné Szénási Emese szólalt fel ismét, aki szerint a Szőnyibe járó gyermekek megérdemelnék, hogy a belvárosban kapjanak egy helyet.

Cseri Tamás fideszes képviselő: méltatlan, hogy a polgármester egy vitánál mindig lehazugozza a közgyűlést, és nem csak azt, akivel vitatkozik. – Ön is vastag csúsztatásokba belement az öt hónapja tartó pályafutása során – mondta Cseri Tamás.

Márki-Zay Péter arra kérte a képviselőt, hogy mondjon egy példát.

Cseri Tamás: Márki-Zay először azt mondta, magánszemélyek kérték fel, hogy induljon a polgármester-választáson, aztán rá három héttel pedig azt, hogy Dombi-Kiss László, a Jobbik helyi elnöke. – Arra kérem, hogy ne általánosságban hazugozza a testületet, hanem annak az állítását cáfolja meg, akivel vitatkozik – tette hozzá.

Kovács László 950 kilométert vezetett az éjszaka azért, hogy itt legyen a közgyűlésen, ezért azt kéri, kanyarodjanak vissza a napirendi ponthoz. – Erről kellene dönteni, a kompromisszumra kell törekedni – mondta.

Márki-Zay Péter név szerinti szavazást kért.

10:12: Kószó Péter és Márki-Zay Péter között is kisebb nézeteltérés alakult ki. Kószó Péter méltatlannak nevezte, hogy egy polgármester lehazugoz egy képviselőt. – Világosan látszik, hogy a polgármester azt szeretné, ha mások ülnének a testületben – jelentette ki a fideszes képviselő.

Márki-Zay azt mondta, ő Kószót szívesen látná a testületben, függetlenül attól, hogy milyen összetételű lenne a testület.

09:55: Márki-Zay Péter: ő örülne a legjobban Hódmezővásárhelyen, ha ez az épület később benépesülne. Hegedűs Zoltán reakcióját pedig politikai vádnak nevezte.

Heves vita alakult ki Márki-Zay Péter és Hegedűs Zoltán között a tudományos játszótér kifejezés körül. Márki-Zay hazugnak nevezte Hegedűs Zoltánt, amiért a képviselő azt mondta, hogy a polgármester az apjának ajánlotta fel az épületet.

Márki-Zay Péter elismerte, hogy szeretne egy önfenntartó természettudományos központot kialakítani, az ellen viszont tiltakozott, hogy ez családi célok miatt lenne. Hegedűs Zoltán szerint viszont a polgármester egyértelműen elismerte: ezért nem támogatja, hogy átadják a Szőnyinek az épületet.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 5

09:45: Az iskola egyik pedagógusa, Faragóné Szénási Emese is részt vett a közgyűlésen. Arra kérte Kis Andrea alpolgármestert, hogy vegyék figyelembe: az elmúlt években alig kért valamit az intézmény. – Azt kérjük, hogy ennek az iskolának is legyen tere és ne kelljen minden évben azon gondolkozni a pedagógusoknak, hogy hova ültessék, hova helyezzék a gyerekeket – mondta.

Kis Andrea: ő többször is az iskola mellé állt, például az ott reggelente kialakult közlekedési káoszban is próbált már segíteni.

Sipos Mihály pedagógus is felszólalt. Szerinte a bővülés egyértelműen az oktatás fejlesztését szolgálná.

09:42: Kószó Péter fideszes képviselő: kompromisszumot kell kötni. Amíg a civil szervezetek nem találnak maguknak más helyet, addig átmeneti jelleggel működhetnének ott.

Kis Andrea felszólalására azt reagálta: a Szőnyi versenyképes, ezért kötelessége támogatnia a városnak.

09:34: Kis Andrea: az ő gyermeke is a Szőnyibe járt a tavalyi tanig. – Érintett szülőként tudom, hogy tavaly nem volt fontos, hogy két ötödik osztály induljon, holott két teljesen más csoportról beszélhettünk. Még megfelelő tornatermük sem volt – fejtette ki az alpolgármester, aki ezért a gyermekét átvitte a Bethlen Gábor Református Gimnáziumba. Fontosnak tartaná, hogy az iskola igazgatója is részt vegyen a közgyűlésen a pontos számok miatt.

Véleménye szerint a probléma már áprilisban látszott, amikor kiderült, hogy mennyi gyermeket vesz át a Bethlen.

Hegedűs Zoltán: a vásárhelyiek a tiszta beszédből értenek. Márki-Zay Péter odaígérte az édesapjának ezt az épületet egy tudományos játszótér kialakítására, ezért nem támogatja az előterjesztést.

Márki-Zay Péter: “nem tartom méltónak ezt a kijelentést, ezért nem reagálok rá”.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 2

09:23: Márki-Zay Péter: a civil szervezetek, egyesületek összejöveteleit nem iskolaidőben tartják, ezért összeegyeztethető a kettő. A másik, hogy például a Belvárosi Olvasókörnek régóta keres helyet a város, de egyszerűen nem bővelkedik a település ilyen épületekben. Ha pedig a civil szervezeteket megbántják, akkor a lakosság egy igen jelentős részét sértik meg.

Grezsa Ferenc: a polgármesternek látszik, hogy rutinja van abban, hogy lyukat beszéljen valaki hasába. A gondnok továbbra is úgy véli, hogy a civil szervezetek számára azért több megoldás létezik, mert számukra azért nincsenek annyira szigorú törvényi előírások, mint egy iskolának.

Márki-Zay Péter: ő Grezsa Ferenc helyében ezt a kifejezést nem használta volna. Mivel a számok nem azt mutatják, hogy az iskolának minden évben problémát jelentene az elhelyezés, ezért ez átmeneti állapotnak tekinthető. A vásárhelyi születési ráta sem utal arra, hogy ez a kérdés mindig felmerüljön. – Ha egy épületet gazdaságtalanul használunk ki, az minden közösségnek sértő – tette hozzá.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 6

09:02: – A Hódmezővásárhelyi Református Ótemplomi Egyházközség megkereste az önkormányzatot, hogy a jelentősen megnövekedett tanulói létszám miatt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának adják oda a Petőfi utca 6. szám alatti, most kihasználhatatlan egykori iskolaépületet oktatási célra – mondta Hegedűs Zoltán képviselő, a Fidesz-frakció vezetője.

Márki-Zay Péter ismertette, azért maradtak többen a Szőnyiben, mert 18 tanulót nem vettek át a Bethlen Gábor Református Gimnázium 8 osztályos képzésébe. Így az ötödik osztályban 45-en vannak, amit két részre kell bontani. A polgármester szerint nem biztos, hogy erre a következő években is számítani kell, ezért az egész épületet nem kellene odaadni az udvarral és a tornateremmel, csak annyit, amennyire valóban szükségük van. Ha az egész épület mellett döntenének, akkor civil szervezetek elől vennének el helyeket.

Nagy Ernő (MSZP) képviselő Márki-Zay Péterrel ért egyet. Úgy véli, hirtelen nem szabad egy ilyen fontos dologban dönteni, még egy-két tanévet meg kellene vizsgálni, hogy megszülessen a végső megoldás.

Szabó Pál független képviselő azt javasolta, meg kellene hallgatni az egyház részéről a presbitériumot, hogy ők hogyan látják a kérdést.

Grezsa Ferenc, az egyházközség iskolaügyi gondnoka reagált: az önkormányzatnak meg kell fontolnia, hogy az oktatás segítését, vagy a civil szervezetek elhelyezését tartja fontosabbnak. – Végre egy iskolában bővül a létszám, és nem bezárni kell azt. Ezen felül az épület alkalmas iskolai órák lebonyolítására, míg a civil szervezetek más helyszínen is tudnak működni. Itt nem csupán egy épületről van szó, sokkal inkább értékválasztásról  – fejtette ki Grezsa Ferenc.

09:00: A polgármester megnyitotta az ülést. A 14 képviselő közül 13 jelen van, így az ülés határozatképes. Vágó János fideszes képviselő nincs jelen.

Közgyűlés Vásárhelyen: megkapta az egyház a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépületet 3

08:59: Megérkezett Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester és az önkormányzati képviselők.

08:54: Üdvözöljük olvasóinkat a Városháza díszterméből! Már csak néhány perc, és kezdődik az ülés.

Napirendi pontok:

1.A Petőfi u. 6. szám alatti ingatlan használatba adása a Szőnyi Benjámin Református Iskola számára

2.Pályázat kiírása a Szerdahelyi József Műsorszolgáltató és Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói állására

3.Egyebek

A közgyűlést a Fidesz-frakció kérésére hívta össze Márki-Zay Péter polgármester. Erről korábban ITT írtunk.