Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten

Bernard Hayes angol zeneszerző is részt vett azon a vásárhelyi gyermekétkeztetés támogatására rendezett orgonakoncerten, melyen Árpás Miklós mutatta be az angol zeneszerző az I. világháború áldozatai emlékére írt művét.

Árpás Miklós már nem először ad jótékonysági koncertet Vásárhelyen, a mai, a belvárosi római katolikus templomban rendezett azonban különlegesnek számított, hiszen a nagyszámú közönség adományait a város a vásárhelyi gyermekétkeztetés támogatására használja fel, illetve elhangzott, Bernard Hayes angol zeneszerző, az I. világháború áldozatai emlékére írt műve.

Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten 3

Márki-Zay Péter tolmácsolta Bernard Hayes szavait.

A koncert előtti köszöntőjében Márki-Zay Péter bemutatta az orgonaművészt és az angol zeneszerzőt. Berned Hayes elmondta, az I. világháború 100. éve évfordulója tiszteletére írta a darabját, mely a háború valamennyi áldozatának emléket állít, független annak nemzetiségétől. – Árpás Miklós orvoscsaládból származik és az orgona szeretete beszélte le az orvosi pályáról – emelte ki a polgármester.

Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten 4

Hallgassa meg, mit is mondott a koncert körülményeiről a salzburgi Mozarteumban is tanult, 10 éve Svájcban letelepedett, s annak idején a vásárhelyi laktanyában katonáskodó Árpás Miklós, akit felesége is Vásárhelyhez köt:

Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten 2

A közönség többször is fergeteges tapssal jutalmazta a felcsendült darabokat. Hallgasson meg részleteket a koncertből:

Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten 1

Ősbemutató a jótékonysági orgonakoncerten 5