Változások a vásárhelyi szemétszállításban: ezekre figyeljen oda! 3

Hétfőtől Felgyő helyett az A.S.A korábbi telephelyére kerül a vásárhelyiek kommunális hulladéka. A változás miatt jobban oda kell figyelniük a lakosoknak a szemételhelyezésre, ugyanis egy-egy szabálytalanságnak könnyen büntetés lehet a vége.

A változásokról Márki-Zay Péter polgármester és Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója tájékoztatta a sajtót pénteken.

Márki-Zay Péter ismertette, hétfőtől a kommunális hulladékot az eddigiektől eltérően nem a felgyői hulladéklerakóhoz szállítják, hanem az A.S.A egykori vásárhelyi telephelyére, a jelenlegi FCC lerakójához. – 72 kilométer helyett így 6 kilométert kell megtenniük a hulladékot szállító autóknak – mondta a politikus, hozzátéve, a szelektív és zöldhulladék esetében nincs változás, így az továbbra is Felgyőre kerül.

Változások a vásárhelyi szemétszállításban: ezekre figyeljen oda!

A változás oka, hogy két éve a felgyői céggel tudott szerződést kötni a város, mivel az A.S.A akkor erre nem adott ajánlatot. A megállapodás most lejárt, az FCC-vel új született, ezért nem szükséges a hulladék Felgyőre való szállítása.

Az FCC-nél csak deponálással foglalkoznak, a szemét kezelésével nem. Korábban Felgyőn az évi 10 ezer tonna kommunális hulladékot átválogatták, ebből 2 ezer tonna hasznosítható anyagot nyertek ki. Erre itt Vásárhelyen nem lesz mód, ezért a lakosoknak sokkal tudatosabban kell szétválogatniuk a szemetet.

A polgármester felhívta a figyelmet:

a jövőben komolyabban veszik a bírságolást. A szelektív kukákat rendszeresen ellenőrizni fogják, illetve a közterületi szemetelést, a gyűjtőszigetek nem megfelelő használatát és az illegális szemétlerakást is büntetni fogják.

Az összeg 15-50 ezer forint között lesz, a súlyosságtól függően. Akik segítenek a szabályszegők leleplezésében, azok egy éves szemétszállítási kedvezményt kaphatnak.

Változások a vásárhelyi szemétszállításban: ezekre figyeljen oda! 1

A sárga tetejű kukákba tehát

nem szabad üveget, veszélyes és elektronikai hulladékot, valamint építési törmeléket helyezni.  Étel- és italmaradéktól, szennyeződéstől megtisztított papír (karton, újság, könyv), műanyag (PET palack, mosószeres flakon), tetrapak csomagolóanyag és kisebb fémtárgy (kiöblített üdítős vagy konzervdoboz) viszont belekerülhet azokba.

Kovács Pál elmondta, a változtatás 48 millió forintos megtakarítást jelent. A járművek például 134 ezer kilométert és 45 ezer liter üzemanyagot spórolnak így meg. A pénzt a minél magasabb szintű szolgáltatás elérésére fordítják.

Változások a vásárhelyi szemétszállításban: ezekre figyeljen oda! 2