“Nyújtsd ki mennyből” - Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs Vásárhelyen 5

A nyár utolsó hónapjában különleges találkozásoknak lehetnek fültanúi a zenekedvelők. A hangszerek királynője, az orgona hívja randevúra társait az Orgonapont sorozat keretein belül az ország 18 városában 32 alkalommal. A Szamosi Szabolcs orgonaművész által megálmodott koncertsorozat egyik legkülönlegesebb estjére várja a hódmezővásárhelyi közönséget a Filharmónia Magyarország augusztus 13-án, a Református Ótemplom évszázados falai közé.

A nagy találkozás ezúttal többrétegű: két különleges hangzás, a fenséges és uralkodó orgona, az önmagában is varázslatos hangulatot teremtő különleges énekhanggal, a klasszikus zene a népzenével és az egyházzenével, Sebestyén Márta összehasonlíthatatlan énekművészete Szamosi Szabolcs virtuóz, újszerű orgonajátékával találkozik ezen az estén egymással – és a közönséggel. A régizenei, egyházzenei darabok mellett Kodály, Bach, Bartók és Tolcsvay művei csendülnek fel ebben az izgalmas párosításban, amely léleksimogató nyári estét ígér a koncertlátogató zenekedvelőknek.

Sebestyén Márta Kossuth- Liszt Ferenc- és Grammy – díjas énekesnő, a magyar kultúra nagykövete. A klasszikus népzenei éneklés mellett szívesen utazik a világzene, egyházzene területére is, de nem riad vissza a merészebb találkozásoktól sem. Különleges énekhangja, zenei műveltsége és egyedi személyisége varázsolja közönséget már évtizedek óta itthon és a világ minden szegletében.

Szamosi Szabolcs orgonaművész életét minden szempontból kitölti a zene. Nemcsak dinamikus, improvizatív játékáról híres, újító, ám a zenei hagyományokat mindig szem előtt tartó művész, de a Filharmónia Magyarország vezetőjeként a magyarországi klasszikus zenei élet egyik motorja, számtalan komolyzenei program, esemény – köztük az Orgonapont koncertsorozat – ötletgazdája és szervezője.

Augusztus 13-án, 19 órakor ezen az egyedi hangulatú helyszínen, a festett kazetták és ódon falak díszletei között e két művész Önöknek varázsol. Legyenek részesei a nagy találkozásnak!

Szamosi Szabolcs és Sebestyén Márta előadásra jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország irodájában (Szeged, Klauzál tér 7.) és a Hódmezővásárhelyi Református Ótemplom Lelkészi Hivatalban (Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 5).

Az OrgonaPont hangversenyén kívül megvásárolható a Filharmónia Steinway bérlet 2018/2019-es évadra, mely keretén belül négy fantasztikus műsor részesei lehetnek.

“Nyújtsd ki mennyből” - Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs Vásárhelyen 1

A Steinway-bérletről

A 2017/18-as szezonban indította el először hódmezővásárhelyi a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban az intézmény új koncertzongorája nevét viselő komolyzenei sorozatát, a Steinway-bérlet.

A Magyar Állami Operaház átépítési munkái idején a dalszínház társulata az „Operát az Operából!” programja keretében országban félszáz helyszínen tart előadást, amelynek egyik helyszíne október 12-én Hódmezővásárhely, a Steinway-bérlet első előadása lesz, műsorra pedig Puccini legnagyobb apparátussal bemutatható, három felvonásos operája, a Turandot kerül. Szamosi Szabolcs elmondta: a bemutatón szimfonikus zenekar és kórus is közreműködik Medveczky Ádám karmester vezényletével, a szólisták között fellép Lukács Gyöngyi, Róka István és László Boldizsár is.

A legismertebb magyar népzenei együttes, a negyven éve alakult Muzsikás december 10-i előadása lesz a bérletsorozat második produkciója, amelynek különlegessége, hogy a népzenészekkel fellép a moldvai énekes, Petrás Mária, valamint a zongoraművész Fülei Balázs, továbbá két táncos, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó. A Bartók és Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán címet viselő programban elhangzik Bartók életművének, valamint a magyar és az egyetemes zenetörténet egyik legjelentősebb alkotásaként számon tartott Allegro Barbaro is.

A világ tíz legjobb zenekara között emlegetik a Budapest Fesztiválzenekart, amely a Steinway-bérlet harmadik előadásán, március 9-én lép fel Vásárhelyen Takács-Nagy Gábor vezényletével. Szólistaként Bazsinka József tubaművészt hallhatja a közönség, műsoron Joseph Haydn: 80. (d-moll) szimfóniája, Valerij Sztrukov: Tubaversenye, valamint Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr („Haffner”) szerenádja szerepel.

Május 22-én a sorozat utolsó előadásán pedig a bérlet névadója, a Steinway koncertzongora, valamint annak megszólaltatója, Leon Bernsdorf zongoraművész, a 2016. évi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 3. helyezettje kerül a középpontba.

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pénztárában már kapható a Steinway-bérlet 9900 forintos áron.