Újabb arany minősítést kapott a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja

Legutóbb július első hetében szerzett arany minősítést a Szépkorúak Tánccsoportja, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség táncszakköre. A hét éve alakult csoport vezetője Juhász Istvánné elmondta: bár az évek során foglalkoztak társastánccal is, az együttes komoly sikereit néptáncos produkciókkal érték el.

A Szépkorúak Tánccsoportját a tánc és a mozgás szeretete és a közösségi élet iránti igény hozta létre, s Földesi Gyula szakmai irányításával tették meg első közös tánclépéseiket, amelyeken át a tánctermi foglalkozásokon formálódó csoport megérett a színpadi bemutatkozásra is. Első arany minősítését a 2014-ben Keszthelyen megrendezett Országos Nyugdíjas Ki mit tud?-on Rábai Miklós Három ugrós leánytánc című koreográfiájával érte el az akkor még csak hölgytagokból álló csapat.

Újabb arany minősítést kapott a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja 1

Ezt követően vette át az együttes szakmai vezetését Gaálné Szél Katalin, akivel azóta is töretlen az együttműködés, s az általa készített kalocsai koreográfia kiemelt arany minősítést hozott a táncosoknak a 2015-ös, hajdúszoboszlói országos megmérettetésen, valamint arany minősítést a harkányi Népek tánca, népek zenéje címet viselő fesztiválon. Itt a zsűri és a fesztivál közönsége előtt már a saját maguk által varrt és hímzett öltözetben léptek fel a vásárhelyi csoport tagjai.

Újabb arany minősítést kapott a BFMK Szépkorúak Tánccsoportja 2

A tavalyi harkányi fesztiválra már öt férfitaggal kiegészülve és szatmári koreográfiával érkezett és hozhatta haza a kiemelt arany minősítést a csoport, míg a tavalyi Hajdúszoboszlón megrendezett fesztiválon már délalföldi táncokkal és a nyugdíjas szövetség által megnyert pályáztat segítségével vadonatúj viseletben vettek részt a szépkorú táncosok, akik ismét kiemelt arany minősítéssel tértek haza, ugyanúgy, mint később Gyuláról, az Országos Senior Táncfesztiválról.

Az idén két országos fesztiválon, Gyulán és Keszthelyen is a legjobbak között teljesítettek a vásárhelyi táncosok, akik augusztus elején csapatépítő tréningen vesznek részt Dömösön, majd a nyarat három fellépés zárja: augusztus 18-án a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtti színpadon láthatja a helyi közönség a szépkorúakat, akik másnap a Csúcsi Olvasókörben, míg augusztus 20-án Algyőn adnak műsort.

S hogy mi tartja össze a húszfős csapatot, amelynek átlag életkora hetven év? A tánc segít megőrizni nemcsak a fizikai, de a szellemi erőnlétet is – avatott be Juhász Istvánné –, valamint az évek alatt szövődött barátságok erőt adnak a magánélet nehéz helyzeteinek a megoldásában is.