Repedeznek a házak a Tornyai és a Simonyi utcában

Egy, a városrészben rendezett fórumon hangzott el a fenti panasz, miszerint a belváros lezárása miatt ideszorult forgalom okozhatja a házfalat repedését. Megkérdeztek a két utcán élőket, szerintük is így van? A képen Tóth Imre mutatja a megrepedt háza falát.

Talán négy évvel ezelőtt aszfaltozták újra a Simonyi utcát, csakhogy a csatornafedők megsüllyedtek, s azokat már nem hozták szintbe. A traktorok, teherautók és kamionok ezen nagyot döccennek, s az így keletkezett remegés is okozhatja a házfalak repedését – mondta a Simonyi utcán lakó Tóth Imre. Azt mondta, hogy hiába a korlátozótábla, azt sok járművezető semmibe sem veszi. – A mi házrészünknél a kaput tartó oszlop repedt meg fölül, ha kell, majd saját pénzünkön újraépítjük. A szomszédos házrész lakatlan, igaz van tulajdonosa – tette hozzá.
Nem az ő házuk az egyetlen, mely fala repedezik, igaz ez leginkább csak a vályogházaknál jelentkezik. A rendes vasbetonalappal rendelkezőknél nem.

Repedeznek a házak a Tornyai és a Simonyi utcában 1

Mindennapos látvány a megrakott vontató a Simonyi utcában. Nagyot döccen a megsüllyedt csatornafedőkön.

– Hajnali 4-kor van a kéretlen ébresztő, s este 11-ig zúdul ránk a forgalom. A vontatók mellett be-betérnek a kamionok, de itt száguldoznak az autók is – panaszkodott egy névtelenséget kérő utcabéli. És mintha végszót mondott volna, máris érkezett egy fiatalember vezette fekete Alfa Romeo, hogy vagy 80-nal végigdöngessen az utcán, s ha sürgős dolga is volt, gyorsan végezhetett, mert néhány perc múlva már visszafelé tartott. És hamarosan egy ezüst Mercedes vezetője is versenypályának nézte a Simonyi utcát.

– Jó lenne, ha volna itt egy telepített traffipax, vagy a rendőrök nem a KITE-nél mérnék a kocsikat, hanem itt is. Talán ez mérsékelné a sofőrök hevületét. És persze fülön lehetne csípni a kamionvezetőket is, hogy mi a fészkes fenét keresnek ebben az utcában, ha nem célfuvarba jöttek – mérgelődött egy másik ház gazdája. Arra a kérdésemre, hogy szerinte náluk mitől reped a fal, azt mondta, hogy hiába javították ki már sokszor, a fal elindult kifelé, s teszi ezt azóta, hogy a szennyvízvezetéket lefektették. – Háromszor bontották fel a ház előtt az utat, s háromszor temették vissza. Állítólag a csövek is elmozdultak, ezért a szennyvíz visszafelé folyt – vélte.

Repedeznek a házak a Tornyai és a Simonyi utcában 2

Reggeltől estig nagy a forgalom.

Egyébként a Simonyi utcán kevesebb a repedt épület, mint a Tornyain. Az itt lakók szerint is nagy a forgalom, de nem az a baj, hanem, hogy a Tornyain, illetve a folytatásán a Kistöltés utcán az úttest sok helyen közvetlen a házfalak mellett halad el. S az utcát eddig sosem egyirányúsították. A sebességkorlátozó táblákat pedig a járművezetők itt is gyakran semmibe veszik. Ha nem lenne több éles kanyar is az utcában, ez is versenypályává válna.

– Régiek a házak, nagy a forgalom ez okozza a házak repedését. És mozog a talan a csatornázás óta – sorolta az általa vélt okokat egy Tornyai utcai lakó, aki azt mondta, hogy azért nem árulja el a nevét, mert tart attól, hogy a véleménye miatt beveri majd valaki egy éjjel az ablakát. Hozzátette: egyszer már történt ilyen, akkor egy Szabadság téri olvasókörben tett felszólalása után.

Repedeznek a házfalat a Simonyi és a Tornyai utcában

simonyi_tornyai (3)
simonyi_tornyai (1)
simonyi_tornyai (4)
simonyi_tornyai (5)
simonyi_tornyai (7)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Megkérdeztem a városházát, hogy a házrepedésekkel kapcsolatban érkezett-e hozzájuk bármiféle bejelentés?
– Hozzánk még megkeresés nem érkezett, csak a két héttel ezelőtti fórumon hangzott el, akkor másnap kértük a rendőrséget, a súlykorlátozás betartásának ellenőrzésére – közölte érdeklődésünkre Mucsi László, a polgármesteri hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda szakmai főtanácsadója.

Ön szerint mi okozhatja a házak repedését?