Vasárnapig látogatható a Vásárhelyi művészélet

Utolsó hetébe fordult a Tornyai János Múzeum és Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Hódmezővásárhely 20. századi képzőművészetét bemutató kiállítása. A Vásárhelyi művészélet 1900-1990 című tárlatot vasárnapig tekinthetik meg a látogatók a dél-alföldi város múzeumában.

A döntően a Tornyai János Múzeum és a hódmezővásárhelyi önkormányzat képzőművészeti gyűjteményéből – kiegészülve a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és számos magángyűjtő műtárgyával ‑ válogató kiállítás nyolc termen és több mint másfél száz alkotáson keresztül vezeti végig a látogatókat a huszadik század hódmezővásárhelyi képzőművészeti életén.

Vasárnapig látogatható a Vásárhelyi művészélet 1

A tárlat bemutatja az alföldi festészet kibontakozását, az 1900-as évek elején összeálló hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőit (Tornyai Jánost, Rudnay Gyulát, Endre Bélát, Pásztor Jánost), a két világháború közötti vásárhelyi művészeti hatásokat, valamint a mártélyi művésztelep kialakulását. A kurátorok részletesen illusztrálták az 1954-től induló hódmezővásárhelyi tárlatok korszakát: mind a helyi művészek (Kohán György, Kurucz D. István, Németh József, Szalay Ferenc), mind a hazai művészeti szcéna kimagasló ‑ az Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító ‑ alakjainak (Medgyessy Ferenc, Barcsay Jenő, Tóth Menyhért, Somogyi József) emblematikus alkotásait láthatják a művészetkedvelők.

Vasárnapig látogatható a Vásárhelyi művészélet 2

A kiállítászáráshoz könyvakció is társul: a múzeum impozáns képzőművészeti kiadványait, a Koszta József (1861-1949), Barcsay Jenő (1900-1988), Szalay Ferenc (1931-2013) és Németh József (1928-1994) életművét bemutató albumokat e héten kedvezményesen vásárolhatják meg a közgyűjteménybe betérők.