Jó reggelt, Vásárhely! 58

Ma van az év 202. napja. Az esztendőből még 163 nap van hátra. Ma délelőttre zivatart ígér az előrejelzés, 30 Celsius fok meleggel. Nézzük a tegnap legfontosabb híreit. A képen az egykori Szántó Kovács János úti benzinkút “maradványa”.

Kiderült, hogy leginkább mit igényelnek a magyar utazók, Lázár János elárulta szerinte mi zajlik Vásárhelyen és Szegeden, megtudtuk, hogy miért értékelődött fel a diákmunka és leltároztuk, hogy milyen kisállatok keresnek gazdát Vásárhelyen.

A mai névnaposok:

Dániel, Angéla, Angelina, Dalida, Dana, Daniéla, Daniella, Danila, Daniló, Dános, Danuta, Darrell, Deniel, Elina, Enzó, Helén, Ilma, Ilona, Júlia, Julietta, Julilla, Julitta, Léna, Lőrinc, Zsüliett, Dzsulietta,

Ma történt:

I. e. 356 – Az epheszoszi Artemisz templom felgyújtása.
1342 – Telegdi Csanád esztergomi érsek megkoronázta Károly Róbert fiát, Nagy Lajost.
1456 – Hunyadi János nándorfehérvári diadala a II. Mehmed szultán vezette török haderő felett (július 21. és 22.)
1479 – A ratifikált olmützi békében I. Mátyás magyar király és Jagelló Ulászló kölcsönösen elismerték egymást Csehország királyának, illetve leszögezték, hogy Ulászló csak Mátyás halála után váltja vissza a magyarok által megszállt tartományokat.
1718 – VI. Károly német-római császár (III. Károly néven magyar király) és III. Ahmed szultán megkötötték a pozsareváci békét, amelyben az Oszmán Birodalom lemondott a Balkán egy részéről.
1831 – Lipót Szász–Coburg–Gothai herceg letette alkotmányos esküjét, mint a független Belgium első királya.
1906 – Oroszországban feloszlattk a Dumát és Pjotr Sztolipin belügyminisztert jelölték ki új miniszterelnöknek; korlátozták az 1905 októberében meghirdetett szabadságjogokat.
1919 – A (magyar) Vörös Hadsereg támadást indított a megszálló román csapatok ellen a csongrádi hídfőnél, és felszabadította Szentest.
1940 – A Szovjetunió annektálta Észtországot, Lettországot és Litvániát.
1954 – Genfben aláírták az indokínai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt: Vietnamot két államra osztva fel.