Lázár János: Márki-Zay adós nekem, Botka meg csak habogott

A politikus szerint Magyarország számára komoly tartalékot jelenthet a Dél-Alföld. Makó már az ősszel kiemelt turisztikai térséggé válik, egy új szálloda építése és fürdőfejlesztés indul be a városban. Vásárhelyen ugyanakkor politikai polgárháború zajlik, míg Szegedet a pangás jellemzi – nyilatkozta a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a Vásárhely24 portálnak. Arra is kitért, a Tisza-parti város fejlődésében Botka László akadályt jelent.

Lázár János az elmúlt három hónapban a választókerületéhez tartozó 19 település önkormányzatait látogatta végig, hogy felajánlja együttműködését. A portál által készített interjúból kiderül, hogy a politikus az önkormányzati képviselők között nagyon jó emberekkel találkozott, akik elkötelezettek – politikai pártállásuktól függetlenül – a városuk vagy falujuk iránt. Elsősorban az aktuális problémákkal foglalkoznak, illetve azzal, hogy 2019-ig mi fog történni az adott településen. “A harmadik – számomra a legfontosabb – kérdés, hogy 2030-ra hogyan fog a település jobban hasonlítani Ausztriához” – nyilatkozta.

Komoly tervekkel és jó munkával ugyanúgy találkozott, mint azok hiányával. “Algyőn érezhető, hogy Szeged elővárosa: itt komoly gazdaságfejlesztési elképzeléseken dolgoznak. Maroslelét mindig kiemelem, hiszen az M43-as megváltoztatta a település jövőjét: az autópálya megépítése előtt 2 óra volt Szegedre bejutni, most 20 perc. Az ingatlanárak emelkednek, a szegediek sorra költöznek ki Maroslelére, ahol megállt a népességcsökkenés és egy nagyon jó településfejlesztési munka zajlik” – számolt be a portálnak Lázár János. Az interjúból az is kiderült, Makón nagyban játszanak: ” a turizmusra építik a város jövőjét. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint Makó a magyar turizmus egyik tartaléka, a városban a jelenlegi szálláshely-kapacitás három-négyszeresét el lehetne adni. A kereslet részben a Hagymatikummal áll összefüggésben, ezért egy komoly fürdőfejlesztés indult és előkészítés alatt áll egy 100 szobás szálloda felépítése, a fürdő mellé.”

Arra is kitért, ha a polgármester és a képviselő-testület egymással harcol, a település fejlesztése háttérbe szorul. A küzdelem elviszi az energiát és az időt. Ahol az együttműködésre törekszenek és félre tudják tenni az ellentéteket, ott kialakítható a fejlődéshez szükséges konstruktív politikai légkör. Ahol viszont politikai belháború van – erre Csanádpalota és Hódmezővásárhely is jó példa – ott a jövővel nem foglalkoznak.

Lázár János szerint, ha a hódmezővásárhelyi vezetés nem józanodik ki, a település évtizedekre lemarad. Most a nagy horderejű kérdések ideje van és nem a kisszerű politikai vitáké. “Attól félek, hogy a polgármester a hatalom megszerzésén túl nem rendelkezik vízióval. Amikor Márki-Zay Péter a fogadóórámon járt, hosszasan vázolta a csúszdaépítéshez hasonló napi aktuális színeseket, majd a végén megkérdeztem tőle: mi a terv a város jövőjével kapcsolatban. A mai napig adós maradt a válasszal” – mondta az országgyűlési képviselő.

Arról is szó esett, hogy néhány hete a Szegedi Tudományegyetemen egy tanácskozást folytattak, ahol az intézmény újonnan megválasztott és régi rektora vendégül látta Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztert, Palkovics László, innovációs minisztert és a szegedi kötődésű Trócsányi László igazságügyi minisztert. Lázár János is részt vett a zártkörű megbeszélésen. Ezzel kapcsolatban a Vásárhely24-nek azt nyilatkozta: ” tudomásul kell venni, hogy egy gazdasági régióhoz tartozik Szeged, Békéscsaba, Arad, Temesvár és a Vajdaság. A kormánynak azt javasoltam, működjön együtt Szegeddel, nyisson Szeged előtt lehetőségeket. A kérdés, hogy Szeged tud-e élni ezekkel. Botka László ma már nem megoldás, hanem akadály Szeged számára. Polgármesterként volt néhány jó éve, de ma már hullócsillag, és egyre komolyabb teher, ami visszahúzza a Tisza-parti várost. Emlékszem, Orbán Viktor szegedi látogatásán megkérdezte, milyen lesz a város 10 év múlva. Botka csak habogott. Jó ideje nincsenek már értékelhető válaszai a város jövőjére vonatkozóan.”

A Vásárhely24 által készített teljes interjút IDE kattintva olvashatja el. A Promenad.hu is készített Lázár Jánossal egy interjút melyet a jövő héten olvashatnak.