A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen

A Zrínyi Miklós Laktanya előtt lévő harang mellé elhelyezték az emlékezés virágait, majd pontban délben megkongatták a harangokat az 562 évvel ezelőtti csata emlékére.

Immár hét éve közös ünnepséggel emlékezik meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár az 1456-os világraszóló történelmi csatára.

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen 1

Kis Andrea alpolgármester ünnepi beszédben elmondta, e nap nemcsak a magyar történelemben szerepel kiemelt helyen, hanem az Európai történelemben is, köszönve a déli harangszónak, ami a közgondolkodásban egyértelműen a nándorfehérvári diadalhoz kapcsolható.

-Ez a győzelem azért bír hatalmas jelentőséggel, mert Nándorfehérvár, a mai Belgrád nemcsak a magyar királyság végső kapujának volt tekinthető, hanem a keresztény Európa kapujának is

– tette hozzá Kis Andrea. Ezt követően Alácsi Ervin őrnagy katolikus tábori lelkész áldása következett, aki a hősök lelkületéről mondott szívhez szóló szavakat.

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen 2

-A győzelmet ugyanis nem maguknak, saját bátorságuknak, nem katonai leleményüknek vagy szerencséjüknek tulajdonították, hanem Isten segítségének

-fogalmazott Alácsi Ervin őrnagy katolikus tábori lelkész. Ezt követően a laktanya előtt lévő harangoknál elhelyezték a megemlékezés virágait, és pontban déli 12 órakor megkongatták azt.

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen 3 A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen 4 A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Vásárhelyen 5