Egy életre szóló tanulságot adhat a nyári diákmunka 5

Idén is túljelentkezés van a nyári diákmunka iránt Csongrád megyében – derült ki csütörtök délelőtt a vásárhelyi Kovács Küry Idősek Otthonában, ahol az ezzel kapcsolatos program aktualitásairól számoltak be.

– Idén is meghirdette a Pénzügyminisztérium a nyári diákmunka programot, melyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos fiatalok foglalkoztatása támogatható. Az önkormányzati intézmények és társaságok mellett vendéglátó és mezőgazdasági vállalkozások is lehetőséget kínálnak a tanulóknak, hogy betekintést nyerjenek a munka mindennapi világába – tájékoztatott Juhász Tünde.

Egy életre szóló tanulságot adhat a nyári diákmunka

A kormánymegbízott hozzátette, Csongrád megye idén 130 millió forintos kerettel rendelkezik a diákok bérének és járulékainak finanszírozására. Ez az összeg mintegy 850 fő foglalkoztatására elegendő, de folyamatos a túljelentkezés.

A vásárhelyi Kapcsolat Központ évek óta fogad diákokat a nyári szünidőben. Bálint Gabriella főigazgató ismertette, a Kovács Küry Idősek Otthonában, a Csodaházban, a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál és a központhoz tartozó bölcsődékben kapnak feladatokat a tanulók.

Egy életre szóló tanulságot adhat a nyári diákmunka 4

– Volt olyan év, amikor 90 fiatalt alkalmaztunk. Idén 50 körül járunk, és minden évben 5-6,5 millió forintnyi támogatást nyertünk erre a célra – fejtette ki Bálint Gabriella.

Mint elmondta, három hetes turnusokat szerveznek, azonban a nehéz élethelyzetben lévőket akár egy hónapig is foglalkoztatják. A fiatalokban a munka során vagy megerősödik a választott pályájuk iránti vágy, vagy éppen ellenkezőleg, itt találják meg, hogy mivel akarnak foglalkozni.

Egy életre szóló tanulságot adhat a nyári diákmunka 2

Csuka Barbara már második éve dolgozik a szociális otthonban. – Nagyon családias a hangulat és jó a közösség is. Változatos munkákat végzünk, például szóláncot játszunk és sétálunk az idősekkel – mondta az Eötvösben közgazdaságot tanuló 12. osztályos lány. Hozzátette, egy életre szóló tanulsággal is gazdagodott a munka során: egy izomsorvadásos férfi mesélte el neki, hogy az állapota ellenére mennyire szépnek találja az életét. Ez mindenkinek követendő példa lehet.

A munkavállalással kapcsolatos adminisztrációt a járási hivatalok végzik, így a fiatalok itt intézhetnek maguknak állást a nyári szünetben.

Egy életre szóló tanulságot adhat a nyári diákmunka 7