Havasi: A politikai harc egyedüli nyertese a polgármester 4

Ünneplés helyett politikai agymosásra készül a polgármester augusztus 20-án – mondta el lapunknak Havasi Katalin. A Fidesz helyi elnökét azért arról is megkérdeztük, miért kell kormánypárti politikusnak vezetni a Kapcsolat Központot, és miért nem örül annak, hogy más városokkal ellentétben Vásárhelyen nyilvánosak a TAO-források.

– Béke van, vagy nincs béke?

– A Fidesz vásárhelyi képviselői a városért dolgoznak, erre tettek esküt. Ez a béke duma egyébként egy álszent maszlag.

– Ezt hogyan érti? Nem az volna a normális, hogy a polgármester és a képviselő-testület együttműködik?

– Hallott már Márki-Zay Pétertől egyetlen olyan felszólalást vagy nyilatkozatot, amelyben ne támadta volna a Fideszt? Ennek a szembenállásnak ő a legnagyobb gerjesztője és az egyetlen nyertese. A harc neki kedvez: sajnáltathatja magát, nem kell a munkával, a várossal foglalkoznia, és kapóra jön akkor is, ha bármilyen megoldandó problémával találkozik. Ilyenkor csak előhúzza a Fidesz-kártyát, és hárítja a felelősséget. Ezért is mondtam, hogy látszatpolgármester. A polgármesteri munkának elsősorban a városról kell szólnia, nem a politikáról. Mit tudtunk meg eddig róla, mint polgármesterről? Semmit, csak azt, hogy a Fidesszel harcol, és a Fidesz ellehetetleníti, és a Fidesz gátolja…

– És nem így van? A Járható Vásárhely Programmal elvették a mozgásterét, még az augusztus 20-i programok megrendezése is veszélybe került.

– Érdekes módon a költségvetést át lehetett úgy csoportosítani, hogy a Járható Vásárhely Program is megmaradt, és azokra a célokra is van pénz, amelyeket kért. Ez önmagában cáfolja, hogy az út- és járdafelújítási program túlterhelte volna a büdzsét, vagy hogy rossz pénzügyi helyzetben lenne a város. Arra pedig, ki visz politikát mindenbe, nagyon jó példa az augusztus 20-i ünnepség. Elárulja nekem, miért van szükség arra, hogy a bukott, és lassan minden pártból kikopó Hadházy Ákossal, illetve hasonló ellenzéki politikusokkal – akiknek semmi köze nincs a városhoz – a koncertek előtt a színpadon folytasson politikai beszélgetéseket? Érdekes módon a polgármester szerint gonosz, pártállami időket idéző fideszes városvezetés soha nem szervezett az ünnepre hasonló politikai agymosást. Csak remélni tudom, hogy nem azért kellett átcsoportosítani a költségvetési forrásokat, hogy Hadházy Ákos gázsiját fizessük a vásárhelyi adófizetők pénzéből!

Havasi: A politikai harc egyedüli nyertese a polgármester

– Apropó, pártállam. Nem tartja összeférhetetlennek, hogy Bálint Gabriella a KDNP helyi elnökeként intézményvezető? Miért nem lehet mást választani?

– Bálint Gabriella előbb volt intézményvezető, mint politikus. Aki ismeri őt, tudja, hogy a szakmai munkája megkérdőjelezhetetlen. Ő szervezte rendszerbe Hódmezővásárhelyen az addig szigetszerűen működő szociális ellátást, hogy könnyebben és hatékonyabban juthasson el minden rászorulóhoz a segítség. Alapításától kezdve részt vett a Kapcsolat Központ munkájában, több évtizedes tapasztalata van a szociális ellátórendszerben, ráadásul a kistérség valamennyi települése őt támogatja. Miért is kell mindenáron valaki mást választani? A legszebb az egészben, hogy még a polgármester is elismerte, hogy nem a szakmai munkája miatt akarta megfúrni Bálint Gabriella pályázatát, hanem azért, mert kormánypárti politikus. Saját magával fordult szembe, hiszen a választások alatt még azt mondta, azért fog dolgozni, hogy senkit ne érhessen hátrány a politikai véleménye miatt. De az egészben az a legérdekesebb, hogy ismét csak a politikáról beszélünk, nem pedig egy kistérségi szintű intézmény jövőjéről. A szakmai program, a fejlesztések, a feladatellátás iránt érdeklődött egyáltalán a polgármester?

– Miért kellett Lázár Jánosnak azt mondania, hogy Makóra viszi a TAO-forrásokat?

Lázár János nem azt mondta, hogy elviszi Vásárhelyről a TAO-pénzeket, hanem azt, hogy Vásárhelyen ostoba, felelőtlen és káros politikai vita indult, amely során a sportot támogató cégeket és az egyesületeket lényegében korrupcióval vádolták meg, és mindenkit lejárattak, aki eddig a vásárhelyi utánpótlás-nevelés pénzhez juttatásán, a gyerekek sportolóvá vagy egyszerűen csak egészséges felnőtté nevelésén fáradozott. Mindezek után mit várunk? Hogy a cégek továbbra is rendületlenül támogatnak minket? Hogy minden marad ugyanúgy? Lázár csak kimondta azt, amit senki sem mer, hogy a döntéseinknek és a cselekedeteinknek bizony következménye van. Amíg Vásárhelyen a városvezetésnek a TAO a korrupciót jelenti, és egy újabb lehetőséget a politikai csatára, addig Makón gőzerővel gyűjtik a TAO-pénzeket.

– De a polgármester nem a cégeket vádolta korrupcióval, hanem a Fideszt és Fekete Ferencet.

– Az egyesületek vezetői maguk mondták el az elmúlt hetekben a sajtóban, hogy a pénzt ők kapják közvetlenül a cégektől vagy a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, és ők is számolnak el a saját szakszövetségeik felé, méghozzá olyan szigorú elszámolás keretében, hogy a korrupciónak még a leghalványabb gondolata sem merülhet fel. Ebben a relációban csak a cégek és az egyesületek vannak, ha korrupció merül fel, akkor az őket érinti. Az egész cirkusszal a polgármester egyvalamit ért el: sikerült elhitetnie, hogy a vásárhelyi TAO-források felhasználása körül korrupció van. Az eredményt Elek Andrásnál senki nem fogalmazta meg egyértelműbben és világosabban, amikor elmondta: az elmúlt hetekben 45 olyan céget keresett meg, amelyek korábban a Kosársuli rendszeres támogatói voltak. Most mindössze négytől kapott választ, abból három nemet mondott. Ez egy objektív mérőszáma a vásárhelyi a TAO-cirkusznak és egyúttal a polgármesteri teljesítménynek is.

– A polgármester szerint viszont az a komoly eredmény, hogy Vásárhelyen teljesen nyilvánosak a TAO-pénzek. Kevés ilyen város van az országban, ezt ön sem tagadhatja.

– Na látja, ez jól mutatja a polgármester gondolkodását! A TAO-forrásokról saját elmondása szerint is az Indexen olvasott, ahol feltehetően arról folyt vita, miért nem lehet a támogatókat nyilvánosságra hozni. Ismert dilemma: a TAO-forrásokat a cégek adják, az ő adózásukat érinti, így adótitoknak minősül, másrészről azonban, mivel adóforintokról van szó, közérdekűen nyilvános adat is lehet. A sajtó ezzel a visszássággal támadta a kormányt, amiből a polgármester egy helyi politikai akciót, egy jó nagy cirkuszt csinált, hogy most bejelenthesse: ő Vásárhelyen elérte a TAO-pénzek teljes nyilvánosságra hozatalát. Egyedül azt nem veszi észre, hogy az országos sajtónak csak azért volt fontos a TAO-ügy, hogy kiderítse, az esetlegesen egy-egy politikushoz köthető sportegyesületeket milyen cégek támogatnak. A sajtót nem a vásárhelyi kézilabdások, kosarasok, focisták vagy vízilabdások TAO-támogatóinak listája érdekli. És mi, vásárhelyiek, mit nyertünk azzal, hogy nyilvánosságra került, milyen helyi, vagy országos cégek támogatták a vásárhelyi utánpótlás-nevelést? Mit nyertünk ezzel az egész cirkusszal, ami miatt a sportegyesületek várhatóan elveszítik ezeket a támogatókat? Semmit. Nem történt más, mint a látszatpolgármester egy politikai akciójának ismét alárendelte a várost. Ezúttal a sportolók estek áldozatul, legközelebb majd más következik.

– Az egyesületek mellett ott van a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány, amelyet Fekete vezetett. Ott mi a helyzet az elszámolással?

– A városi tulajdonú Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítványnak az önkormányzat cége könyvel. Minden számla, megrendelő, szerződés, igazolás ott van az önkormányzatnál. Mivel kellene még elszámolni?

Havasi: A politikai harc egyedüli nyertese a polgármester 3

– Mondjuk azzal az 1 milliárddal, amit a Belügyminisztérium a várostól követel. A polgármester azt mondta, ő már ötszázmillióval csökkentette a visszafizetési kötelezettséget.

– A Belügyminisztérium kiegészítő támogatásokat adott a városnak az elmúlt években, amelyekkel természetesen el kell számolni. Ez minden évben és minden támogatás esetében így van, az előző városvezetés is megtette volna, de a választások után ez egy új vezetés feladatává és felelősségévé vált. Természetesen a polgármester azonnal politikai termékké tette. Amennyiben azonban az 1 milliárdból már csak ötszázmilliót vizsgálnak, az azt is jelenti, hogy a másik ötszáz felhasználása biztosan rendben volt, hiszen a BM csak úgy nem mond le a pénzről vagy az elszámolásról. Most, hogy belegondolok, lehet, hogy ezt kár volt ezt mondanom, a végén a polgármester úr hirtelen rájön, hogy még sincsenek meg a számlák, és mindent vissza kell fizetni. Akkor aztán ismét lehet másra mutogatni…