Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 20

Az utóbbi időszak legtöbb politikai vitával fűszerezett lakossági fórumát tartották meg csütörtökön Susánban. Fekete Ferenccel a TAO-támogatásokon, Havasi Katalinnal a kórház által, míg Cseri Tamással a Belügyminisztérium által követelt pénzen veszett össze Márki-Zay Péter a Szabadság Olvasókörben.

Két és fél órán át tartott az a fórum, amit Bálint Gabriella, Cseri Tamás és Fekete Ferenc fideszes képviselők tartottak csütörtök délután Susánban. A lakosok között Márki-Zay Péter polgármester is helyet foglalt.

Az első vita akkor alakult ki, amikor egy felszólaló arról érdeklődött, mikor lesz már vége a TAO-pénzek körül kialakult cirkusznak.

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 11

Fekete Ferenc azt válaszolta: személyiségi jogok miatt nem tud minden dokumentumot megmutatni, mivel azokon olyan adatok szerepelnek, amik nem adhatóak ki. – Egy mikrobusznyi áfás számlával rendelkezek, és technikailag nem megoldott, hogy ezeket az internetre kiposztoljam. Harminc ember egy hónapos munkája lenne ez – mondta az önkormányzati képviselő. Hozzátette, büszke a sporttanácsnoki tevékenységére, és bármikor bármilyen elszámoltatással és feljelentéssel szemben bizonyítja igazát.

A politikus szerint ugyanakkor bizalmatlanság alakult ki a vásárhelyi TAO-rendszer körül, ezért nem fog összejönni annyi támogatás, mint eddig. A kételkedések óta negyven vállalkozás közül mindössze négy reagált TAO-megkeresésre, amit később kettő elutasított.

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 13

Márki-Zay Péter visszautasította, hogy a vállalkozások visszalépnek a sporttámogatásoktól, és azt, hogy ő korrupcióval gyanúsította a TAO-t. – Minden beszédem nyilvános és visszakereshető – érvelt a polgármester, aki szerint az általa nagyra becsült Fekete Ferenc ígérte azt, hogy átutalási bizonylatokat mutat majd.

A fórumon jelenlévők nem kis felháborodására azt is kijelentette:

egyszer még talán szobrot is állítunk önnek.

Az önkormányzati képviselő szerint a kedélyek lenyugtatására arra lenne szükség, hogy a polgármester kimondja: Fekete Ferenc elszámolt a TAO-val, nincs korrupció.

Márki-Zay ezt azonban nem tette meg, annyit válaszolt, „semmivel nem kért többet, mint amit Fekete Ferenc megtett.”

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 14

A polgármester legközelebb Havasi Katalin orvosigazgatóval, a Fidesz helyi elnökével szólalkozott össze, amikor a költségvetés kapcsán kitért arra, hogy a kórház egy összegben kéri a várostól azt a 264 millió forintot, amit még 2012-ben adott kölcsön az önkormányzatnak. Márki-Zay nem értését fejezte ki Havasi Katalin felé.

– Ha az egészségügy fontosságát hangsúlyozni kell, akkor nincs mit magyarázni. Amikor Márki-Zay Pétert megválasztották, azzal felelősség is hárult rá, így öntől várják az ilyen ügyekben megoldást. Vásárhelyen még sosem volt olyan, hogy a várost pánikban tartja a polgármester, és azt hangoztassa, milyen nagy gondok vannak. Az eddigi településvezetők az ilyen kérdéseket tudták kezelni, meg tudták oldani  – reagált az orvosigazgató.

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 18

A harmadik összezördülés Cseri Tamással történt. Márki-Zay ugyanis ez alkalommal is azt hangoztatta: a Belügyminisztérium 1 milliárd 6 millió forintot követelt vissza a várostól 2011-13-as szabálytalanságok miatt, amiből 553 millió forint még mindig fennáll.

Cseri Tamás emlékeztette a jelenlévőket, hogy tavaly is 800 millió forintot fizettek a Belügyminisztérium felé, de az akkor senkit nem érdekelt, mivel úgy kigazdálkodták azt, hogy a vásárhelyiek semmiben nem szenvedtek hátrány. – Nagyon veszélyes, ha a polgármester csődhelyzetet vizionál, mert vállalkozók nem végeznek itt munkát, nem mernek kockáztatni – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 3

A fórum levezető elnöke Bálint Gabriella volt, ugyanis az elhangzott kijelentések meglehetősen parázs hangulatot váltottak ki a lakosok körében. A képviselőnek többször csendre kellett inteni a teremben ülőket, de néha az asztalkocogtatás sem volt elég.

A fórum egyéb témáiról pénteken számolunk be olvasóinknak.

Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 21 Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 22 Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 23 Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 24 Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 25 Fórum Susánban: Márki-Zay az első polgármester, aki pánikban tartja a várost! 26