Szabó Bálint küldetésének érzi, hogy a beteg gyerekeket segítse

A Démétér Ház egykori lakója unokaöccse elvesztése után jó szolgálatot vállalt annak érdekében, hogy a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére fenntartott ház új épületszárnya megépülhessen.

Szabó Bálint, a K’Art károsultak képviselőjeként is ismert jogász lapunknak elmondta, 2015 karácsonyán vált a Szent László kórház területén lévő budapesti Démétér Ház lakójává. A tíz éves unokaöccsét kezelték a gyermekhematológiai osztályon, innen ered az elköteleződése az alapítvány felé.

– Amikor meghalt az unokaöcsém, a zsebpénzét felajánlottuk a szűkös kapacitások bővítésére, majd téglagyűjtésbe kezdtünk, illetve egy országos adománygyűjtő roadshow-ba. Többek között Szegeden és Hódmezővásárhelyen is szerveztük jótékonysági rendezvényeket, kiállításokat. Később a kormány és Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatását megszerezve 42 millió forintot kaptunk a ház bővítésére

– fogalmazott Szabó Bálint, aki szerint az állami támogatás és az addig összegyűjtött adományok nélkül nem tudták volna megvalósítani a mostani bővítést.

Mint azt megtudtuk, tavaly decemberben tették le az új épületszárny alapkövét, a beruházásnak köszönhetően hat apartmannal és közösségi terekkel bővült az épület. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén 2006 óta működő Démétér Házban így már 15 apartmanban tudják elhelyezni a családokat. Az intézmény iránt elkötelezett jogász személyes érintettségéből fakadóan arra is kitért, hogy

az élet sokszor olyan kihívások elé állítja az embereket, amelyeket nem tudnak segítség nélkül megoldani. Ilyen a hozzátartozók betegsége is.

Saját példáján és a ház életében lévő folyamatos jelenléten keresztül úgy látja, a beteg gyerekeknek a megfelelő orvosi ellátáson túl a szülő közelsége legalább annyit segít mint az effektív gyógyítás.

Szabó Bálint küldetésének érzi, hogy a beteg gyerekeket segítse 1

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új épületszárny hétfői átadásán arról beszélt, rendkívül nagyra tartja a Démétér Ház bővítésére irányuló kezdeményezést, mert nemcsak az egészségügy és a kormányzat, hanem az egész magyar társadalom részt vett abban, hogy olyan környezetet lehessen kialakítani, amely a lehető legtöbbet nyújtja a rászoruló gyerekeknek. Kiemelte, a család rendkívüli érték, mivel a családok biztosítják az emberiség fennmaradását, a nemzet folytonosságát, az egységet, s a családok teremtik meg az ifjúság számára a biztonságot és a szeretetet nyújtó közeget.

Szabó Bálint küldetésének érzi, hogy a beteg gyerekeket segítse 2

A rendezvényen részt vett Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Démétér Ház bővítésének fővédnöke is. A Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást, 1992 óta csaknem 700 transzplantáció történt az országos centrumként működő kórházban.