Szentségelő autósok: 10 napra lezárták az Ady Endre utcai vasúti átjárót 4

Havi százezer fix-szel, a vásárhelyi könnyen viccel – legalábbis ezt szűrtük le azoknak a helybélieknek a véleményéből, akiket arról kérdeztünk, havi hány forint fizetésből tud(ná)nak kényelmesen megélni. A nők bizonyultak a családi kassza kezelőinek.

Az általunk megkérdezett vásárhelyiek többsége szerint a havonta 100 ezer forint egy főre eső jövedelemből már biztosan meg lehet élni. Ha nem is futja nyaralásra, vagy autóra. Igaz akinek hitele van, az ebből a pénzből még nem nagyon lakik jól.

– Szerintem egy négytagú család havi 300 ezer forintból szűkösen meg bír élni, ez elég a rezsire. Se nyaralásra, se semmiféle más szórakozásra, kikapcsolódásra nem telik belőle – mondta Janicsekné Andrea. Hozzátette: errefelé sajnos nem jellemző, hogy magasabb jövedelmek lennének. Hogy miért, azt azonban nem tudta.

Havi százezer sok vásárhelyi álma

Janicsekné Andrea szerint egy négytagú család szűkösen él meg havi háromszázezerből.

– Ott ahol az ipar gyenge, mint a megyében, egyszerűen mindig is kicsik maradnak a jövedelmek. Az 50 hektárnál kisebb területen gazdálkodóknak nincs lehetőségük a fejlesztésre, ők is csak a mezőgazdasági támogatásoknak köszönhetően maradnak talpon. A nagybirtokok tulajdonosainak pedig nem nagyon kellenek a napszámosok. A munkájukat a gépek olcsóbban és jobb minőségben végzik el. Napszámost egyébként nem nagyon lehet kapni – hallom a makói rokonoktól. Azaz a mezőgazdaságban van pénz, minél több földje van valakinek, annál inkább, de ők nagyon kevesen vannak – vélte Darabos Attila. Szerinte egyébként kényelmesen akkor él meg egy család, ha a havi egy főre eső jövedelmük legalább 150 ezer forint.

– Magyarországon állítólag 300-350 ezer forint az átlagfizetés, de szerintem abból sem lehet kijönni. Persze aki egymaga van, annak kényelmes életet biztosít ez a pénz, de ahol két gyerek is van egy családban, ott kevés – vélte Bereczki Anett. Hozzátette: főleg, ha adósság is van, mert az elviszi a pénz jelentős részét.

Havi százezer sok vásárhelyi álma 1

Bereczki Anett és kislánya. Az anyuka szerint is kevés havi 300 ezer forint egy négytagú család számára.

– Ha megvan a fejenkénti százezer forint, akkor tud egy kicsit spórolni a család. Mi négyen vagyunk, s ha nem lenne ennyiünkre csak kétszázezer forintnyi bevételünk, akkor az nem futná az ünnepeket. De kell a pénz gyógyszerre, rezsire, kellenek ruhák, étel, s ez az utóbbi a legdrágább. Hogy a fejenkénti havi százezerbe belefér-e a nyaralás? Attól függ. Ha az ember a házát csináltatja vagy bútort vesz, akkor nem. Mi is úgy vagyunk, hogy eleinte bútor kell, ház kell, esetleg autó, ami azért nekünk már luxuscikknek számít – mondta Kiss Anett.

Havi százezer sok vásárhelyi álma 2

Kiss Anett úgy látja, ha megvan a fejenkénti százezer havonta akkor tud egy kicsit spórolni a család

+++

Havi 187 ezer 874 forint az átlagkereset Csongrád megyében, mely ebből a szempontból közepes helyezést ér a megyék rangsorban. A legmagasabb átlagkereset Budapesten van, ez havi 265 ezer 35 forintot jelent, míg a legkisebb átlagbért, 147 ezer 443 forintot, Szabolcsban fizetik. Az országos átlagbér egyébként 210 ezer 318 ezer forint.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ott fizetik a legjobb béreket, ahol erős az ipar. A munkanélküliség Győr-Sopronban a legkisebb, 1,1 százalékos, de Csongrád megyében is csak 2,8 százalékos. A legrosszabb a helyzet Borsod 8,2 százalék, Szabolcs 8,3 százalék és Nógrád megyében 8,7 százalék. Az országos átlag egyébként 4,2 százalék.

[totalpoll id=”549096″]