Szabadtéri diszkó

Másra nem is lehet gondolni, a városvédő kőfalon látott két ősrégi hangszóró láttán.

A nyár kedvez leginkább a szabadtéri rendezvényeknek, olyanoknak, melyeket legutóbb a strandon, majd a hétvégén a népművészi tájházban rendeztek. Míg az előbbit a hajnali fél 5-ig tartó, s a környékbeliket az ágyakban álmatlan forgásra kényszerítő zene, addig az utóbbit a huszárok és lovaik látványa tette emlékezetessé.

De emlékeznek még az Akvárium étteremben tartott diszkókra, melyek után felháborodott olvasói levélben tiltakozott egy, a kórház sebészetén fekvő, műtétje után lábadozó férfi, hogy sem ő, sem betegtársai nem tudtak pihenni a dübörgő zene miatt? Persze gyorsan kiderült az akkori főigazgató leveléből, hogy az állítólagos levélíró azon a hétvégén nem feküdt a sebészeten, sőt a kórházban egész esztendőben nem volt ilyen nevű beteg.

Vagy arra elékeznek, amikor a városháza pincéjében nyitott Főnix étterem teraszán szóló zene vetélkedett a Hordó terasza muzsikájával, az meg a Casino terasza zenezajával? Igen, mert vagy két évtizede még ilyen világ volt a belvárosban. Pezsgő élet zajlott akkoriban a városban.

Évtizedekkel még korábban persze nem gépzene szórakoztatta a Kőbányait, Kinizsit, Zlatni blazant, Balaton sört nyakaló esetleg Lánchíd konyakot, Boszorkánytejet vagy Triple Secet kortyolgató vendégeket sem az Alföldiben, sem a Halászcsárdában, sem a Tisza, sem a Béke szállóban, de még a Susán étteremben sem. Hanem helyi cigányzenekarok húzták, a munkában megfáradt dolgozóknak, tsz-parasztoknak, tanároknak és tanácsi dolgozóknak a számítógép, internet és sok más (szórakozási) lehetőség nélküli világban. Ahol az előző esti tévéműsorokon vitatkozott az ország.

Nos ezt a szabadtéri, igaz gépi muzsikát akarta felidézni az, aki két réges-régi hangszórót rakott ki a Hősök tere sétányt határoló kőfalra. Biztos azért nem egyet, hogy ha zene, akkor az már sztereó legyen.

Most nem érkezett panasz a kórházi betegektől a muzsikára, igaz a hangszórók sem voltak sehová bekötve. És ne szaladjon értük, már nincsenek ott, mindkettőt elvitték.