Hódmező habja – napi netszemle 1

Nyaraló vásárhelyi politikusok, gúzsba kötött Jobbik, Európa humanitárius vérfrissítése, a magyar futballmúlt ezüstrejtélye. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Nyaraláson

Székelyföldi szerelem.

A Delmagyar.hu összeállításából kiderül, a Vásárhelyen és környékén élő, dolgozó politikusok hová mennek nyaralni, mi kapcsolja ki, mi pihenteti őket.

„A Fidesz–KDNP-frakció vezetője, Hegedűs Zoltán egyhetes székelyföldi nyaralást tervez a famíliával. – Már sokszor jártam ott. Székelyföld egy szerelem, amit nem tudok véglegesen elhagyni, rendszeresen visszajárok, gyönyörködöm szépségeiben. Ez a hét teljesen a szeretteimé, a családról szól, de amikor este lepihennek, a híreket azért elolvasom az okostelefonomon – mondta Hegedűs. Annyit még elárult: legjobban a fizikai munka kapcsolja ki, a hétvégén például kerítést festett.”

A híreket azért elolvassák a vásárhelyi politikusok – Erdély, Balaton, Ausztria, Tisza-holtág a nyári program

Még nem voltunk nyaralni, a közeljövőben egy hétre elmegyünk a Balatonhoz a családdal – mondta el érdeklődésünkre Szél István, Székkutas polgármestere. Utána már nincs rá lehetőség, mert egymást követik az aktuális munkák kertészetükben. – Ezt a hetet a feleségemmel és a gyerekekkel töltöm, ez kikapcsol, és közben igyekszem nem gondolni a politikára – közölte.

Visszatérés

Gúzsba kötött Jobbik.

A Jobbik bukott pártelnöke a következő tisztújításra várhat, hogy az addigra visszaeső támogatottságú párt élére megmentőként visszatérjen – nyilatkozza a Magyar Hírlap Online-nak Kiszelly Zoltán politológus.

„Gúzsba kötve kell majd táncolnia a Jobbiknak a következő időszakban, mert a vezetők katasztrofális helyzetbe kormányozták a pártot, hatalmuk megtartásának ára a pártszakadás lett, ráadásul óriási adósságot halmoztak fel – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Szintén úgy látja, a legvalószínűbb, hogy Vona háttérbe vonulása előre megtervezett lépés volt. Taktikailag logikus és helyes lépés, hiszen így egyszerre tűnik fel a felelős vezető szerepében, de közben a krízisidőszakban nincs szem előtt. Valószínűleg a ‘félidős válságot’, azaz a 2020-as tisztújítást várja, hogy visszatérjen.”

Anyagi és morális válságban vergődik a Jobbik

A Jobbik bukott pártelnöke a következő tisztújításra várhat, hogy az addigra visszaeső támogatottságú párt élére megmentőként visszatérjen – vetette fel lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a vezetés képtelen kezelni a krízishelyzetet. Válás előtt.

Kiskapu

Európa vérfrissítése.

Külső határok védelme nélkül az Európába irányuló migrációs hullámot nem lehet feltartani – elemez a Hirado.hu-n Horváth József biztonságpolitikai szakértő, kiemelvén: miközben a többség szigorít, megint van egy tagállam, amely az Európai Parlament támogatásával kinyitja kapuit.

„A biztonságpolitikai szakértő szerint most versenyfutás van az idővel az Európai Parlamenti választások előtt, hogy még kihasználják a kiskapukat. ‘Vannak olyanok, akik szerint Európának jót tenne egy migrációs tömeg, akivel vérfrissítést hajtanának végre és most megpróbálják megkeresni a kiskapukat, hogy nagy számban bejussanak migránsok és most Spanyolország tűnik ennek.’ Hozzátette: a Balkánon még él a ‘mecsetek útvonala’, ahol még több ezer van úton, míg Görögországban is több tízezer ember rekedt és ők még szeretnének bejutni az Európai Unióba még mielőtt a kapuk záródnak.”

Hiányzik a politikai akarat a határok védelmére

Külső határok védelme nélkül az Európába irányuló migrációs hullámot nem lehet feltartani. A katonai, rendészeti feltételek adottak az ellenőrzéshez, de a nyugati döntéshozók csak lassan eszmélnek. Az adásban idézték Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetőjének egyik nyilatkozatát, aki azt mondta hogy a migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra.

Ezüstrejtély

A magyar futballmúlt legendája.

A háború előtti magyar futball kutatója, Szegedi Péter, valamint Dénes Tamás újságíró új kötete nyomán a 24.hu az 1938-as, szinte feledésbe merült világbajnoki ezüstérmünk történetét tárja fel.

„A könyv nem állítja azt, hogy minden kétséget kizáró válasza lenne a rejtélyre, és nyolcvan évvel a történtek után tanúkat sem találhatunk már. Annyi biztos, hogy a svédek elleni elődöntőhöz képest három helyen is változott a magyar kezdő a döntőre: kikerült a védő Korányi, a középfedezet Turay és a csatár Toldi, a helyükön pedig Polgár, Szűcs és Vincze kezdett. A mai napig makacsul tartja magát a legenda, hogy a tankszerű, bivalyerős Toldi azért nem játszhatott, mert az olaszok kérték, hiszen a kellemetlen stílusa veszélyeztethetné a mérkőzés sportszerű jellegét.”

Amikor papírforma volt a magyar vb-ezüstérem | Foci-VB 2018

A magyar labdarúgás két legnagyobb sikere két világbajnoki ezüstérem: az egyik 1938-ból, a másik 1954-ből. Egyik sem tegnap volt, viszont a kettő megítélése közötti különbség olyan, mintha nem tizenhat, hanem legalább ötven év telt volna el a két ezüst között.