TAO-pénzek

Egy csokorba gyűjtöttük, mit üzennek a TAO-háborút kirobbantó politikusoknak, a korrupcióval gyanúsítgatóknak a hódmezővásárhelyi látványsport-egyesületek vezetői. Tanulságos TAO-mondatok arról, mit veszíthet a város!

A TAO-ügyben kirobbant vásárhelyi botrány kapcsán a Promenad.hu az elmúlt napok során megszólalta a leginkább érintetteket, a helyi klubok, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club, a Hódmezővásárhelyi FC, Vásárhelyi Kosársuli és a Hódmezővásárhelyi VSC vezetőit. Sorjáztak a kőkemény üzenetek, elsősorban a polgármester felé, az egyesületek vezetői rámutattak, mit veszíthet a város egyes politikusok felelőtlensége miatt. Ezekből a mondatokból szemezgettünk (az adott névre kattintva a teljes korábbi cikk is megnyitható!).

Áncsán István, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézlabda Club ügyvezetője

Helyben borzasztóan nehéz feltölteni a keretet, tekintve a vásárhelyi és környékbeli cégek gazdasági erejét, teljesítőképességét. Sokat számít, hogy pozitív a hozzáállásuk a sporthoz, de alapvetően más, külső, országos cégek társasági adóját is be kell vonni a siker, illetve az eredményes működés érdekében, ez pedig nem valósulhatott volna meg helyi, vagy Vásárhelyhez kötődő országos politikusok aktív és elkötelezett lobbitevékenysége nélkül.

A hétéves TAO-múlt alatt akadt egy-két olyan szezon, amikor a HLKC is nehézségekbe ütközött a megítélt keret feltöltése kapcsán, egyszer például csak 50 százalékot tudtunk lehívni, roppant nehéz és zökkenőkkel teli volt az a szezonunk. Ilyenkor vagy a sportfejlesztési programból kellett engedni, vagy fejlesztések maradtak el, vagy az edzők juttatásaiból kellett faragni, illetve ami talán a legnehezebb: a szülők ismételt szerepvállalását kérni. Az „50 százalékos esztendőben” egy év eleji háromnapos debreceni tornán való szereplés szülői támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg, igen mélyen a zsebükbe kellett nyúlni a szülőknek.

Sajnos óriási a homály a TAO megítélése kapcsán Vásárhelyen. Azt még elfogadhatónak tartom, hogy az utca embere nincs tisztában a látványsport-finanszírozási rendszer működésével, de sokkal bajosabb és veszélyesebb, hogy felelős beosztású közszereplők is sötétben tapogatóznak a TAO-t illetően. (…) Hódmezővásárhely és vonzáskörzete cégeinek társasági adója a pozitív hozzáállás ellenére sem elégíti ki a négy helyi látványsportklub (női kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, vízilabda) igényeit, elérendő forrásait, külső segítség nélkül képtelenség feltölteni a kereteket. Sorsdöntő kérdésről van szó, hiszen a négy egyesületben 2000 gyermek sportol napi rendszerességgel, és megkérdőjelezhetetlen az utánpótlás-nevelési munka eredményessége.

TAO-pénzek

Soós Gábor, a Hódmezővásárhelyi VSC elnöke

Felfoghatatlanul nagy érvágást jelentene, ha nem tudnánk feltölteni a szövetség által jóváhagyott működési keretet. (…) Bizonyosan együtteseket kellene megszüntetni, létszámot csökkenteni, de talán az a legpontosabb, ha úgy fogalmazok: anyagi csőd fenyegetné a HVSC-t. Nagyon szomorú, de az edzők, a játékosok és a szülők már most is érzik a bizonytalanságot, folyamatosan kapjuk a kérdéseket, melyekre nem tudunk válaszolni, hiszen nem tudjuk, mit hoz a jövő. Mi, egyesületi vezetők amiatt aggódunk, hogy a politikai vitával és vádaskodással átitatott közbeszéd elriasztja a támogatókat a vásárhelyi vízilabda mellől is. Súlyos károkat okoz a kialakult helyzet. Kérdezem én: ha nem lesz pénz, ki fog majd odaállni a gyerekek, a szülők és az edzők elé, hogy itt a vége!? Gyanítom, mi, klubvezetők egyedül maradunk majd a kínpadon.

Az elszámolás olyannyira részletes és szigorú, hogy még az utolsó fürdőgatyához is tizenöt különféle dokumentumot kell csatolni.

Nagyon sajnálom, hogy bennünket senki sem keresett meg ebben a kérdésben, hiszen nagyon szívesen elmagyaráztuk volna, hogyan működünk. Úgy érzem, ártatlan áldozatai vagyunk ennek a háborúnak. Sokkal szerencsésebb lett volna, ha mielőtt bárki vádaskodni kezd, az érintettektől tájékozódott volna a TAO-finanszírozásról, de a mai napig egyetlen kérdés sem érkezett hozzánk.

Kandó Róbert, a Hódmezővásárhelyi FC szakmai vezetője

Nem is nagyon merek belegondolni abba, mi lenne velünk a TAO nélkül, hiszen ha valamilyen okból nem működne ez a finanszírozás, akkor a látványsport-egyesületek (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) fennmaradása, az utánpótlás-nevelés, a gyermeksport kerülne végveszélybe. A mai világban a klubok más módon nem nagyon tudnak támogatókat maguk mellé állítani.

Rendkívül súlyos helyzet állna elő, ha nem tudnánk feltölteni a számunkra az MLSZ által megítélt, a működéshez szükséges TAO-keretet. Tudom, hogy az országban akadnak olyan klubok, melyek hasonló problémákkal szembesültek, és azoknak komoly áldozatokat kellett hozniuk. Például kénytelenek voltak visszalépni bizonyos utánpótlás-bajnokságoktól, alacsonyabb rangú pontvadászatokba nevezték be a gyermekcsapataikat, vagy kevesebb tornára nevezték be a gyerekeket. Szeretném világossá tenni, hogy ennek rendkívül káros következményei lehetnek a fiatalok szakmai fejlődésére nézve, nem is beszélve arról, hogy ennyi gyerek napi szintű sportoltatása tömegsportfeladat is, amit bajos lesz máshogy megoldani, ha kihúzzák a talajt a jelenlegi rendszer alól.

TAO-pénz

Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke

Sajnos azt kell mondanom, hogy amennyiben nem tudjuk összeszedni a számunkra egyébként már megítélt 2018/19-es TAO-keret forrásait, akkor az a Vásárhelyi Kosársuli megszűnését jelenti. Nem akarok hazardírozni, nem áltatok senkit azzal, hogy várjunk pár hetet, pár hónapot, aztán hátha valami csoda történik. Akkor tudunk működni, ha vannak támogatóink, akik biztosítják a TAO-támogatást. Ha csak a fele jön össze, az éppen semmire nem elég. Mit csináljunk akkor, küldjük el a gyerekek felét, a csapatok felét, vagy ha utazunk egy vidéki tornára, akkor álljunk meg félúton?

Első körben megkerestem a tavalyelőtti és a tavalyi támogatóinkat, összesen 45 céget. Sajnos azonnal érződött, hogy valami rettentően zavarja őket, mert összesen csak 4 adott választ, abból három nemet mondott, egytől kaptunk 800 ezer forintot. Valami aggasztja a vállalkozásokat, valami miatt kivárnak, és ahogy a fentiekben jeleztem, nem az elszámolásunkkal voltak gondok. Sokkal inkább az lehet a probléma, hogy rendkívül szerencsétlen, hogy az egyesület politikai vitába keveredett

Miután jelezte, hogy az ismeretség körében próbál segítséget szerezni az egyesületeknek, megírtam polgármester úrnak, hogy az előző két évben 37, illetve 21 cég támogatásából szedtük össze a szükséges pénzt. Ami érdekes, hogy az érintett vállalkozások 80 százaléka vásárhelyi, de csak az összeg 30 százalékát biztosították ők, azaz a megoldást a külső, országos gazdasági társaságokban kell keresni. Arról is tájékoztattam, hogy a 45 korábbi támogatónkból 41 még csak nem is reagált az idei megkeresésemre, szóval a helyzet drámai, júliustól veszélybe kerül az egyesület működése, léte.

Elek András egyébként még május végén levélben fordult Márki-Zay Péter polgármesterhez, és kérte annak támogatását a TAO-keret feltöltéséhez. Választ egyelőre nem kapott…

Fotók: pixabay.com