Új redőny miatt nem szűnik meg a házak helyi védettsége 1

Egy fehér redőny felszerelése nem, de egy a régi ablak műanyagra cserélése, vagy a homlokzat újravakolása is elegendő indok arra, hogy egy épület helyi védettsége megszűnjék, ahogy ez Vásárhelyen is történt. Az ideiglenesen felállított bizottság javaslatára nemrégiben tizenkét épületet töröltek a helyi védettségi listáról.

228 lakóház vagy másféle vásárhelyi ingatlan szerepel a helyi védett épületek listáján. A májusi közgyűlésen az eredeti listából 12-őt töröltek.

– Nem tudtunk mit tenni, ki kellett cserélnünk az ablakokat és hozzá kellett nyúlnunk az eredeti vakolathoz, hogy télen ne fűtsünk hiába – mondta az egyik, a listából most törölt ingatlan tulajdonosa.

Mások is hasonló megfontolások miatt nyúltak lakóházuk homlokzatához.

Csakhogy így drasztikusan megváltoztatták az épület külső képét, így az illetékes, a helyi védett épületek és utcák felülvizsgálata érdekében felállított 9 tagú bizottság javaslata alapján végül egy tucatnyi épület helyi védettségét törölte a közgyűlés. Ezek az épületek: Andrássy út 27., Andrássy út 40., Andrássy út 45. szám alatti saroképület, Csomorkányi út 26., Jókai utca 83., Lévai utca 62., Madách Imre utca 5., Mária Valéria utca 1., Síp utca 17., Szent István tér 15. (bár a sarki épület Vidra utca felőli részén megmaradt az eredeti rossz állapotú vakolat), Tavasz utca 9. és a Teleki utca 41.

Az ideiglenes bizottság javasolta azonban, hogy országos védettséget kapjon a Gellért utcai (mindenki számára Tóth-malomként ismert) malom, a szemközti irodaépület, illetve a járási bíróság Kossuth téri épülete.

A testület helyi védelem alá helyezte a Ady Endre, a Bajcsy-Zsilinszky, a Bethlen István (korábban Táncsics), a Deák Ferenc, a Teleki, a Petőfi, a Vöröskereszt, illetve a Zrínyi utca a Kossuth tértől a kórházig, valamint a Károlyi utca elejétől a 16. számig tartozó részét. A bizottság javasolta az is, hogy a 2019-es városi költségvetésben különítsenek el alapot, a helyi védettségű épületek felújítására.

A helyi védettséget kapott ingatlanok:

Új redőny miatt nem szűnik meg a házak helyi védettsége

Új redőny miatt nem szűnik meg a házak helyi védettsége 2

Új redőny miatt nem szűnik meg a házak helyi védettsége 4

Új redőny miatt nem szűnik meg a házak helyi védettsége 3

A táblázatok forrása: hodmezovasarhely.hu

Helyi védelem alól kikerült épületek

Helyi védelem alól kikerült épületek
Helyi védelem alól kikerült épületek
Helyi védelem alól kikerült épületek
Helyi védelem alól kikerült épületek
Helyi védelem alól kikerült épületek Helyi védelem alól kikerült épületek Helyi védelem alól kikerült épületek Helyi védelem alól kikerült épületek