Már majdnem a járdát nyaldossa a Tisza Mártélynál 1

A határérték alá csökkent a kékalgák száma, így szombat reggel 8 órakor megnyitják a mártélyi Tisza-holtágat a fürdőzők előtt.

Legutóbb szerdán írtunk arról, hogy mintát vesznek a mártélyi holtág vizéből, hogy megvizsgálják, alkalmas-e már az a strandolásra.

– Az ÁNTSZ a vizsgálat alapján fürdőzésre alkalmasnak nyilvánította a Holt-Tiszát – tájékoztatta lapunkat Borsos József. Mártély polgármestere hozzátette, ő maga is járt a holtágnál, és valóban tisztának tűnik a víz, a korábbiaktól eltérően nincsenek elszíneződések.

A strandot így szombat reggel 8 órakor megnyitják a fürdőzők előtt. Borsos József még elmondta, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság továbbra sem áll le az öblítéssel a víz tisztítása miatt, illetve a jövő hét elején még egyszer vesznek mintát, nehogy ismét szaporodni kezdjenek a cianobaktériumok.

Az ügyben a megyei kormányhivatal is adott ki közleményt:

Újra lehet fürödni a mártélyi szabadstrandon

Még 2018. június 27-én Mártélyon, a holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője ismeretlen eredetű szennyeződés miatt tett bejelentést. A mártélyi Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés volt látható, amely a vízparton és a műtárgyak, csónakok körül megrekedve még intenzívebb volt.

A természetes fürdőhely üzemeltetését a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya átmenetileg felfüggesztette. Időközben az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) elvégezte a szükséges vízkezelői feladatokat.

2018. július 6-án, azaz ma a hatóságok helyszíni szemlét végeztek, valamint ismételten vízmintát vettek. A kékes elszíneződés már nem volt látható, helyét a holtág megszokott növényzete és a zöldalgák vették át. A laboratóriumi vizsgálatok a ciano baktériumok számának jelentős csökkenését igazolták, az eredmények alapján a víz minősége megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet előírásainak.

Az üzemeltetővel történt egyeztetés alapján a szabadstrand 2018. július 7-én, vagyis holnap 8 órától már fogadja a fürdőzőket.