Az NB III-ban és a megye egyben is ott lesz a HFC

Miután a Hajdúböszörmény labdarúgó csapata sem vállalta az NB III-as szereplést, a Hódmezővásárhelyi FC-t kérték fel a megüresedett helyre. A klub eleget is tesz a felkérésnek, így a kék-sárgák az augusztusban induló szezont is a harmadosztályban kezdhetik meg. A koncepció azonban nem változott, a vásárhelyieket akarják előtérbe helyezni – írja az Oldalvonal.

Habár az elért eredmények alapján a HFC NB III-as csapata kieső helyen végzett, a zöld asztal mellett mégis úgy alakult, hogy az egyesület továbbra is tagja maradhat a harmadik vonal küzdelmeinek. Több klub sem vállalta az NB III-as részvételt, így aztán a feltöltési listán a HFC is egyre előrébb került, a Hajdúböszörmény visszalépése után pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség a Vásárhelynek is felkínálta a lehetőséget. A klub ezzel kíván is élni, ám ettől függetlenül sem változik a korábban bejelentett elképzelés a felnőttcsapatot illetően

„Nem rajtunk múlott, de örülünk neki, hiszen nagyon fontos, hogy a harmadosztályban maradhattunk, így továbbra is számítani lehet az MLSZ NB III-as csapatoknak biztosított, évi 30 millió forintjára. Ennek ellenére az a koncepció, amit az elnökség az elmúlt időszakban meghatározott nem fog változni. Magyarul a helyi fiatalokra próbáljuk építeni az NB III-as csapatot és azokra, akik vásárhelyiként az NB III-as keretnek tagjai voltak szeretnénk, hogy ha maradnának. Az NB III-as indulás miatt lesz némi mozgásterünk, elképzelhető, hogy lesz 1-2 olyan vidéki játékos, aki itt marad a korábbi keretből és 1-2 érkező is jöhet a környékről, de sokkal alacsonyabb számban, mint az előző évben – nyilatkozta Horváth Zoltán, a HFC elnöke.

„A koncepció változatlan a vásárhelyi fiatalokra akarjuk a jövő csapatát építeni, viszont azt is látni kell, hogy azért némi rutint és tapasztalatot muszáj elhelyezni a csapatban, hiszen nem feltett kézzel szándékozunk kimenni a mérkőzésekre, hanem az a terv, hogy igenis maradjon bent a csapat, azok a fiatalok kapják meg a lehetőséget, akik itt már megyeegyes szinten bizonyítottak. Szerezzék meg azt a rutint, azt az NB-s mérkőzés számot, ami kell ahhoz, hogy fejlődjenek. Biztos vagyok benne, hogy ha most az előttünk álló évben sikerül bent maradni – nagyon nehéz lesz – de biztos vagyok benne, hogy ha sikerül, akkor az egy olyan alapot fog képezni, amire bátran lehet építeni, és egy-két éven belül sokkal komolyabb céljaink is lehetnek” – tette hozzá.

Az edzői stáb javarészt nem változik. A vezetőedzői poszton Szűcs Róbert marad, a pályaedző Antal Krisztián lesz, a kapusedző Kovács Krisztián, az erőnléti edző pedig Körmendi Bence marad. A gyúró személyében azonban történik változás Tóth Milán munkájával ugyan elégedettek voltak a klubnál, ám a vásárhelyi Tóth László, aki a megyeegyes csapattal és az utánpótlással dolgozott az előző félévben, lesz a csapat gyúrója.

Ezzel együtt a megyei élvonalban is lesz vásárhelyi csapat, ahogy az előző szezonban úgy most is a HFC-fakó bizonyíthat a megye legjobbjai között.

„Megmarad az a támasz vagy pillér a felnőtt csapat alatt, ami arra fog szolgálni, hogy azok a tehetséges fiatalok, akik még most mondjuk az NB III-ra rutintalanok vagy könnyűek, ők is azért egy nívós bajnokságban tudnak szerepelni, hiszen azért egy megyei I. osztályú felnőtt bajnokság úgy gondolom sokkal többet tud adni, mint egy harmadosztályú U19-es bajnokság. A 16-17 éves fiataloknak, akik az U17-es csapatban volt most szintet kell lépni. Óriási lehetőség lesz nekik a megyei I. osztályban szerepelni” – tér ki a  megyei tervekre Horváth Zoltán.

Emellett pedig természetesen az utánpótlás-bajnokságokban is ott lesznek a kék-sárgák. Az U19-es és U17-es csapatok részt vesznek az NB III-as bajnokságban. Az U14-es és U15-ös gárdák az NB II-ben, míg az U12-U13-as csapatok az NB I regionális bajnokságában lesznek érdekeltek. A tervek szerint pedig a fiatalok a megyei utánpótlás-bajnokságokban is indulnak.

„A kisebbeknél is marad a korábban megszokott versenyrendszer, a helyi Bozsik program, a kiemelt Bozsik program vagy az Interliga. A kis korosztályoknál szerencsére óriási a létszám, több olyan korosztályunk is van, ahol 35-40 gyerekkel tudunk foglalkozni. Ez óriási szám, de óriási kihívás is, mivel edzői fronton nagyon kevesen vagyunk. Sajnos nagyon kevés Hódmezővásárhelyien az olyan labdarúgó edző, akik a legkisebbekkel tudnak és akarnak foglalkozni. Ebben az is benne van, hogy akár fociban, de kosárlabdában és kézilabdában is ez a legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő feladat. Az embernek nem csak edzőnek, hanem adott esetben pedagógusnak, esetleg szülőnek kell lenni. Sok edző van, akik jó szakemberek, a kisujjukban van a szakma, de kisgyerekekkel nem tudnak foglalkozni. Edzőfronton tehát vannak problémák, de ahogy eddig úgy most is meg tudjuk oldani és azt gondolom, hogy az utánpótlás is még inkább fejlődő pályára fog állni. A létszám tekintetében biztos, de a munka vonatkozásában is megfelelő alapot kapnak, ami elegendő lesz arra, hogy magasabb szintre tudjanak lépni ezek a játékosok” – zárta gondolatait Horváth Zoltán.

A HFC első számú csapata most gőzerővel készülhet az NB III-ra, hiszen a bajnokság már augusztus 4-én elrajtol – a megyei I. osztály küzdelmei várhatóan szeptemberben kezdődhetnek.

Forrás és fotó: oldalvonal.hu