HVSC vízilabda

A HVSC elnöke sajnálatosnak tartja, hogy úgy kezdtek el felelős vezetők a TAO kapcsán vádaskodni, hogy a leginkább érintetteket meg sem kérdezték a támogatási rendszer működéséről. Attól tart, a háborúnak a vásárhelyi klubok lesznek az ártatlan áldozatai.

A TAO-ügyben kirobbant vásárhelyi botrány kapcsán múlt héten már megszólaltattuk a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club, a Hódmezővásárhelyi FC és a Vásárhelyi Kosársuli vezetőit. Végül, de nem utolsósorban a helyi pólósokkal csobbanunk a mély vízbe, ahol Soós Gábor elnök kalauzolja az olvasót.

Mint a többi érintett helyi látványsportműhely, a Hódmezővásárhelyi VSC is a TAO-rendszernek köszönhetően tudja biztosítani az utánpótlás-nevelés működési költségeit 2011 óta. A klubnak korábban nem látott stabilitást és növekedési pályát biztosított ez a támogatási szisztéma, mely óriási segítség a hódmezővásárhelyi vízilabda számára is. Soós Gábor elnök úgy fogalmazott: a TAO előtt adósságcsapdában vergődött az egyesület, előfordult, hogy a bérleti díjat is csak nagy nehézségek árán tudták kiszorítani a sportuszodát üzemeltető városi cég számára. 2011 óta nincsenek ilyen problémáik, sőt, fantasztikus fejlődéssel és remek eredménysorral büszkélkedhetnek.

– Míg korábban 5 csapatot versenyeztettünk, mára 12-13 korosztályos együttessel vagyunk jelen a bajnokságokban. Aktív sportolóink létszáma 100-ról 250-re emelkedett. A TAO előtti időszakban 4-5 munkavállalónk volt, most 16-17 embernek adunk munkát. Korábban foghíjas korosztályokkal dolgoztunk, mára teljessé váltak a korosztályaink, és számos első, második, harmadik helyezéssel gazdagodtunk a különféle utánpótlás-bajnoki sorozatokban. Sportszakmai és infrastrukturális téren is elképesztő előrelépésről és bővülésről számolhatunk be

– mondta a Promenad.hu-nak a sportvezető.

A HVSC az éves működési TAO-keretnek hála folyamatosan tud beszerezni sporteszközöket, labdákat, fürdőköpenyeket, úszónadrágokat, továbbá a felkészítést segítő kondigépeket, valamint az elemzésekhez szükséges laptopokat, videokamerát, fényképezőgépet vásárolt a klub. TAO-ból létesítettek mobillelátót, és ennek révén tettek szert a három 19 fős Ford kisbuszra is, mely sok százezer forinttal csökkentette az évi utazási költségeket. A TAO-keretből fedezik ezenkívül az utánpótlás-edzők bérét, fizetését, valamint a versenyeztetési, nevezési díjakat is – ez utóbbi egyébként 3-500 ezer forintra rúg évente egy-egy gárda esetében, és mint említettük, a vásárhelyiek tucatnyi csapatot versenyeztetnek a magyar korosztályos pontvadászatokban.

Soós Gábor

Soós Gábortól megtudtuk: a nyugodt, biztonságos működéshez évi 80 millió forintra van szüksége a HVSC utánpótlásának. Ebből csak 12-13 millió forint egyébként az uszoda bérleti díja, melyet az önkormányzati Hódfürdő büdzséjébe fizetnek be. Ha ez a 80 millió forint a Vásárhelyen kirobbant szerencsétlen és rossz ízű TAO-háború miatt nem lesz meg a 2018/19-es szezonra, bizony veszélybe kerülhet a klub léte, adott esetben a kukában landolhatnak az eddig elért eredmények.

– Bele se merek gondolni, mi lesz a vásárhelyi vízilabdával, ha elapadnak a TAO-források. Felfoghatatlanul nagy érvágást jelentene, ha nem tudnánk feltölteni a szövetség által jóváhagyott működési keretet. Egyéb bevételeinkből az éves költségvetésünk legfeljebb 10 százalékát tudjuk megteremteni, ami még az uszoda bérleti díját sem fedezi. Bizonyosan együtteseket kellene megszüntetni, létszámot csökkenteni, de talán az a legpontosabb, ha úgy fogalmazok: anyagi csőd fenyegetné a HVSC-t. Nagyon szomorú, de az edzők, a játékosok és a szülők már most is érzik a bizonytalanságot, folyamatosan kapjuk a kérdéseket, melyekre nem tudunk válaszolni, hiszen nem tudjuk, mit hoz a jövő. Mi, egyesületi vezetők amiatt aggódunk, hogy a politikai vitával és vádaskodással átitatott közbeszéd elriasztja a támogatókat a vásárhelyi vízilabda mellől is. Súlyos károkat okoz a kialakult helyzet.

Kérdezem én: ha nem lesz pénz, ki fog majd odaállni a gyerekek, a szülők és az edzők elé, hogy itt a vége!? Gyanítom, mi, klubvezetők egyedül maradunk majd a kínpadon

– vázolta Soós Gábor.

A HVSC elnöke is rámutatott, a TAO kapcsán teljességgel értelmetlen visszaéléseket sejtetni, a rendszer annyira szigorúan szabályozott, zárt, és a precíz elszámoláson alapul. A szakszövetség költségnemenként, költségsoronként hagyja jóvá az adott esztendő működési támogatását, a finanszírozás a NAV-on keresztül történik, és minden fillérrel el kell számolni. Akinél valamiféle hibát, szabálytalanságot fedeznek fel, azt több évre kizárhatják az életet adó támogatási rendszerből, tehát nem éri meg a trükközésen gondolkodni. A vásárhelyi vízilabdások évről évre tökéletes, pontos elszámolást nyújtottak be, soha semmiféle probléma nem merült fel a klub kapcsán, minden transzparens és átlátható, a HVSC honlapján is megtekinthető.

– Az elszámolás olyannyira részletes és szigorú, hogy

még az utolsó fürdőgatyához is tizenöt különféle dokumentumot kell csatolni.

Nem véletlen, hogy nálunk a klubnál három irodai alkalmazott csak és kizárólag a TAO-ügyekkel foglalkozik, hogy minden elszámolásunk zökkenőmentes és hibamentes legyen. Az ellenőrzések pedig folyamatosak, rendszerszintűek mind a szövetség, mind a NAV, mind a könyvvizsgáló részéről. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy a szövetség által jóváhagyott keretet teljes mértékben el is kell költeni, majd azzal elszámolni, nem lehet úgymond megtakarítani belőle, mert az is azt jelentené, hogy nem teljesítjük a sportfejlesztési programunkat

– magyarázta el Soós Gábor.

A klubvezető elkeserítőnek tartja, hogy méltánytalan helyzetbe kerültek a TAO-ügyben a vásárhelyi látványsportműhelyek.

– Nagyon sajnálom, hogy bennünket senki sem keresett meg ebben a kérdésben, hiszen nagyon szívesen elmagyaráztuk volna, hogyan működünk. Úgy érzem, ártatlan áldozatai vagyunk ennek a háborúnak. Sokkal szerencsésebb lett volna, ha mielőtt bárki vádaskodni kezd, az érintettektől tájékozódott volna a TAO-finanszírozásról, de a mai napig egyetlen kérdés sem érkezett hozzánk

– zárta gondolatait Soós Gábor.

Borítókép: Oldalvonal.hu