1

Tavaly ősszel a vásárhelyi önkormányzat megszüntette a városban lévő 23 szelektív hulladékgyűjtő szigetet. Nemrégiben öt helyszínt jelöltek meg, amelyekre ismét kihelyezték a konténereket. Pénteken körbejártuk a kukákat, és bizony meglepő dolgokat tapasztaltunk.

A Penny-parkolónál lévő gyűjtősziget volt talán a legszemetesebb, különféle flakonok, üvegek, zacskók , műanyag és fémdobozok hevertek a földön szanaszét. A Lehel utcai konténernél pedig egy veszélyes hulladéknak minősülő tévé és elhasználódott falécek fogadtak bennünket.

Hajnalka a közeli játszótérre igyekezve, nap mint nap elsétál a Lehel utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett. Elmondása szerint, sokszor azt látja, hogy a veszélyes és kommunális hulladékot is a szemetesek mellé pakolják az emberek.

-Egy elhasználódott tévének nincs helye itt. A veszélyes dolgokat külön kell gyűjteni az újrahasznosíthatóktól, de sajnos a lakosság nagy része nem figyel erre

-tette hozzá, majd bizakodóan úgy fogalmazott, reméli a jövőben formálódik a lakosság szemlélete.

Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója lapunknak elmondta, amitől féltek beigazolódott. A lakosság egy része továbbra is illegális hulladék lerakónak tekinti a június 8-án visszatelepített öt szelektív hulladékgyűjtő szigetet.

-Az elmúlt fél évben nem változott a lakosság gondolkodásmódja, ezért úgy gondolom határozottabban kell fellépni a közeljövőben a hatóságoknak, beleértve a rendőrséget is. Szerencsére rendelkezünk egy kiváló kamerarendszerrel, ami tökéletesen alkalmas a szabályokat be nem tartók kiszűrésére is

-fogalmazott Kovács Pál az elrettentő és a preventív lehetőségek kapcsán. Hozzátette, kizárólag akkor bővítik a szigetek számát, ha a lakosság a mostaniakat szabályosan használja. Fél éven belül elindítanak egy kampány is, amely feltünteti a szelektív hulladékgazdálkodás előnyeit és jó oldalát, hiszen ha ezt módszert használják, akkor valóban arányosabb díjfizetést kell fizetniük a vásárhelyi lakosoknak – tudtuk meg.