Behajtják a bírságot a megbüntetett pártokon

A Magyar Államkincstár júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék jogszabályellenes finanszírozást állapított meg – írja a HVG. Ez praktikusan azt jelenti, elzárták az állami pénzcsapot, ami a Jobbik esetében óriási érvágás.

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik. Ráadásul a Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést.

A Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította. Emlékezetes, a Jobbik korábban pénzgyűjtésbe kezdett, adományokat vártak a támogatóiktól a kampány alatt. Rengeteg pénzt összegyűjtöttek, de elkampányolták az egészet, több mint 100 millió forintot. Ezt Gyöngyösi Márton jelenlegi frakcióvezető vallotta be néhány napja az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában.

A kérdés azért merült fel, mert míg Volner János korábbi frakcióvezető azt mondta, ebből törlesztik majd a büntetést, Novák Előd – aki már rég nem párttag, de vannak értesülései volt pártjáról – azt mondta, ez nem lehetséges, mert már elköltötték a pénzt. Gyöngyösi bevallotta a műsorban, így van. Amikor Rónai Egon kifejtette, hogy a pénzt nem kampányra, hanem a büntetésre adták a támogatók, a politikus azt mondta: Ez egy összetett dolog. Sok ember a Jobbiknak adta, a Jobbik kampányát segítette.

Mivel a pénz már nincs meg, a műsorban az is elhangzott, a párt szegény, mint a templom egere. De akik kifejezetten az ÁSZ-büntetés miatt támogatták korábban a pártot, annak visszajuttatják az adományt, ha az illető akarja. A bíróság sem mentette meg a Jobbikot, ugyanis ott arra hivatkozva dobták vissza keresetüket, hogy az ÁSZ-jelentést nem lehet bíróságon megtámadni. Akkor az volt a terv, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul.

A közlemény kitér arra, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták – a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.