Novák Hunor gyermekorvos: Le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

Novák Hunor, a közösségi médiában népszerű gyerekorvos elgondolkodtató cikket közölt a weboldalán az otthon szülésről és Geréb Ágnes ügyéről, annak kapcsán, hogy a nő elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól, így nem kell letöltenie a rá kiszabott büntetést.

Az orvos bejegyzésében elismeri, hogy Geréb Ágnes sokat tett az otthonszülésért, ugyanakkor sokat is ártott az ügynek, hisz a nemzetközi ajánlásokat és jogszabályokat megkerülve folytatta a tevékenységét.

Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való. Az alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés TELJESEN BIZTONSÁGOS. A nemzetközi vizsgálatok alapján a kórházi és alacsony rizikójú várandósságnál otthonszülés tekintetében nincs különbség az anyát és gyermeket érintő szövődmények, halálozás tekintetében – írja Novák az oldalán, majd azzal folytatja, hogy

közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén (erre külön kritériumok vannak, mi számít annak) NEM AJÁNLOTT az otthonszülés, mert ilyenkor jelentős a komplikáció esélye.

E kapcsán az orvos arra hívta fel a figyelmet, Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthonszülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egyszemélyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthonszüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthonszülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban.

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!

-írta, annak kapcsán, hogy Geréb Ágnes csütörtökön elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól.

Kép: origo.hu