Kosársuli utánpótlás

A vásárhelyi kosárlabdaklub már megkapta 2018/19-es TAO-támogatói határozatát, de korábbi támogatóinak 90 százaléka a városban kirobbant politikai cirkusz miatt nem is reagált az elnök mostani megkeresésére. Elek András egyelőre a polgármester válaszára is hiába vár, pedig ha nem történik fordulat (csoda), az egyesület és a helyi gyerekek sportoltatása július 1-jétől végveszélybe kerülhet.

Szombaton lesz hét esztendeje, hogy megszületett az a kormányrendelet, mely lehetővé tette, hogy a vállalkozások a társasági nyereségadójuk egy részét sportfinanszírozásra fordítsák: ez addig nem látott és talán nem is remélt lehetőségeket adott a hazai látványsportágaknak. Az azóta eltelt időszakban fantasztikus fejlődés történt a létesítmények területén, amihez az utánpótlás-nevelés mennyiségi és minőségi előrelépése társult. Hódmezővásárhelyen is sok száz gyerekkel sportolnak többen a TAO-lehetőségeknek köszönhetően, mint 2011 előtt, és sikerült korszerűsíteni a sanyarú állapotú sportlétesítményeket, így a városi stadion és a sportcsarnokot is, mostanra 21. századi körülmények között mozoghatnak, versenyezhetnek a vásárhelyi fiatalok.

Döbbenetes felelőtlenség

Ez az örvendetes fejlődés törhet derékba annak következtében, hogy a látványsportágak TAO-n keresztül történő finanszírozása rossz ízű politikai csatározások kereszttüzébe került a városban. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke roppant borúlátó, aggódik a máris érzékelhető válságjelenségek miatt, és rendkívül szkeptikus a tekintetben, hogy a teljesen felesleges és értelmetlen politikai harc fogságába került helyi egyesületek ki tudnak-e törni a csapdából. A kosárlabdaklub fölött máris sötét felhők gyülekeznek, hiszen az eddigi TAO-támogatók zöme visszahőkölt, kivár:

így akár július 1-jétől súlyos veszélybe kerülhet a mindennapi működés, azaz a helyi gyerekek sportolása.

Döbbenetes felelőtlenség ez azok részéről, akik ezt a helyzetet előidézték – teszi hozzá e sorok szerzője.

A Promenad.hu az előző napokban Áncsán Istvánnal, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club ügyvezetőjével, majd Kandó Róberttel, a Hódmezővásárhelyi FC szakmai vezetőjével elemezte a vásárhelyi sportélet drámáját, most a Vásárhelyi Kosársuli elnökével jártuk körül a témát.

TAO nélkül itt a vég

– A Vásárhelyi Kosársuli számára is elképesztő lehetőségek nyíltak meg a TAO által 2011 óta. Hadd kezdjem ott, hogy több mint húsz év után sikerült rendbe tenni a Hódtói Sportcsarnokot, az elmúlt két esztendőben megújult az összes öltöző, a tetőszerkezet, a világítás, új parkettát kapott az aréna. Ehhez a város mint tulajdonos 30 százalékos önerőt biztosított. Az utánpótlás-nevelési mutatóink is sokatmondóak, hiszen a korábbi 120-140 fős egyesületből mára 287 igazolt versenyzőt magáénak tudó és 140 gyermeknek előkészítő foglalkozást biztosító, több mint 420 fős klubbá nőttük ki magunkat. A TAO előtt 6-8 csapatot versenyeztettünk országos szinten, ma 13-16 együttessel vagyunk jelen a vetélkedésekben. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy ez idő alatt két országos bajnoki aranyérmet és egy második helyet sikerült nyernünk, és minden szezonban két-három gárdánk bejut a legjobb 16 közé. Az országos diákolimpiákról három aranyérmet és további három dobogós helyezést hoztunk el. Azt hiszem, ez egy 45 ezres, nem egyetemi város egyesülete részéről elképesztő teljesítmény

– foglalta össze az eredményeket Elek András. Rögtön hozzáfűzte, ha nincs az utánpótlásképzés és -versenyeztetés működését fedező TAO, ezt nem tudták volna megcsinálni, hiszen a klubnak gyakorlatilag nincs más módja arra, hogy pénzügyi támogatást szerezzen. Ráadásul a TAO abban is segített, hogy hét éve egy fillérrel sem emelték a tagdíjakat, sőt, a legkisebbeknek, a gyerekek felének nem is kell fizetniük.

Elek András

A Kosársuli elnöke határozottan kijelentette: ha nem jutnak TAO-forrásokhoz, azaz nem tudják feltölteni az éves szinten 60-70 millió forint között mozgó keretüket, az a klub végét jelenti. Nincs ugyanis értelme húzni az időt, ködösíteni, becsapni a gyerekeket, a szülőket és az edzőket – máshonnan lehetetlenség szponzorokkal előrukkolni. Elek András egyébként nem érti, miért harsognak felelős vezetők visszaélésekről, hovatovább korrupcióról a TAO kapcsán, hiszen a rendszer elképesztően szabályozott, szigorú elszámoláson alapul. Ami a Kosársulit illeti, a klubot 2010 óta az önkormányzati HMSZ Zrt. könyvelő részlege könyveli (az iratok a városvezetés számára bármikor kikérhetőek és elérhetők), amúgy az éves TAO-elszámolás dokumentációja nem kevesebb mint 80 kilónyi papírt tesz ki! Amiben egyébként a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) soha semmi kivetnivalót nem talált.

Az országos cégektől függ a vásárhelyi sport

– Sajnos azt kell mondanom, hogy amennyiben nem tudjuk összeszedni a számunkra egyébként már megítélt 2018/19-es TAO-keret forrásait, akkor az a Vásárhelyi Kosársuli megszűnését jelenti. Nem akarok hazardírozni, nem áltatok senkit azzal, hogy várjunk pár hetet, pár hónapot, aztán hátha valami csoda történik. Akkor tudunk működni, ha vannak támogatóink, akik biztosítják a TAO-támogatást. Ha csak a fele jön össze, az éppen semmire nem elég. Mit csináljunk akkor, küldjük el a gyerekek felét, a csapatok felét, vagy ha utazunk egy vidéki tornára, akkor álljunk meg félúton?

– tette fel a költői kérdést a sportvezető.

Elek András fontosnak tartja, hogy a laikusok és a felelős közéleti szereplők is tisztában legyenek a TAO-rendszer működésének szabályozottságával. Mint mondta, a folyamat azzal kezdődik, hogy a klub összeállítja sportfejlesztési programját, abban részletezi, hány gyermeket, hány csapatot versenyeztet, mennyi pénzre van szüksége utazáshoz, sportfelszerelések vásárlásához, a nevezési díjakhoz, az edző bérekhez stb. A Kosársuli precizitását és reális tervezését mi sem érzékelteti jobban, mint hogy az MKOSZ minden évben százszázalékosan hagyta jóvá a programjukat. Természetesen minden TAO-évben (ami július 1-jén kezdődik, és a következő június 30-áig tart) el kell számolni az előző évi támogatásokkal, igazolni kell a köztartozás-mentességet, benyújtani a mérlegi beszámolót. A szövetség támogató döntéséről közigazgatási határozatot kap az egyesület, a NAV, az EMMI, majd a klub megkezdheti a „kalapozást”, ami embert, azaz sportembert próbáló feladat.

– 2011 óta alaposan körbejárták az itteni látványsportklubok: a vásárhelyi vállalkozások TAO-forrásai semmiképpen sem elegendőek számunkra a működéshez, ami a város gazdasági teljesítőképességével függ össze. Nincs más út, mint kilépni innen, és országos cégekhez fordulni. Ebben komoly segítséget kaptak a klubok Lázár János miniszter úrtól. A vállalkozások döntő többsége a NAV-on keresztül utalja a támogatást, legfeljebb a kicsik teszik ezt közvetlenül, de a NAV felé csatolják az erről szóló igazolást. Magyarul elő nem fordulhat olyan, hogy egy vállalkozás pénze nem jut el az egyesülethez, különben a NAV nem írná azt jóvá az adott cég számára mint a sporttámogatásba fizetett társasági adót

– magyarázta el, miért lehetetlen a visszaélés, illetve egyáltalán: miért nem is érdeke a „trükközés” senkinek sem.

Visszahőköltek az eddigi támogatók

Az adott TAO-év tehát június 30-án zárul, majd a kluboknak egy hónapjuk marad az elszámolásra. Elek Andrástól megtudtuk, a Kosársuli ilyenkor szöveges beszámolót készít a szakmai munkáról és a pénzügyi tranzakciókról, ezt a fotókkal illusztrált 20-30 oldalas anyagot minden támogatónak eljuttatják egy köszönőlevél kíséretében. (Az éves TAO-beszámolók természetesen a honlapjukon is hozzáférhetőek.) Az elszámoláshoz valamennyi számlát, a teljesítési igazolásokat a mellékletekkel be kell csatolni, záradékolva azokat, és mellétenni az egész könyvelést, beleértve valamennyi, a lezárt TAO-évhez kötődő szerződés és az összes utánpótlás-játékos játékengedélyének másolatát, illetve a könyvvizsgálói jelentést. Így jön ki a Kosársulinál minden júliusban a két íróasztalnyi, 80 kilónyi dokumentáció, amit a szövetség átnyálaz, és ha hibát talál, hiánypótoltat. A vásárhelyi klub eddigi valamennyi beszámolóját „csont nélkül” fogadták el!

Kosársuli utánpótlás

Mivel a Kosársuli a legprecízebben elszámoló és legreálisabban tervező magyar egyesületek között szerepel, az MKOSZ idén már május 2-án kiadta számára a 2018/19-es TAO-támogatási határozatot. Itt jött aztán a bökkenő, de nem is kicsi!

Első körben megkerestem a tavalyelőtti és a tavalyi támogatóinkat, összesen 45 céget. Sajnos azonnal érződött, hogy valami rettentően zavarja őket, mert összesen csak 4 adott választ, abból három nemet mondott, egytől kaptunk 800 ezer forintot. Valami aggasztja a vállalkozásokat, valami miatt kivárnak, és ahogy a fentiekben jeleztem, nem az elszámolásunkkal voltak gondok. Sokkal inkább az lehet a probléma, hogy rendkívül szerencsétlen, hogy az egyesület politikai vitába keveredett

– érzékeltette az elnök.

A polgármester válaszára várva

Hozzátette, mivel a következő bajnoki időszak július 1-jén indul, az utánpótlás működtetéséhez szükséges havi 6 milliós költségre bizony azonnal égető szükség lenne. Az egyesület nem tudja áthidalni, ha csak a fő TAO-időszaknak tartott decemberben sikerülne forrásokhoz jutnia, ráadásul különösen fájó, hogy az MKOSZ éppen kedvezni akart a vásárhelyieknek (is) a korai kibocsátó nyilatkozattal (mellyel a tarsolyban meg lehet keresni a havi vagy épp negyedéves TAO-befizető nagy és közepes cégeket), de – a politikai cirkusz árnyékában – a klub zárt ajtókba ütközött.

Elek András egyébként még május végén levélben fordult Márki-Zay Péter polgármesterhez, és kérte annak támogatását a TAO-keret feltöltéséhez. Választ egyelőre nem kapott, csak szóbeli értékesítést a sportreferensen keresztül, hogy majd beszélni fognak az ügyről. Csakhogy itt már nincs hová hátrálni, nem lehet halogatni az ügyet, és nem is lehet dobálni a TAO-kérdést, mint a forró krumplit.

– Miután jelezte, hogy az ismeretség körében próbál segítséget szerezni az egyesületeknek, megírtam polgármester úrnak, hogy az előző két évben 37, illetve 21 cég támogatásából szedtük össze a szükséges pénzt. Ami érdekes, hogy az érintett vállalkozások 80 százaléka vásárhelyi, de csak az összeg 30 százalékát biztosították ők, azaz a megoldást a külső, országos gazdasági társaságokban kell keresni. Arról is tájékoztattam, hogy a 45 korábbi támogatónkból 41 még csak nem is reagált az idei megkeresésemre, szóval a helyzet drámai, júliustól veszélybe kerül az egyesület működése, léte. Ez pedig több szempontból káros a városnak, például azért, mert évi 13-15 milliót fizetünk a sportcsarnok használatáért. Azonnali megoldásra van szükség a vásárhelyi gyermekek további sportolása és a klub működése érdekében

– mutatott rá a sportvezető.

Minden dokumentum a HMSZ-nél van

Az egyelőre válasz nélkül maradt megkeresésben Elek András arról is tájékoztatta egyébként Márki-Zay Pétert, hogy a Vásárhelyi Kosársuli teljes könyvelését számláról számlára áttekintheti a HMSZ Zrt. könyvelési részlegén. Ugyancsak a HMSZ Zrt. végzi a polgármester által folyamatosan támadott Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány könyvelését, ezért is érthetetlen, milyen szabálytalanságok után kutat a városvezető.

– A városi közalapítvány azért jött létre, hogy a TAO által biztosított létesítményfejlesztéseket koordinálja. Ennek oka, hogy nem az egyesületek a sportlétesítmények tulajdonosai, hanem a város, illetve az infrastrukturális beruházásokhoz szükséges 30 százalékos önerőt sem tudnák biztosítani. Az alapítvány minden évben elkészítette sportfejlesztés programját, amit a városi közgyűlés jóváhagyott, így szerezhette meg az MKOSZ és a Magyar Labdarúgó-szövetség jóváhagyását a sportcsarnok- és a stadionberuházás. Utána újra a közgyűlés elé került a téma, a képviselők pedig konkrétan megszavazták a 30 százalékos önerőt. Innentől kezdve a közbeszerzési kiírásokon át a tenderek ajánlatain, eredményhirdetésein, a beruházások fotódokumentációján keresztül a rész- és végelszámolásokig minden megtalálható a HMSZ Zrt. könyvelő részlegén, a polgármester úr és munkatársai bármikor megtekinthetik a teljes anyagot. Az év végi beszámolóhoz mindig mindent csatolni kellett, végül a szakszövetségek hagyták jóvá a projekteket és az elszámolásukat

– ismertette a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány szerepét Elek András.

Bizonytalan jövő

A Vásárhelyi Kosársuli elnöke úgy összegzett: nagyon szomorú és szkeptikus, aggódik a jövő miatt: a politikai síkra terelt TAO-csatározás ugyanis nem tett jót a helyi sport ügyeinek és a vásárhelyi gyerekeknek.

– Korszakos jelentőségű, európai szintű fejlődés valósult meg Magyarországon és így Hódmezővásárhely sportéletében is a TAO által. Csodálatos létesítményekkel gazdagodtunk, korábban passzív gyerekek százait nyertük meg a mozgásnak, a sportolásnak. A fiatalok számára kulturált körülményeket tudtunk biztosítani, ráadásul ez a szülők pénztárcáját sem terhelte meg. Az edzőinknek tisztességes bért tudtunk fizetni teljességgel tiszta úton, csakis fehéren. Elképesztően nagyot lépett előre a vásárhelyi sport is, kár lenne ezt veszni hagyni

– zárta gondolatait Elek András.

Fotók: vasarhelyikosarsuli.hu, vasarhely24.com