Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter politikai indíttatású időhúzó magánakciója miatt el kellett halasztani a Kapcsolat Központ főigazgatójának megválasztásáról szóló döntést. Amíg nem zárul le a procedúra, átmenetileg a gazdasági igazgató vezeti az intézményt.

Egyelőre nincs kinevezett vezetője a kistérségi szociális ellátást összefogó Kapcsolat Központnak, mert a kistérség polgármesterei nem jutottak közös nevezőre csütörtök reggeli ülésükön. A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás három településvezetője, Mártély, Mindszent és Székkutas polgármestere (ketten egyébként független politikusok!) – képviselő-testületi felhatalmazással – az alapító és 2006 óta főigazgató Bálint Gabriella pályázatát támogatta. A három település testülete egyébként egyhangúlag, illetve ellenszavazat nélkül foglalt állást az intézményt teljes közmegelégedésre irányító szociális szakember mellett.

Nem így Márki-Zay Péter: a hódmezővásárhelyi polgármester nem is terjesztette a közgyűlés elé a pályázatok véleményezésének ügyét, mondván, a képviselők véleménye nélkül is van saját álláspontja az ügyben. Ez pedig nem volt más, mint hogy Bálint Gabriella nem maradhat főigazgató, mert Márki-Zay nem látja biztosítottnak a „megfélemlítés nélküli” működést (tekintve, hogy a főigazgató a vásárhelyi KDNP elnöke). Annak ellenére akarta tehát politikai okokból leváltani a vezetőt, hogy a kampányában hitet tett amellett, hogy Vásárhelyen a politikai nézetei, szerepvállalása miatt senkit sem ér hátrány, másrészt azzal is tisztában volt, hogy csak blokkolni tudja a másik három település döntését, ezzel megcsákányozva az intézmény munkáját is. A közgyűlés kormánypárti többsége rendkívüli közgyűlést kezdeményezett amúgy a Kapcsolat Központ ügyében, de Márki-Zay ezt nem hívta össze erre a hétre, a kistérségi tanácskozás elé, pedig SZMSZ szerint egyébként megtehette volna.

Bálint Gabriella

Úgy tudjuk, csütörtökön a négy polgármester közül hárman Bálint Gabriellára szavaztak, egy érvénytelen voks érkezett. A döntést így július 10-e utánra halasztották azzal, hogy addigra a hódmezővásárhelyi testület véleményével a tarsolyában érkezhet Márki-Zay, aki köteles is lesz képviselni a többségi akaratot. A másik három polgármester visszautasítja, hogy politikai alapon történt volna és történne Bálint Gabriella támogatása és kinevezése, illetve hogy Márki-Zay ezzel kapcsolatban pártállami módszereket emleget.

– A mindszenti képviselő-testület egyhangúlag támogatta Bálint Gabriella további kinevezését, jómagam ezt képviseltem az ülésen. Szívem szerint nem is öt, hanem tíz évre választanám meg újra főigazgató asszonyt, aki nemcsak Csongrád megye, hanem az egész Dél-Alföld legkiválóbb, ilyen irányú szaktekintélyének tartok, és aki nemcsak mint szakember, hanem mint ember is a lehető legalkalmasabb a Kapcsolat Központ vezetésére. Bálint Gabriella példamutatóan fogja össze a települési intézményeket és a szociális feladatokat

– fogalmazott Zsótér Károly. Mindszent polgármestere hozzátette, azzal együtt, hogy világosak számára hódmezővásárhelyi kollégájának politikai céljai és álláspontja, értetlenül áll az előtt, hogy Márki-Zay Péter egy szigorúan szakmai kérdésbe és pályázati elbírálásba belekavarja a politikát, illetve ellenáll a többségi akaratnak.

– A vásárhelyi testület többsége nyilvánvalóan Bálint Gabriella megválasztását fogja támogatni, és a polgármester a következő kistérségi tanácsi ülésre azzal a meghatalmazással érkezik. Így a mostani akcióját demonstratív lépésnek tartom, ami nem a hatékonyságról szól. A politikai huzavona miatt ugyanebben az ügyben még egyszer össze kell majd jönnünk, ami tulajdonképpen elpazarolt idő

– nyilatkozta a Promenad.hu-nak.

Borsos Józseftől, Mártély polgármesterétől megtudtuk, a település testülete ugyancsak egyhangúlag állt ki Bálint Gabriella pályázata mellett, melyet egyébként a szakmai bírólóbizottság is az első helyre rangsorolt. A mártélyiak számára sem volt kérdés, hogy az alapító-főigazgató a legalkalmasabb jelölt a Kapcsolat Központ további irányítására. A község egyébként a gyermekjóléti szolgálat oldaláról érintett, de Bálint Gabriella és csapata szakmaiságára az idősgondozási központjában is számít és épít.

– Főigazgató asszony emberségével és szakmai munkájával a település, a képviselők és a polgármester is maximálisan elégedett. Én a kistérségi társulás szociális bizottságának elnökeként is szorosan együtt dolgozom vele három év óta, ez alapján is az a meglátásom, ő az ideális vezető a Kapcsolat Központ élén. Az a véleményem, hogy addig semmi értelme sincs bármiféle személyi változtatásban gondolkodni, míg Bálint Gabriella úgy nem dönt, hogy vissza kíván vonulni, hiszen nincs nála tökéletesebb ember és szakember erre a posztra

– fejtette ki Borsos József. Mártély polgármestere is sajnálja, hogy Márki-Zay Péter politikai ügyet generált ebből a szakmai kérdésből. Mint mondta, meghallgatta a kollégája érveit, de nem értett azokkal egyet. Szerencsétlennek tartja azt is, hogy a polgármester a kistelepülésekre terhelt egy vásárhelyi „belpolitikai” kérdést, ezzel húzván időt a kistérségnél.

Székkutas testülete is ellenszavazat nélkül támogatta Bálint Gabriella pályázatát. A település polgármestere, Szél István a kistérségi társulás elnökeként is nyilatkozott portálunknak.

– Fontosnak tartom tisztázni, hogy Bálint Gabriella hamarabb volt a Kapcsolat Központ munkatársa, szakembere és intézményvezetője, mint ahogy kereszténydemokrata politikus és helyi képviselő lett. 2010 óta vagyok a kistérségi társulás vezetője, ennél fogva én vagyok a munkáltatója. Mindig a kiváló, gondos szakmai munka volt vele szemben az elvárás, aminek maximálisan meg is felelt a rendkívül érzékeny szociális szférában. Soha nem kapott politikai utasítást, és a részéről sem történt ilyen a kollégák felé. Szeretném azért megkérdezni: az idősgondozásban és a fogyatékkal élők ellátásban hol lehet politizálni, miért van az, hogy felelős vezetők a szociális ellátásba is belekavarják a politikát?

A főigazgatói pályázat ügyéről legközelebb a hódmezővásárhelyi képviselő-testület tárgyal majd rendkívüli ülésen, melyek Márki-Zay Péternek a június 22-étől számított 15 napon belül kell összehívnia.