Jó reggelt, Vásárhely! 55

Újabb jelentős lehűléssel köszöntött be a reggel. Az esernyőre is szükség lesz ma még. Lássuk a tegnapi legfontosabb híreket!

Péntktól jövő csütörtökig nem lehet online bankolni az MKB Banknál, kiderült, hogy egy iráni nőt akart Magyarországra (az Európai Unióba) egy szerb férfi, Szabó Pál jobbikos képviselő pedig, ha minden igaz, kedvezményesen bérelte önkormányzati lakását és a város csináltatta meg a kővel szórt utat szülei tanyájához és töretlenül divat a haspóló.

Ez az év 178. napja és már csak 187 nap van hátra 2018-ból.

Ezen a napon történt:

1192 – Szentté avatták I. László magyar királyt.
1709 – A poltavai ütközetben I. Péter orosz cár megsemmisítő vereséget mér XII. Károly svéd király csapataira.
1918 – Az U-86-os német búvárhajó torpedóval elsüllyesztette a Llandovery Castle kanadai kórházhajót, majd fedélzeti fegyvereivel lemészárolta a túlélőket.
1929 – A Bem József tábornok hamvait Törökországból szülővárosába, Tarnówba szállító vonat megáll Budapesten. A főváros lakossága a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tisztelgett Bem apó koporsója előtt.
1941 – 7 óra 10 perckor – a hadiállapot bejelentése előtt közel három órával – a veszprémi 4/II. bombázórepülő-osztály két százada, a 4/3. „Sárga Vihar” és 4/4. „Buzogány” – válaszul az előző napi kassai incidensre – bombatámadást hajt végre szovjet célpontok ellen. Bárdossy László miniszterelnök bejelenti a parlamentben, hogy beállt a hadiállapot Magyarország és a Szovjetunió között. (A háború után háborús bűnösként akasztották fel.)
1969 – Egy New York-i bárban a rendőrök és melegek között kitört verekedést követően több napig zavargás zajlik a városban. Erre az eseményre emlékezve évenként felvonulást tartanak a melegek.
1972 – Nolan Bushnell és Ted Dabney Atari néven bejegyezte videojátékok tervezésére és építésére alapított vállalkozásukat, amelynek Al Alcorn lett az első tervező mérnöke.
1976 – Német és palesztin terroristák eltérítették az Air France 139-es athéni járatát az ugandai Entebbe reptérre. Az egy héttel későbbi mentőakciót mai napig az izraeli fegyveres erők egyik legnagyobb sikereként tartják számon.
1983 – A Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozta az 1000 forintos címletű bankjegyet.
1989 – Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszterek Sopronnál átvágták a „Vasfüggöny” drótkerítését.
1989 – Krassó György és 27 társa megalapítták a Magyar Október Pártot Budapesten.
1995 – Az Atlantis űrrepülőgép – többek közt két orosz űrhajóssal a fedélzetén – elindul a Mir űrállomáshoz.

A mai névnaposok:

László, Bársonyka, Dalia, Dalton, Deli, Eufémia, Ladiszla, Olga, Sámson, Torda, Tordas, Tordos, Ulászló.

Külön is köszöntjük közülük a Daltonokat, Deliket, Tordosokat és Sámsonokat.