Helyükre szerelik a városházi tető kovácsoltvas díszeit

A városházi tetőfelújítás újabb részén dolgoztak ma is a kivitelezők. A sok vihart megélt épület tavaly megkezdett felújítása 4-6 évig is eltart és 3 milliárdba kerül.

Még tavaly márciusban indult a vásárhelyi városháza tetőfelújítása, mely miatt egy daru „kering” a Városház utca, Hősök tere és Tóth Sándor utcai oldalai körül. A minap a teljes tetőcsere – kívülről legalábbis úgy látszik – nagyjából befejeződött. A kivitelezők most a déli oldali homlokzat kovácsoltvas díszelemeit szerelik vissza a helyére, egy újabb, de immár kisebb és egy kocsiról működő daru segítségével.

Helyükre szerelik a városházi tető kovácsoltvas díszeit 1

A városháza felújítása egyébként 4-6 évig is eltarthat, s közel 3 milliárd forintba kerül. A munkálatokat leginkább az tette szükségessé, hogy a tető több helyen beázott, amit ma leginkább a közgyűlési terem mennyezetén láthatnak az érdeklődők.

Az épületen utoljára 1995-ben végeztek villamos-hálózat felújítást, de azóta már ez is elavult. 2004-ben pedig részleges felújításon esett át.

Az Ybl Lajos tervei alapján 1892-1893 között épült historizáló (neoreneszánsz) és eklektikus stílusban épült városházát fennállása óta több helyi katasztrófa is megrongálta. Szántó Kovács János fogdába zárása miatt a feldühödött tömeg 1894-ben megostromolta, s betörte az ablaküvegeit.

1970. szeptember 4-én este fél 6-kor kigyulladt a tornya, megsemmisítve a vörösréz toronysisakot, s az oltáskor a harang is megrepedt. 1971. március 5-én pedig a közgyűlési terem tetőszerkezete gyulladt ki, majd szakadt be. A felújítás során bontották el a terem fűtését szolgáló addigi kályház, s szerelték fel a mai termálvizes fűtési rendszert.