Ennyire a Fidesz „üldözöttje” Szabó Pál

Apró adalékok a független jobbikos és a kormánypártiak kapcsolatáról.

A pénteki vásárhelyi közgyűlésen sértett hangú hozzászólással hívta fel magára a figyelmet a Jobbik színeiben mandátumot szerzett, jelenleg független Szabó Pál. A képviselő szerint csak azért nem lehetett az Emlékpont vezetője, mert ellenzéki, és ezt Kószó Péter a szemére is vetette. Felszólalásával tulajdonképpen Márki-Zay Péter polgármester mellett érvelt, aki miután semmiféle szakmai kifogást nem tudott emelni Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója kinevezésének meghosszabbítása ellen, nyilvánvalóan politikai okok miatt foglalt állást a kereszténydemokrata politikus asszony pályázata ellen. Márki-Zay tehát szembefordult saját magával, hiszen a kampányban még azt hirdette, azért fog dolgozni, hogy senkit ne érhessen a városházán vagy az intézményekben hátrány a politikai véleménye miatt.

A Promenad.hu utánajárt Szabó Pál üldöztetésének és kálváriájának, és érdekes dolgokra bukkant. Informátoraink szerint nemhogy nem üldözték a politikust, de számos segítséget kapott a korábbi városvezetéstől. Szabó hosszú évek óta önkormányzati bérlakásban lakik. Amikor néhány évvel ezelőtt a város felemelte a bérlemények díját, Szabó a városházán jelezte, hogy nem fizeti ki a magasabb összeget. Ekkor a Polgármesteri Hivatal munkatársai a jelenlegi, közel 70 négyzetméteres lakásánál, – amit információink szerint havi 20 ezer forintért bérel – kisebb, de hasonlóan jó minőségű lakásokat ajánlottak fel neki, amit nem fogadott el a képviselő, hivatkozván arra, hogy nagyon sok könyve van. Érdekes módon – és a helyzetre egyúttal megoldást jelentve – a város nem sokkal később módosította a lakásbérleti rendszerét, amelybe bekerült egy olyan lehetőség, hogy ha valaki kiemelkedő sporttevékenységet, gazdasági vagy éppen tudományos munkát végez, az méltányosságból alacsonyabb bérleti díjat fizethet. Tudományos tevékenység miatt információink szerint csak Szabó Pál részesül kedvezményben. Később, az érintett társasházban a többi bérlő lakbérét is mérsékelte a város, ez azonban a társasházzá alakítás és a lakások értékesítése során felmerült nehézségek miatt következett be. Szabónak azonban valójában soha nem kellett emelt lakbért fizetnie, mint más vásárhelyi ingatlanok bérlőinek.

Egy másik érdekes történet szerint az sem véletlen, hogy Szabó Pál szüleinek a tanyájához a külterülethez képest is jó út vezet. Bár az önkormányzat számos külterületi utat grédereztet, ide zúzott követ is leraktak, és az utat elegyengették, ami közel másfél milliós költséget jelenthetett a városnak. Nem szeretnénk rosszindulatúnak tűnni, valószínűleg a város előbb-utóbb minden magántulajdonban lévő tanyabejárót ilyen szépen felújít, az azonban érdekes, hogy a képviselő családja igencsak elöl áll a sorban.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Szabó Pál – aki korábban a szegedi egyetem bölcsészkaron dolgozott – nem is oly régen az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon kapott tudományos segédmunkatársi állást (ez a tény szerepel már a 2018-as vagyonnyilatkozatában). Érdekesség, hogy a munkáltató intézményt dékánként Balogh Elemér vezeti, aki 2002-ben a Fidesz által támogatott szegedi polgármesterjelölt volt, majd később a Fidesz jelöltjeként lett alkotmánybíró is.

Mindezen információk tükrében ismét igen érdekes hőst választott magának Márki-Zay Péter polgármester, aki Szabó közgyűlési felszólalását kortörténeti jelentőségűnek értékelte, és kiszerkesztette saját közösségi oldalára.