Vasárnap cigányzenekar játszott a Fekete Sas előtt

Nem fogja elhinni, hogy ez egy komoly igényként merült fel a 2015-ös “Vásárhely 2020” konzultáció eredményeképpen. Íme, most teljesült.

Már 2015. május 25 és június 21 között kérte ki a vásárhelyiek véleményét a helyi önkormányzat, hogy mire is lenne igényük. A Vásárhely 2020 konzultáció 15 kérdésből álló kérdőívét 19 ezer háztartásba küldték ki, s szavazni lehetett a városi weblapon is. A cél az volt, hogy a helyi igények alapján minél több uniós forrás érkezzen a városba.
Maga a konzultáció – mely részeként kérdezőbiztosok járták a város, illetve standokat állítottak fel – számos igény merült fel, köztük az is, hogy vasárnaponként cigányzenekar játsszon a Fekete Sas előtt.

Nos, ez a kérés, most vasárnap teljesült. Amint az az arra járók és a teraszon tartózkodók is tapasztalhatták.
A válaszadók egyébként a legfontosabb fejlesztendő területnek a munkahelyteremtést látták, míg a második helyen az egészségügy fejlesztése, a harmadikon a mezőgazdaság támogatása, a negyediken pedig az oktatás fejlesztése végzett.

A válaszadók mintegy 95 %-a értett egyet azzal, hogy az önkormányzatnak támogatnia kell a hódmezővásárhelyi kis- és közepes vállalkozásokat. A déli ipari elkerülő út megépítését is sokan fontosnak tartják. Érdekes, hogy ezt az Ipari Park bővítése elé helyezték fontossági sorrendben a lakosok, valamint az is, hogy fontosabbnak tartják a veszélyes közlekedési csomópontok biztonságossá tételét, mint a kerékpárutak felújítását.

Annak idején a válaszadók 97,5 százaléka támogatta a helyi termékek vásárlásának ösztönzését, 94 százaléka pedig az ehhez kapcsolódó városkártya bevezetését. Az infrastrukturális fejlesztések közül a csapadékvíz elvezető rendszer megépítését kérték a legtöbben (30 százalék), míg 28,2 százalékuk látta volna szívesen a megújuló energiák használatát. A szociális fejlesztéseknél az akadálymentesítést, a bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának rehabilitációját vélik a legfontosabbnak. A válaszadók 36,5 százaléka támogatja a rendelők fejlesztését (ez jelenleg is folyik), 26,5 százalékuk pedig az Egészséges Vásárhely Program folytatását (ez is megy).

Az oktatásfejlesztés területén az iskolák és óvodák fejlesztése végzett az élen. A válaszadók 83 százaléka amellett voksolt, hogy a szakiskolákban olyan szakmákat tanítsanak, amelyekkel helyben el lehet helyezkedni. A válaszadók 10 százaléka egyébként igényelte az egész város területén elérhető ingyenes wi-fi hálózatot (ilyen csak a sétálóutca és a Kossuth téren működik), naperőművet szerettek volna a lakótelepekre, de olyan kérés is érkezett, hogy legyen cigányzene vasárnaponként a Fekete Sasban.