Felháborodtak a vásárhelyi dinnyetermesztők – nincs helyük a városi piacon?

Nem engedi a piac üzemeltetője, hogy a vásárhelyi dinnyetermesztők a korábbi évekhez hasonlóan a nyitva tartáson kívül is a piacon áruljanak a szezon során. Ezzel három helyi őstermelő család kerül hátrányba a vidéki árusokkal szemben. Az egyik érintett szerint nevetségesek az indokok, amiért a piacon nem, csak amellett, egy arra alkalmatlan területen kapnak helyet.

– Egy 40-50 éve jól működő rendszert szüntettek meg Hódmezővásárhelyen. Az egy hónapos dinnyeszezon során éjjel-nappal a piacon, a főbejárat mellett lehettünk, azonban most az üzemeltető, Magyar József azt szeretné, ha csak a piac nyitva tartási idejében lennénk ott – nyilatkozta portálunknak Pap Róbert.

A vásárhelyi őstermelő hozzátette, ez azért probléma, mert a dinnye nem olyan, mint például a paradicsom, hogy 10-20 ládányit pillanatok alatt ki és össze lehet pakolni, hanem több mázsányi termékről van szó. – Eddig az ott lévő sorompót a termelők nyitották és csukták a nap elején és végén, most pedig azt akarják, hogy reggel felállítsuk a pavilonunkat, ami másfél órába telik, délben pedig menjünk haza – fejtette ki a nehézségeket a termesztő.

A témáról a város pénteki közgyűlésén is szó esett. A testületi ülésen Márki-Zay Péter polgármester ismertette, Magyar Józseffel már tárgyalt az ügyben. Mint elmondta, a piac üzemeltetője azt a döntést hozta, hogy az őstermelők a piac melletti téglás részen, a Szent István templom mellett árulhassák a dinnyét. Indokként pedig azt nevezte meg, hogy ha valaki több dinnyét vesz, az bizonyára autóval szállítja el azokat, ha pedig a piacra behajtanak autóval, akkor – például az olajcsöpögéssel – károsítják a területet.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 36

Pap Róbert szerint ez nevetséges, mivel a mai autók már nem arról híresek, hogy folyjon belőlük az olaj. – Ha pedig valóban így van, akkor nem értem, hogy a cipővásároknál miért engedik be a kisbuszokat a piacra – háborodott fel a dinnyetermesztő, aki alkalmatlannak tartja a piac melletti téglás részt a gyümölcs értékesítésére.

– Egyenetlen a talaj, már egy kisebb eső után is összegyűlik ott a víz. Másrészt, aki már bevásárolt a piacon, az nem fog nagy csomaggal átsétálni egy dinnyéért, főleg, ha a Kutasi útnál, az Epreskertnél zárta le a biciklijét – sorolta az aggályait a termesztő.

Az új helyzet elvileg mától lép életbe. Az őstermelő nem érti, hogy a vásárhelyi termesztőket miért hozzák hátrányba a vidéki árusokkal szemben, akik a nyitva tartási időben árulják a dinnyét a piacon.

– Más városokban általában fordítva van, hogy a helyi őstermelőket támogatják, nem pedig azokat, akik csak néhány órára idelátogatnak – jelentette ki Pap Róbert. Még elmondta, úgy tűnhet, hogy mindössze néhány méterről van szó, valójában azonban komoly nehézségeket jelent majd ez az intézkedés az érintett három családnak.

Borítókép: a Pap-család pavilonja (Archív)