Az éjjeli baglyoknak kedvez a Múzeumok éjszakája

Országszerte 400 intézmény csaknem kétezer programja közül válogathatnak az érdeklődők ma éjjel. 

Az idei eseményt, amely a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli.

Az éjjeli múzeumi barangolás fővárosa ezúttal Pécs, ahol tizenkét helyszínen mintegy száz programra várják a látogatókat. Az ide látogatók többek között megismerkedhetnek a Zsolnay, a Vasarely, az orgonaépítő Angster és a pezsgőgyárat alapító Littke család történetével is.

Szegeden a Móra-múzeumban egy igazi különlegességet, a széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be.  

Székesfehérváron városszerte családi foglalkozások, koncertek és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, a Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkert egész napos rendezvényei a Családok éve jegyében a nagy magyar uralkodócsaládokra koncentrálnak. Ezenkívül Debrecenben, Nyíregyházán, Szombathelyen is éjszakai tárlatvezetéssel és színes programokkal várják az éjjeli baglyokat.

De Budapesten is  számos program közül válogathatnak az érdeklődők, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban exkluzív tárlatvezetések, koncertek, Kortárs Könyvturkáló, a látogatókkal együtt kirakott óriás Lego és sok más egyéb program várja a közönséget. Különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal készül a Magyar Tudományos Akadémia. A magánlevéltárak kincsei is láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, míg a Terror Háza Múzeum látogatói rendhagyó történelemórákon is részt vehetnek.

Idén először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, míg az Aeroparkban sétarepülésre fogják be a világ egyetlen repülésképes Liszunov Li-2-esét.

A fővárosban idén is egységes karszalaggal lehet minden helyszínt és programot látogatni. A karszalagokkal ingyenesen használhatóak a BKK hét útvonalon közlekedő múzeumi körjáratai.

Kép forrása: MTI