Zuschlag János

Vásárhely alpolgármestere hónapok óta nem válaszol megkereséseinkre, nem tisztázta szerepét a Zuschlag János nevével fémjelzett szocialista korrupciós ügyben felmerült kérdések kapcsán. A Promenad.hu ezért úgy döntött, most a visszaélés-sorozat főszereplőjét, Zuschlag Jánost keresi meg, idézze fel emlékeit a Kis Andreával közös fiatal baloldali évekből!

– Ismeri-e ön személyesen Kis Andreát, Hódmezővásárhely szocialista alpolgármesterét, illetve milyen emlékeket őriz róla politikusi pályafutásuk kezdeti időszakából?

– Hogyne, nagyon jól ismerem, ha jól emlékszem, 2000 óta. Együtt dolgoztunk a baloldali ifjúsági mozgalomban, szoros személyes kapcsolatban álltunk azokban az években. Rendszeresen találkoztunk személyesen, illetve sűrűn beszéltünk telefonon is, ez hozzátartozott a Fiatal Baloldal politikai életéhez, mindennapi működéséhez.

– Milyennek írná le az akkori, FIB-es Kis Andreát?

– Olyan volt, mint a legtöbb fiatal politikus: karriert akart befutni. Akkor úgy gondolta, hogy a Fiatal Baloldal jelentheti számára az előrelépés lehetőségét a politikai pálya baloldali térfelén, ennek megfelelően itt kereste és ápolta a kapcsolatokat.

– Leginkább kikkel tartott kapcsolatot Vásárhelyi jelenlegi alpolgármestere az akkori szocialista párton, illetve FIB-en belül, mely személyekhez, politikai csoportosulásokhoz igyekezett közel kerülni?

– Aktívan lépett fel, sok mindenkivel kereste a kapcsolatot az akkori kormánypárti oldalról. Alapvetően Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter politikai képviselőjeként tevékenykedett a regionális ifjúsági tanácsban. Emellett Ujhelyi Istvánhoz és hozzám igyekezett közeledni, a mi tanácsainkat kérte ki. Emlékezetem szerint mindenkivel igyekezett jóban lenni, akiről úgy vélte, előremozdíthatja politikai karrierjét. Akkor a FIB-ben két embernek volt súlya, Ujhelyi Istvánnak (ő volt az elnök), valamint nekem (Zuschlag János elnökhelyettesi posztot töltött be – a szerk.). Aki érvényesülni akart, úgy gondolta, velünk kell jó viszonyt kialakítani, így Kis Andrea is hozzánk dörgölőzött elsősorban, a mi farvizünkön akart előrébb evezni. Tehát mindkét szálat fogta, de Ujhelyit különösen, mert Csongrád megye miatt kiemelten fontos volt számára. Csongrád megyei FIB-alelnökként és vásárhelyi elnökként igyekezett érvényesülni, ezért építgette a szegedi kapcsolatot. Különösen Ujhelyi Istvánhoz kötődött politikailag, de Botka Lászlóval sem lehetett rossz a kapcsolata.

– Milyen jellegű segítséget, együttműködést, tanácsot kért akkoriban öntől Kis Andrea?

– A saját politikai karrierpályája kapcsán rendszeresen kért tőlem tanácsot, konzultált velem arról, mit csináljon, merre mozogjon, milyen utat válasszon. Ő akkoriban végezte el az egyetemet, és el akart jönni Hódmezővásárhelyről, mivel ott mindig a Fidesz győzött. Én azt mondtam neki, maradjon helyben. Annak ellenére javasoltam ezt neki, hogy az MSZP-ben Vásárhely fekete mezőnek számított, olyan területnek, ahol lehetetlen nyerni.

– Miért javasolta azt neki, hogy maradjon meg a vásárhelyi politikai életben?

– Mert Szeged tele volt Botka embereivel, ott nem látszott számára mozgástér. Budapest pedig messze volt, különösképpen mert Kis Andreát afféle vidéki helyi politikusként könyveltük el. Hadd tegyem világossá: ahhoz, hogy valaki feljöjjön Budapestre politizálni, komolyabb háttértámogatásra és finanszírozásra lett volna szükség. Én azt javasoltam, maradjon helyben, és ha jól végzi a dolgát, akkor Hódmezővásárhelyen lehet majd önkormányzati képviselő. Fel sem merült bennem, hogy valaha MSZP-s alpolgármestere lehet a városnak, de szerintem nemcsak bennem, hanem benne sem…

– Említette, hogy Kis Andrea Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter politikai képviselőjeként tevékenykedett a regionális ifjúsági tanácsban. Pontosan mit kell ezen érteni?

– Ő volt a miniszter delegáltja a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsban. A DARIT-tagság egyfajta grádics volt a politikai pályáján, amire Gyurcsány Ferenc a Fiatal Baloldal elnökségének döntése, illetve Ujhelyi István és az én instrukcióm alapján jelölte ki őt. Kis Andrea egyértelműen politikai delegált volt, a tanács legfajsúlyosabb szereplője, akiről mindenki tudta, hogy a központi politikai akaratot testesíti meg.

– Milyen szerepet játszott az említett DARIT az ön nevével fémjelzett korrupciós ügyben, melynek során az önhöz kötődő, fiktív ifjúsági civil szervezetek pályázati támogatásokat politikai célokra fordítottak?

– A DARIT fontos láncszeme volt a visszaéléseknek, szorgalmasan végezte a feladatát a Fiatal Baloldal finanszírozásának érdekében.

Folytatjuk…