Márki-Zay Péter

A polgármester a határmezsgyére, ha tetszik, útelágazáshoz érkezik. Szabadon dönthet a humánus nagyvonalúság vagy az önző politikai kisstílűség között.

A szó elszáll, a tett megmarad. Ezt kell szem előtt tartaniuk a helyi közösségek felelős vezetőinek, akiknek a vállát több ezer ember életét érintő, súlyos döntés terhe nyomja a forró nyár viharos napjaiban.

Bálint Gabriellának a hónap végén jár le a mandátuma a Kapcsolat Központ főigazgatójaként. Minden szakmai és emberi érv amellett szól, hogy tovább kell haladnia a megkezdett úton. Nem lehet más az intézmény és az ellátottak érdeke. A főigazgató két évtizede dolgozik szociális területen, 2006-os alapítása óta vezeti és szervezi a központ működését minden igényt kielégítő szakmai alapossággal, emberi hitelességgel, kikezdhetetlen humánummal. Szakmai, vezetői munkájához nem férhet kétség, a Kapcsolat Központ mind szakmailag, mind infrastrukturális szempontból hatalmasat lépett előre irányítása alatt.

Az országban elsőként itt létrehozott, példaértékű centrum egységes, összehangolt támogatást nyújt több ezer gyermeknek, fiatalnak, felnőttnek, idősnek. A kistérségi szociális ellátás négy települést, tizennyolc telephelyet és tizenkilenc szakfeladatot összefogó rendszerében Bálint Gabriella több mint 200 fős segítő csapatot mozgat. Szűkebb pátriája és a tágabb közösség elismerését ki kivívva birkózott és birkózik meg az embert próbáló feladattal, fáradtságot nem ismerve, éjt nappallá téve foglalkozik a kisebb és nagyobb problémákkal, a személyes és intézményes gondok-bajok megoldásával. A mandátuma most véget ér, ezekben a napokban döntenek a kistérséget alkotó települések, lehetővé teszik-e munkájának folytatását.

Márki-Zay Péternek is színt kell vallania. Ha úgy tetszik, ki kell mutatnia a foga fehérjét: támogatja-e őt, hogy zökkenőmentesen segíthesse tovább az ellátottakat, netán akadályt gördít elé.

Bálint Gabriella köztudottan kormánypárti politikus, a vásárhelyi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának tagja, a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének elnöke. Ugyanakkor, ezzel együtt, sőt: ezen túl kiváló, támadhatatlan szakember.

Bálint Gabriella embersége és teljesítménye már nem ígéret: bizonyíték.

Márki-Zay Péternek viszont bizonyítania kell, mennyire volt őszinte, amikor a városházáért folytatott politikai hadjáratában azt tűzte a zászlajára, hogy nála egyetlen városi, az önkormányzathoz kapcsolódó intézményben sem fog számítani a politikai kötődés, mindenki szabadon vállalhatja a véleményét, nézetei miatt senkit sem érhet hátrány. Hamarosan elválik, komolyan gondolta-e mindezt, vagy szimpla kampányhazugságról volt szó, és önös politikai érdekei már felül is írják az üres lózungokat. Az első akadály sokszor a legveszélyesebb, abban a legkönnyebb orra bukni.

„A végeken harcolunk, sokszor a társadalom és az emberi élet határmezsgyéjén, ahol a kényszer, a szükség és a szenvedés gyakran mindent körbezár. Egy krízishelyzetből kilépő ember mosolya az utolsó találkozásnál sokkal többet jelent, mint a világ összes kitüntetése” – vallott nemrég a Promenad.hu-nak a főigazgató.

A polgármester is határmezsgyére, pontosabban útelágazáshoz érkezik. Szabadon dönthet a humánus nagyvonalúság vagy az önző politikai kisstílűség között. Döntése felér egy vallomással.

Aztán a tükör az úr.