Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket

Öt helyszínt jelöltek meg, hogy azokon ismét lesznek szelektív hulladékgyűjtők. Tegnap este, ürítésük előtt mind végiglátogattuk, s bizony meglepő dolgokat tapasztaltunk. Bár papíron mindez marha jól néz ki, de köszönő viszonyban sincs a valósággal, s akadt a helyszínek közt kakukktojás is. Címlapképünkön szelektív konténerek a Penny parkolójában. Piros körrel jelöltük a lakattal zárt láncokat.

Tavaly a város, a közgyűlés jóváhagyásával beszedette a szelektív hulladékgyűjtő konténereket, jogosan arra hivatkozva, hogy azokba a papír, a műanyag, az üveg és a sörös dobozok mellé nagy mennyiségű kommunális szemetet is belehordanak. Nemrégiben 5 helyszínre újra kirakták a kukákat.

Na aki azokba szeretné vinni a szelektíven gyűjthető hulladékot, azt több helyszínen is meglehetős meglepetés fogja érni.

A Hóvirág utcai Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola előtti gyűjtősziget volt talán a legszemetesebb, a konténerekhez alig lehetett odaférni a környezetében ledobált sok kartonpapír miatt. Jól látszik, hogy a magas házas övezetben sokkal több ilyen szigetre lenne szükség, igaz elgondolkoztató, hogy a környező boltok hová teszik az áruik csomagolását. Fel sem merem tételezni, hogy újabban ide.

Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket 1

Csütörtök esti helyzetkép a Szent József Katolikus Általános Iskolánál. Lakat a konténereken.

Alaposan meglepődik majd az, aki a Banner József utca közepén lévő szigetre igyekszik, ezeken a konténert ugyanis lakattal zárták le, gondolom, hogy a szomszédos házak lakóinak azért van hozzá kulcsuk. Az oka egyszerű, a műanyagos, illetve a fémdobozok konténerekből a guberálók nagy előszeretettel bányászták ki a szomszédos Tescoban könnyen pénzzé tehető PET-palackokat és sörös dobozokat. A többibe pedig korábban mindenféle szemetet belehordtak az emberek.

Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket 2

Dr. Banner János utca…

Lakattal zárták a Lehel utcai konténereket. Persze, ezek környékén is a földön hevert mindenféle dolog. Egyébként a belvárosban számos egyszerű hulladékgyűjtőt is zárnak, de nem elsősorban a guberálók, hanem a környező, saját szemetessel nem rendelkező üzletekből korábban azokba vándorolt nagy mennyiségű szemét miatt.
De csütörtök estére telítve voltak a Penny parkolója Tóalj utcai öblébe kihelyezett konténerek, és itt is a földön hevert ami már nem fért beléjük.

Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket 3

Penny parkoló. Hogy ide kiknek lehet kulcsuk?

Meglepetés ért azonban a Virág utca eleji kijelölt gyűjtőhelyen. Konténert egy darabot sem találtunk (egyébként az egész, meglehetősen rövid) utcában. A gyűjtőhelyen azonban egy elektromos-autó töltőpontra bukkantunk, ráadásul az azon villogó piktogramok szerint működőképes állapotban.

Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket 4

Jól látja, ez nem szelektív hulladékgyűjtő.

És rábukkantunk egy kakukktojásra is, mégpedig egy sárga színű a műanyag hulladék gyűjtésére szolgáló konténerre. A közterület-felügyelet Városház utcai ablakai alatt. Hogy ez milyen céllal van itt, azt csak találgatni lehet. A konténerben ugyanis PET-palackot nem láttunk, ellenben műanyag zsákokban mindenféle irodai és konyhai hulladék lapult.

Lánccal, lakattal zárják az újra nyitott szelektív gyűjtőket 5

Minden idők legjobban elhelyezett, bár nem kijelöl szelektív gyűjtőhelye a közterület-felügyelet ablaka alatt. Igaz a sárga konténerben csak műanyag palackot nem láttunk, de lakattal sem zárták.

+++

A vásárhelyi önkormányzat a hulladékudvar kialakításában látja a várost és a városkörnyéket valósággal elöntő hulladéktenger megszüntetését. Tavaly júliusban támogatási KEHOP-os szerződést írt alá a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Hódmezővásárhely város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelési rendszerre” című projektre nettó 1 milliárd 118 millió 288 ezer116 Ft összértékben. A közgyűlés 10,09 százalékos önerőt biztosított hozzá.

Az önkormányzat kezdeményezte a Nemzeti és Fejlesztési Minisztériumnál a projekttartalom módosítását, mellyel azt szeretnék elérni eredményeként csoportosítanak át az elnyert összegből 340 millió 748 ezer 580 forintot, hogy abból többek között hulladékudvart létesítsenek a szentesi úti volt állatvásártér mögötti területen. A önkormányzat célja itt egy olyan hulladékudvar létesítése az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásainak megfelelően, ahová bárki elhelyezheti azokat a hulladékait, melyeket lomtalanításkor sem visznek el, így például a gumiabroncsokat, festékeket és egyéb vegyszereket, akkumulátorokat, elektronikus hulladékokat, építési törmelékeket.