Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 48

Heves vita alakult ki a pénteki vásárhelyi közgyűlésen: Márki-Zay Péter nem csak a fideszes képviselőkkel, hanem Lázár Jánossal is összeszólalkozott. Márki-Zay szerint Lázárnak most kell bizonyítania országgyűlési képviselőként, míg Lázár úgy véli, a polgármester nem felelős városvezető. Fekete Ferenc pedig lemondott a sporttanácsnoki tisztségről.

Négy és fél órán át tartott a vásárhelyi közgyűlés pénteken. Rögtön napirend előtt arról esett szó, hogy a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás kiírta az intézményvezetői pályázatát, és a társuláshoz tartozó négy önkormányzatnak (Vásárhelynek, Mártélynak, Mindszentnek és Székkutasnak) véleményt kell nyilvánítania, kit látnának szívesen a Kapcsolat Központ élén. A megyei jogú városon kívül mindhárom település képviselő-testülete tárgyal a témában, azonban itt ez nem szerepelt a napirendi pontok között.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője hívta fel erre a figyelmet, mivel ha Vásárhely nem foglal állást, akkor július elsejétől a legnagyobb szociális intézménynek nem lesz vezetője. Márki-Zay Péter polgármester erre úgy reagált, nem látja szükségesnek, hogy a közgyűlés kifejtse véleményét, mert a korábbi városvezetés sem tette ezt. Erre a 16 évig alpolgármesterként dolgozó Kószó Péter cáfolt rá, aki azt mondta, tanúsítani tudja, hogy az intézményvezetői kérdések mindig a grémium elé kerültek.

A fideszes képviselők Bálint Gabriella, a jelenlegi intézményvezető pályázatát támogatják, aki 19 éve dolgozik a szociális ellátórendszerben, Márki-Zay Péter azonban úgy véli, lehetnek más alkalmas jelöltek is. A Fidesz-frakció szerint

a polgármester pártpolitikai, és nem szakmai alapon dönt.

Grezsa István képviselő kezdeményezésére rendkívüli közgyűlést tartanak a kérdésben.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 46

Fekete Ferenc az elmúlt hónapok sporttámogatásokhoz és TAO-pénzekhez köthető viták miatt a mai nappal lemondott sporttanácsnoki és a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány elnöki tisztségéről.

Ehhez az ülésen résztvevő Lázár János is hozzászólt, aki szerint sajnálatos, hogy ez történt, mivel 7 év alatt 2,5 milliárd forint TAO-támogatást gyűjtött össze a város vállalkozásoktól. Az országgyűlési képviselő kijelentette: ha a város valóban nehéz anyagi helyzetben van, akkor ezeket a vállalkozásokat nem szabadott volna korrupcióval vádolni, mert senki nem fog ilyen célra pénzt adni a településnek.

A polgármester erre azt mondta, itt a lehetőség, hogy Lázár János országgyűlési képviselőként bizonyítsa, mennyi pénzt tud sporttámogatásokra szerezni, míg Lázár úgy fogalmazott, a polgármester nem felelős városvezető, és bocsánatot kellene kérni azoktól a vállalkozásoktól, akiket Fidesz-közeli oligarchának nevezett.

A vitát egyébként így értékelte a képviselő:

//www.facebook.com/lazarjanosfidesz/videos/246249169440550/

 

Szabó Bálint, a K’Art-károsultak képviselője is megjelent az ülésen, aki Márki-Zay videósának, Sz. Márton trágár Facebook-kommentjei miatt próbálta elmondani véleményét, ám a rendészek majdnem kivezették a teremből.

Közgyűlés Vásárhelyen: Lázár figyelmeztette Márki-Zayt

Percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja a történteket:

14:46: Vége a nyílt ülésnek. Zárt kezdődik.

14:43: Bálint Gabriella napirend utáni hozzászólt: nem érezte magát jól a mai testületi ülésen az elhangzottak miatt. A Facebookozókat arra kérte, olyan hangnemben nyilvánuljanak meg vele kapcsolatban, ahogyan ő is beszél.

Márki-Zay Péter arra kéri Fekete Ferencet, hogy még egy egyeztetést tartsanak a TAO-pénzekről és a sporttanácsnoki teendőkről.

14:29: A Vásárhely közigazgatási területén lévő erdők állapota az utolsó nyílt napirendi pont. Farkas Andreának, a Városüzemeltetési Csoport csoportvezetőjének tájékoztatása kapcsán Benkő Zsolt elmondta, az önkormányzat az elmúlt tíz évben nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jó állapotban legyen a város erdőállománya.  – Ez nagy értékkel bír, ne hagyjuk elveszni. Idén és jövőre is biztosítsa a városvezetés azokat a forrásokat a karbantartásra, ápolásra – tette hozzá a képviselő.

Kis Andrea hozzászólt: már tettek lépéseket ez ügyben, fontosnak tartják az erdőkkel kapcsolatos teendőket.

14:29: Márki-Zay Péter átadja az ülés vezetését Kis Andreának.

14:19: A közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD) projektet irányító Helyi Akció Csoportban az önkormányzatot képviselő személynek Benkő Zsoltot javasolják.

Molnár Lászlóné szerint Benkő Zsolt nem alkalmas erre a feladatra, mert megosztó személyiség. Továbbá azt kéri a képviselőtől, kicsit fogja vissza a magát.

A testület ennek ellenére – Molnár Lászlóné kivételével – megszavazta Benkő Zsoltot.

14:05: Gömöri Csillát 2017. október 1. és 2018. június 30. között bízta meg a vásárhelyi strand vezetésével a közgyűlés. A testület most megszavazta: egy évvel meghosszabbítja az intézményvezető kinevezését.

13:52: Cseri Tamás megköszöni a polgármesternek, hogy itt felhívta a kulturált kommentekre a figyelmet, azonban azt kéri, továbbra is írja ki az oldalára, mivel a leírt tartalom több emberhez eljut. Továbbá ő is megemlítette, hogy a videós túlment egy határon.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 44

13:50: Szabó Bálint ismét Sz. Mártonra, Márki-Zay fotósára-videósára utal, aki szintén trágár kommenteket írt a közösségi odalon. A rendészek ismét bejöttek a terembe, nem sokon múlik, hogy a K’Art-károsultak képviselője bent maradhat.

13:38: Fekete Ferenc sajnálja, hogy ez idáig fajult, és a TAO-rendszer így kerül a köztudatba. Elmesélte, hogy a Facebookon milyen személyes támadások érik.

Márki-Zay Péter azt mondta, ő is kap rágalmat az interneten.

Cseri Tamás: Márki-Zay Péternek több mint 30 ezer követője van a közösségi oldalon, ezért arra kéri a polgármestert, írja ki a profiljára, hogy a nyomdafestéket nem tűrő mocskolódást fejezzék be a támogatói. – Egy ekkora közösség tájékoztatása nagy felelősség, ebben a polgármesternek is szerepe van – jelentette ki a politikus.

Márki-Zay ezúton kérte, hogy a követői kultúráltan fogalmazzanak a Facebookon.

13:35: Szabó Bálint, a K’Art-károsultak képviselője a pulpitushoz sétált, és odatett a polgármester asztalára egy papírt. Ezen Márki-Zay fotós-videósának kommentje szerepel, amelyben vállalkozásoknak üzeni: “Rohadjanak meg!”

Biztonságiak jönnek a terembe, Márki-Zay arra kéri őket, mutassák meg Szabónak a kijáratot. A jogász azonban leül, így bent maradhat.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 33

13:20: Lázár János is szót kért a téma kapcsán. – 2018-ra ma már nincs olyan sportlétesítményünk, amit ne újítottunk volna fel. Ezen felül vívócentrumot és bokszolásra alkalmas helyet építettünk, és olyan uszodánk van, amiben országos versenyeken bonyolítanak le – magyarázta az országgyűlési képviselő.

– Hét év alatt 2,5 milliárd forint TAO támogatás adódott össze, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Ha valóban igaz az, hogy anyagi nehézségekkel küzd a város, akkor az itt működő vállalkozásokat nem kellett volna korrupcióval vádolni a TAO-rendszer kapcsán, mert ezek után meg lehet nézni, melyik vállalkozás ad egyetlen forintot is a városnak ilyen célra – folytatta a honatya.

Márki-Zay Péter szerint itt az alkalom, hogy Lázár János országgyűlési képviselőként bebizonyítsa, mennyi pénzt tud hozni TAO-forrásokra.

Lázár János: Márki-Zay február 25. és április 8. között végigroadshow-ozta az országot, több vállalkozást Fidesz-közeli oligarchnának nevezve. Kérjen tőlük bocsánatot, és aztán adni fognak pénzt. Továbbá úgy véli, Márki-Zay Péter ilyen kijelentésekkel nem felelős városvezető.

Márki-Zay visszautasította, hogy ő a TAO-rendszerrel kapcsolatban bármivel vádolta volna a vállalkozásokat.

Közgyűlés Vásárhelyen: Lázár figyelmeztette Márki-Zayt - élő

13:02: – Az elmúlt időszakban nagyon sok szó esett arról, hogyan zajlik Vásárhely sportélete, sporttámogatása. A polgármesterrel való többszöri egyeztetés sem hozott eredményt a témában –  mondta a következő napirendben Fekete Ferenc, aki önálló képviselői indítványt adott be a sporttanácsnok 2010-18. közötti tevékenységéről.A fideszes képviselő hiányolja, hogy a városvezetés és a sporttanácsnok között – a korábbiakkal ellentétben – nincs együttműködés, annak ellenére, hogy az elmúlt években 6 milliárd forint értékben fejlődött a helyi sportélet.

Hozzátette, 2,5 milliárd forintnyi TAO-támogatás gyűlt össze az elmúlt években helyi és országos vállalkozásoktól, akik listáját a sajtó rendelkezésére is bocsátottak. – Már olyat is hallottam, hogy ez szégyenlista, holott én inkább dicsőséglistának nevezném – jelentette ki a képviselő, aki ezúton is köszöni a támogatást az érintett cégeknek.

Kiemelte, az elmúlt 8 évben a városban egy sportegyesületnél sem történt szabálytalanság. – Ennek ellenére úgy érzem, nincs bizalom a polgármester és a sporttanácsnok között, és nem szeretném, ha emiatt hátrányt szenvednének a város sportolói. Ezért a sporttanácsnoki és a Hódmezővásárhely Sportjáért Egyesület elnöki tisztségemről a mai nappal lemondok – ismertette Fekete Ferenc, aki átnyújtotta lemondó levelét Márki-Zay Péternek.

A polgármester megköszönte Fekete Ferenc munkáját. A további lépésekről később egyeztetnek.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 45

12:48: Elkészült a Hódmezővásárhely közlekedési rendszerének felülvizsgálati eredménye. Cseri Tamás képviselő ennek kapcsán elmondta, fórumokra, fogadóórákra lenne szükség, hogy a lakosok jelezhessék, milyen fejlesztéseket kellene megvalósítani ahhoz, jobb legyen a közlekedés a városban. Megemlítette, már azon is gondolkoztak, hogy a taxisokat bevonhatná a város a helyi közlekedésbe.

Márki-Zay egyeztetést ígér a témában.

Molnár Lászlóné: már ő is gondolkozott a taxisok bevonásán, így megszűnhetne az, hogy olyan “szellembuszok” közlekednek a városban, amiken alig néhányan utaznak.

Hegedűs Zoltán: ez az egyik legfontosabb napirend. A tram-train alapjáraton megváltoztatja a közlekedést, és elképzelhető, hogy a villamosvasút miatt új parkolókat is kell majd építeni a megállók körül.

Szabó Pál azt szeretné, hogy a külterületeket jobban bevonnák a város közlekedésébe. Azt kéri, készüljön egy olyan tanulmány, ami javaslatot ad arra, hol érdemes akár külön kisbuszt indítani.

Benkő Zsolt városi konzultációt szorgalmaz, ami kerüljön vissza a közgyűlés elé.

A fórumsorozatra, városi konzultációra igennel voksolt a testület.

12:22: Nem szavazta meg a képviselőtestület Márki-Zay Péter javaslatát, ami szerint csökkentsék a szociális bérlakások megvásárlásánál a bérlők számára nyújtott kedvezményt.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 38

12:07: Megérkezett Lázár János országgyűlési képviselő.

12:06: A költségvetés módosítása kapcsán elhangzott: lesz augusztus 20-i programsorozat a városban. A korábbi 35 millió forintos forrás helyett 25 milliót különítenek el erre a célra, de igyekeznek színvonalas műsorral kedveskedni a vásárhelyieknek.

11.52: Az első napirendi ponthoz érkeztünk, ami a közgyűlés második féléves munkaterve. Tatár Zoltán aljegyző ismertette: a következő rendes közgyűlések szeptember 14-én, október 12-én és november 14-én lennének. Az év utolsó közgyűlésének időpontja december 17.

A testület megszavazta az előterjesztést.

11:49: Hegedűs Zoltán: ha megépül a keleti elkerülő út és kész lesz a teljes körgyűrű, akkor kikerül-e a városba bevezető utakra a teherautóknak behajtani tilos, kivéve célforgalom táblák?

– Erről már egyeztettem a Magyar Közúttal. Igen – válaszolt Márki-Zay.

11:40: Márki-Zay Péter szerint a beszámoló bizonyítja, hogy a híresztelések ellenére nem álltak le a fejlesztések Vásárhelyen.

Kószó Péter: nem akar cinikus lenne, de ezek közül melyik az új, a polgármesterhez kötődő fejlesztés?

Márki-Zay Péter: a három utcafelújítás, amiről szó is esett.

Kószó Péter: négy hónap alatt három utca. Gratulálok!

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 31

11:17: Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője számolt be a városban zajló beruházásokról. Megemlítette, a Városháza felújítása folyamatosan zajlik, jelenleg a tetőszerkezeten dolgoznak a szakemberek.

A Szent István Általános Iskolát és a Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor utcai intézményét felújítják, valamint az Eötvös-iskolát is rekonstruálják.

A Modern Városok Program keretében bővül a Németh László Gimnázium. A beruházás a közbeszerzési szakaszban van, plusz 2000 négyzetmétert kap az intézmény. Új tornaszoba, tantermek lesznek. A kivitelezés jövő őszre, a 2019/2020-as tanévre valósul meg.

Az önkormányzat pályázati forrást nyert a Garai, a Fáncsy és az Arany János utcák felújítására. Ezek az utak októberig megújulhatnak, azonban, ha az időjárás úgy alakul, már a nyáron végezhetnek az aszfaltozással.

A mártélyi út felújításáról is szó esett, amiről külön cikkben ITT számoltunk be.

11:08: Molnár Lászlóné felszólalása: jó lenne, ha a dinnyetermesztők egész nyáron ott lehetnének a piacon, mivel most, ha a piac bezár, akkor el kell onnan vonulniuk, ami nehézséget jelent a sok áru cipelése miatt. – Megoldást kellene erre a problémára – mondta a jobbikos képviselő.

Márki-Zay Péter: Magyar Józseffel, a piac üzemeltetőjével már beszélt erről. Azt jelezte, ennek az az oka, hogy a vásárlók mindig autóval behajtottak a piac területére, és például csöpögött az olaj belőlük. Ezért a piac melletti területen, a téglás részen kapnának helyet a termesztők.

Molnár Lászlóné szerint ezzel hátrányba kerülnek az árusok. Aki végigmegy a piacon, nem biztos, hogy már átmegy a másik részre. Nem lehetne, hogy autóval ne hajthassanak be a vevők?

Márki-Zay Péter: aki nagyobb tételben vásárol dinnyét, az autóval viszi haza.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 32

10:58: Benkő Zsolt fideszes képviselő a szombati Múzeumok Éjszakájára hívta fel a figyelmet, arra bíztatta a lakosokat, hogy vegyenek részt a programokon. A rendezvényről bővebben ITT írtunk.

10:55: Kovács László egy buszjárat hajnali visszaállítását szeretné, mivel ennek hiányában a tabániaknak és a kincses-telepieknek megnehezült a Szegedre való átjárás, nem tudnak időben a munkahelyükre érni.

Márki-Zay Péter: már beszélt erről a DAKK vezérigazgatójával, és a 9. napirendi pontban tárgyalnak is erről.

Kovács László: vegyék le a napirendi pontot, ha már nincs erről más információ.

A képviselők megszavazták ezt, így eggyel kevesebb napirendi pont lesz.

10:47: Vágó János a Belvárosi Olvasókörrel kapcsolatban interpellált. Azt szeretné, hogy az olvasókör kapjon új épületet, mivel a tagság kinőtte a mostanit. Ehhez segítséget kér a közgyűléstől.

Kis Andrea alpolgármester: az olvasókör elnöke, Mihály Jenő már kért segítséget ebben az önkormányzattól. Felmerültek már helyszínek, megpróbálnak egy olyan helyet keresni, ahol elférnek a tagok. Ez egyébként az egyik legnépesebb olvasókör.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 29

10:41: Szabó Pál: saját példaként tudja, hogy igenis számít a pártállás, amikor 2014-ben a városban akart munkát keresni.

Bálint Gabriella szerint Márki-Zay Péter politikai alapon véleményez a mostani intézményvezetői posztról.

Márki-Zay Péter: ha egy így lenne, nem lennének fideszes aktivisták a Városháza alkalmazottai.

Kovács László: a szakmaiságot és az emberiséget kell nézni, a mostani vezetőt kell támogatni, aki már bizonyított.

Márki-Zay Péter: mindenkinek lehet egyéni véleménye.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 19

10:24: Grezsa István fideszes képviselő rendkívüli közgyűlést kezdeményez, ahol egyetlen napirendi pont legyen az intézményvezetői posztról. Itt kiderül, kit támogat a közgyűlés. Mivel személyi kérdésről lesz szó, ezért az ülés zárt lesz.

Márki-Zay Péter: a közgyűlésnek ehhez joga van, így megtartják a rendkívüli közgyűlést.

Bálint Gabriella: arra kéri a polgármestert, hogy sorolja fel azokat az alkalmakat, amikor az elmúlt 19 éves szociális munkássága során pártpolitikai alapon döntött.

Márki-Zay Péter: akkor miért küldte el az egyik munkatársát az egyik fórumomra, hogy nézze meg, kik vannak ott?

Bálint Gabriella: mindenki maga dönti el, ki hova megy el. Nem tud ilyenről.

Vágó János fideszes képviselő: ennek nagyon negatív üzenete van az intézményvezetők felé. Kikéri magának, hogy eddig nem szakmai alapon döntöttek az intézményvezetőkről. A pályázatok nyilvánosak, amire bárki jelentkezhetett.

Grezsa István Márki-Zay Péterhez: az elmúlt 28 évben mikor volt olyan, mikor valakit azért váltottak le Vásárhelyen, mert más politikai nézeteket vallott?

Kószó Péter: parttalanná válik a vita, zárják le.

Vágó János szerint mivel nevek röpködnek, személyiségi jogokról van szó, ezért ennek nincs itt helye.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 25

10:06: A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás kiírta a pályázatát az intézményvezetői posztra. Hegedűs Zoltán szerint Székkutas, Mártély és Mindszent képviselő-testülete is tárgyal arról, hogy kit javasolnak a Kapcsolat Központ élére. A képviselő nem érti, a jelenlegi közgyűlésen ez miért nem szerepel a napirendi pontok között, mivel a társulás június 28-án tart ülést a témában. Amennyiben addig a négy önkormányzat nem fejti ki álláspontját, július elsejétől nem lesz a legnagyobb szociális intézménynek vezetője.

Márki-Zay Péter: nem érkezett javaslat ilyen napirendi pontra. A polgármester felkészültnek érzi magát, hogy a társulás ülésén részt vegyen, és nem tartja szükségesnek, hogy ez a közgyűlésen téma legyen, mivel a korábbi, fideszes városvezetés sem tárgyalt ilyenekről.

Kószó Péter: nem tudja, hogy a polgármester honnan tájékozódott, mert ő egykori alpolgármesterként tanúsítani tudja, hogy mindig a közgyűlés elé került az intézményvezetők pályázata. – Súlyos hiba lenne, ha ez nem történne meg – tette hozzá a fideszes képviselő, aki szerint a jelenlegi vezető, Bálint Gabriella bizonyította szakmai rátermettségét a munkára. Még elmondta, nem lenne szerencsés, ha ebben a helyzetben azt nézné a jelenlegi városvezetés, hogy Bálint Gabriella fideszes képviselő, illetve a KDNP helyi szervezetének elnöke.

Márki-Zay Péter: szakmai, és nem politikai szempontok alapján döntenek. Nagyra becsüli Bálint Gabriellát, de úgy véli, lehetnek más alkalmas jelöltek is. Többoldalú döntésről van szó, négy polgármester véleménye számít, így az övé csak egy lesz a négy közül.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 23

10:04: Napirend előtt Hegedűs Zoltán kért szót. A Fidesz-frakció vezetője elmondta, kedden egyeztettek Márki-Zay Péterrel a napirendi pontokról. Úgy értékeli, sikeres volt a megbeszélés.

A költségvetésben pedig 25 millió forintot találtak, amit az augusztus 20-i rendezvénysorozatra el lehetne különíteni. A programok így biztosítottak a városban élők számára.

10:02: Márki-Zay Péter megnyitotta az ülést. A grémium határozatképes, Nagy Ernő MSZP-s képviselő nincs jelen.

09:56: Folyamatosan érkeznek a képviselők a terembe. Megszólalt a csengő. Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester is elfoglalták helyüket.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 20

09:45: Köszöntjük olvasóinkat a Városházáról, hamarosan kezdődik a közgyűlés! 23 napirendi pontot tárgyalnak nyílt ülésen, míg 4-et zárt ülésen a képviselők.

Fő napirendek:

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városok Közgyűlésének 2018. évi II. féléves munkaterve

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítása

Közgazdasági Iroda 2017. évi beszámolója

Tájékoztató a Polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

Egyebek

Előzetes:

A grémium 10 órától kezdi meg az ülést. A legutóbbi közgyűlés 10 órán át tartott, így a mostani alkalom előtt Márki-Zay Péter polgármester és Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője egyeztettek, hogy gördülékenyebben, hatékonyabban menjen a munka a díszteremben. Lázár Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével is tárgyalt a város első embere, hogy segítsen abban: legyen nagyobb az együttműködés a közgyűlésben.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 24 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 22 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 21 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 18 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 17 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 16 Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 15